Bezsemené odrůdy

host - 215.11 (?)
30.11.2009 14:03

Máte nějaké zkušenosti s odrůdami Elma a Edro bezseme (pravděpodobně synonym pro Rusensko bezseme)?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 140.4 (?), 6.11.2009 20:01, zobrazeno: 17883x
Prosím o radu ohledně volby odrůdy do skleníku z hlediska chuti a odolnosti k chorobám. Děkuji za odpovědi. F Š

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 178.82 (?), 6.11.2009 22:57

Pokud chcete bezsemennou odrůdu do skleníku, volil bych i ty méně odolné, protože plíseň révová je ve skleníku minimálně a padlí je také omezováno vyššími teplotami v něm. Zkusil bych tam Kišmiš lučistyj a Bělehradský bezsemenný což jsou chuťově i velikostně nejlepší bezsemenné odrůdy, které jsem měl možnost ochutnat. Pokud by jste chtěl odolnější, pak by připadaly do úvahy americké Jupiter a Venus.

host - 140.4 (?), 8.11.2009 18:39
Děkuji za odpověď.FŠ.

host - 215.11 (?), 30.11.2009 14:03

Máte nějaké zkušenosti s odrůdami Elma a Edro bezseme (pravděpodobně synonym pro Rusensko bezseme)?

host - 215.11 (?), 30.11.2009 14:03

Zapomněl jsem se podepsat - VJK

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 178.82 (?), 30.11.2009 18:29

Zkušenosti s uvedenými odrůdami nemám, ale Rusensko bezseme není synonymum pro Edro bez seme. Jsou to zcela odlišné odrůdy. Edro bez seme je synonymum pro odrůdu Sultanina nebo Thompson Seedless, což je jedna z nejrozšířenějších bezsemenných odrůd révy, je jí osázeno více jak 400 000 ha, bohužel většinou v teplejších oblastech než u nás.
Elma by měla být raná, výborné chuti, neobsahuje žádné rudimenty (zbytky semen), ale podobně jako výše zmíněná Sultanina je citlivá na houbové choroby i mráz.

host - 215.11 (?), 30.11.2009 19:49

Dovolím si nesouhlasit, Edro bez seme rozhodně není synonymum pro Sultaninu nebo Thompson Seedless. Sice má v původu Sultaninu, ale je křížencem Rusensko edro a Bezsemenen chybrid VI-4, proti Thompson Seedless má násobně větší velikost bobulí. VJK

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 178.82 (?), 30.11.2009 21:32

Nesouhlasit můžete, ale jak mi vysvětlíte tento zápis v International Vitis Database, protože ten uvádí jako synonymum Sultaniny kromě spousty jiných Thompson Seedless a Edro bez seme. Původ u této odrůdy není znám. Bobule jsou udávány jako malé tj. tak do 2 g.
Rusensko Edro není bezsemenná odrůda, její původ je Jadran x Italia, bobule jsou velmi velké, v průměru kolem 8 g.
Rusensko bez seme je pak bezsemenná odrůda původem Afus Ali (také stará odrůda se spoustou synonym) a BESSEMYANNYI VI-4. Bobule jsou střední, 3g.
Je možné, že jste čerpal z Atlasu bezsemenných odrůd, kde je tato informace, podle mého názoru chybně, uvedena. Odrůda na fotografiích označená jako Edro bez seme mi silně připomíná odrůdu Bělehradský bezsemenný, ale z jedné fotografie kde je list, je to velmi obtížné určit.  Zde se bude pravděpodobně jednat o u nás bohužel velmi častou záměnu odrůd. U mne Bělehradský sice nedosahuje hmotnosti 6 g, jak je udáváno v atlasu, ale 4 g má určitě, takže v lepších podmínkách než jsou ty moje je u něj 6 g dosažitelných.

host - 215.11 (?), 1.12.2009 19:42

Asi budete mít pravdu, díval jsem se i do ОФИЦИАЛНА СОРТОВА ЛИСТА
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ a ani tam není o Edro bez seme zmínka, jen o Rusensko bez seme. Ten Bělěhradský bezsemenný chci zkusit do skleníku spolu s Kišmiš lučistyj. Rusensko bez seme jste zkoušel?

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 178.82 (?), 1.12.2009 21:20

Také jsem se díval do seznamu registrovaných odrůd révy v Bulharsku, ale Edro bez seme tam není.
Autorovi Atlasu bezsemených odrůd jsem napsal svou domněnku, samozřejmě jinak před jeho prací smekám, jenom víc tak kvalitních webů o révě. Bohužel záměn odrůd je u nás mnoho.
Rusensko bez seme neplánuji prozatím zkoušet. Snažím se vybírat odrůdy co nejvíce odolné mrazu i chorobám i mezi bezsemennými, i když mezi nimi je to těžké. Proto mi stále zůstává Bělehradský bezsemenný a Perleta, nově také Kišmiš lučistyj. Mám jen několik míst u stěny chráněných převisem střechy, což je pro tyto odrůdy ideální.  Kišmiš lučistyj má být nejlepší ruská bezsemenná odrůda, u mne první rok málo rostl, takže letos měl jen několik bobulí, ale o to víc narostl letos.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz