Ako Vám dozrievajú strapce?

host - 135.183 (?) 
27.9.2011 15:07
V prípade, že Ukrajinci na fóru popisujú ten istý množiteľský materiál, aký vyšľachtila D.Pospíšilová, potom je až neuveriteľné, ako rozdielne sa vyvíjajú semená v bobuliach v teplých južných oblastiach a v okrajových severných. Záhorie nepatrí k tým najnepriaznivejším na pestovanie viniča, napriek tomu som za celé roky nezbadal v bobuliach Rhey jediné tvrdé semienko. Samotná autorka odrody o nej píše: "Semeno je malé, rudimentárne, zelené, mäkké, a preto sa odroda považuje za bezsemennú". V otázke odolnosti k plesniam píše: "Mimoriadnu citlivosť nevykazuje ani na niektorú zo závažných hubovitých chorôb viniča." Môžem iba potvrdiť jej slová. Na snímkoch dozrievajúcej Rhey, ktoré som na fóre zverejnil vlani a v tomto roku, boli pekne vidieť zdravé listy. Ametyst, AT 6-3 SK či Dakona mali vlani koncom leta listy podstatne horšie. U Rhey si cením navyše aj solídnu odolnosť k zimným mrazom a veľmi neskoré rašenie. Ak by boli v máji silnejšie mrazy, rozhodne by zo všetkých mojích odrôd ako jediná ostala nepoškodená. Vidím to tak, že materiál, ktorý sa dostal do rúk Ukrajincom aj pánovi vjk, bol pravdepodobne zfušovaný klon odrody Rhea. Z množiteľskej dielne autorov nových stolových odrôd mohlo uniknúť niečo, čo sa malo v priebehu selekcie zlikvidovať. Nedávno som sa stretol u kamaráta s niečím podobným. Pestuje odrody, ktoré v 60.rokoch chlapi pašovali "cez vrátnicu" z šľachtiteľslého ústavu. Paľo

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 133.163 (?), 27.9.2011 8:43

Mám tuto odrůdu od pana Knížka vysazenu na jaře 2009, prvním rokem téměř nenarostla, druhým byla postižena vysokou vodou, letos vyhnala velmi pěkně a doufám že dřevo vyzraje aby se příští rok  "ukázala". Co se týče dozrávání střapců, tak u mne je již dávno po "vinobraní". Na keři zůstala jen červená chrupka ale tu likvidují vosy, sršni, včely a muchy. Velmi dobře letos dopadla Kodrjanka. Všechny vloni nově vysazené odrůdy, bez vyjímky, vyhnaly réví přímo ukázkově, snad dřevo dobře vyzraje, nezmrzne nebo nevymrznou očka, nebo podruhé nevymrznou očka, nepřijdou kroupy, potopa... a něco pořádného se urodí.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 27.9.2011 9:59

Jsem rád, že po delší době čtu pochvalná slova o Kodrjance. V naší brněnské zahradě zůstala letos zcela čistá, naposledy jsem ji viděl asi před deseti dny. Už byla samozřejmě po sklizni. Dokázala to s jediným preventivním postřikem po odkvětu. Oproti tomu loni byla v tuto dobu hodně spálená.

host - 24.183 (?), 1.10.2011 11:50

U mě se k letoší nepřízni počasí přidalo katastrofální přemnožení kosů. Kdybych čekal na optimální zralost pro výrobu vína, nebylo by co sklízet. Tento týden jsem očesal vše, co bylo alespoň trochu zralé a místo vína bude letos vínovice.

