Dobrý večer, Zilga má v popise bobule cca 1,5g a Baltica do 2g, obidve sú s jadierkami, takže asi to bude podobné... u Zilgy máte väčšie bobule s menšími jadierkami, mäsitejšiu dužinu...? dík
Psal jsem o tom ve vlákně solaris, že mladé hlaviçky raší dříve než starší.Ale u těchto Baltik, které jsou bezprostředně u sebe je to markantní.Foceno minulý týden.Nyní se to zarazilo.
Balticu mám pátým rokem. Zvláštní je, že z tři původně koupených sazeniček jedna z nich má větší bobule a jak se zdá i je trochu plodnější než zbylé. Víno s ní nedělám, vzhledem k poloze pěstování 400 mnm mrk., ale burčák je s ní slušný. Vinaři nedoporučují Baltiku nechat úplně dozrát, prý se pak projevují cizí pachutě – nevím, nemůžu potvrdit. Nevýhodou Balticy je malá úrodnost, ale ta se dá „nadehnat“ ponecháním většího množství plodných oček (střihem).
Jinak Balticu považuji do severních podmínek jak jedničku!
Baltika sice není žádný zázrak, ale nic takhle raného modrého neznám.Posílám foto rašící révy, je zde krásně znát i plodnost podoçek a i na těchto vytváří i dva hrozínky, což je znatelné, ale vše mimo hlavního oçka vylomím.Možná nechám toto tříoçko na pozorování velikosti hrozínků apod.Myslím slušná odruda do míst, kde to letos i loni pomrzlo.Podočka zaručují plodnost, což u každé odrudy neplatí.Hold geny z východního Ruska ukazují sílu.Ale na vínko zůstanu z modrých u Cabernet Cortis aRegent
Baltiku mám jako pozorovací odrůdu.Píši si, kdy začala kvést, kdy začala modrat. 23.6. jsme odjeli na dovolenou a nic. Včera 2.7. přijdu a již promodráno daleko víc než loni. Tak odhad viz výše oproti loňsku náskok tak 12 dní. K jídlu není, ale ve skleníku již ochutnáváme první bobulky nejraněnějších Garold, Somerset S. a Liepajas Dzintars.