Co se týče ujímání sazenic a nárůstu nového dřeva na keřích, patří letošní rok k velmi úspěšným. 

host - 136.191 (?), 1.10.2011 21:16

Dobrý deň! Ja si v tomto roku najviac cením toho, že vďaka septembrovému počasiu kvalitne vyzrelo drevo, hlavne u mladých sadeníc, ktoré by mali na jar ukázať prvé kvety. Kvalitne vyzreté ťažne sú predpokladom dobrého prezimovania. Vďaka rekordne horúcemu počasiu postupne dozrievajú obrovské zelenožlté bobule veľmi neskorej odrody AT 6-3 SK, ktoré by v "normálnom" roku u nás nedozreli. Pred týždňom som navšívil kamaráta vo Sv.Jure, ktorý sa chystal na oberačku muštového hrozna. Vinohrad má nad mestom na vysušenom skalnatom juhozápadnom svahu. O posledné zvyšky vody vinič pripravujú korene borovíc a jedlých gaštanov na okrajoch vinohradu. Svetlozelené listy a tenké ťažne nesvedčia o prebytku dusíka a vlahy, napriek tomu je drevo parádne vyzreté a korene boli bohate ovešané kvalitným šťavnatým hroznom. Po osách, škorcoch či kosoch vo vinohrádku uprostred lesa v strmých horách nebolo ani pamiatky. Hrozno nádherné, nepoškodené. Veľmi pekne vyzeral Johaniter, Dunaj a hlavne Pinotin. U Hibernalu sme refraktometrom namerali 22 st. Keď som sa tak pozeral na tú nádhernú úrodu uprostred "kamenitej púšte", s úsmevom som si spomenul na nedávnu diskúsiu o dĺžke koreňov viniča vo vlákne Ako je to s opelením "ženského" viniča. Ak by totiž väčšina koreňov viniča na skale nad Jurom bola podľa tvrdenia niektorých renomovaných enológov v hĺbke iba 15-40 cm, visali by na kroch iba smutné zvädnuté strapce. Práve vďaka vysokému percentu hrubých koreňov zapustených do kamenitého podložia sa dostane životodárna voda hore a udržiava potrebný turgor rastlinných pletív. Škoda, že mnohí čitatelia takejto literatúry naletia zavádzajúcim údajom, ktoré nevychádzajú z praxe. Paľo

host - 191.245 (?), 2.10.2011 21:24
Dnes neposielam do fóra snímku hrozna, ale jesenne "naladený" list odrody Nadežda AZOS nafotený mobilom ešte pred mesiacom. Aj keď mladá sadenica na rozdiel od svojích vrstovníkov Augustin, Molly a Pamjati Žuravlja neukázala žiadnu úrodu, potešila ma krásne vyfarbenými listami, ako keby chcela veštiť príchod jesene. Našťastie jej to vtedy nevyšlo. Paľo
Nadežda AZOS "veštiaca" príchod jesene
Nadežda AZOS "veštiaca" príchod jesene

host - 173.103 (?), 13.10.2011 22:06
Ukrainská veľkoplodá odroda AT 6-3 SK, o ktorej na vine.com.ua píšu, že je rane stredná až stredná (v Novočerkassku dozrieva začiatkom septembra), v podmienkach Záhoria stále nie je sladká ani uprostred októbra. Bobule sa síce zakalujú do zelenkavožltého odtieňa, ale dužina stále obsahuje veľa kyselín. Je to naozaj odroda do kontinentálnej klímy s vysokou SAT. Paľo
AT 6-3 SK na Záhorí začiatkom októbra
AT 6-3 SK na Záhorí začiatkom októbra

host - 173.103 (?), 13.10.2011 22:09
AT 6-3 SK má atraktívne bobule dĺžky takmer 4 cm, chrumkavú mäsitú dužinu, tvrdé semienka, ale málo cukru aj v októbri. Paľo
AT 6-3 SK dnes
AT 6-3 SK dnes

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 210.254 (?), 5.9.2011 20:07

Odrůdu Preobraženie jsem měl možnost ochutnat před 10 dny na jižním Slovensku. Opravdu se jedná o velmi zvláštní odrůdu s velkými protáhlými bobulemi s typicky stolní konzistencí dužniny. Bohužel její odolnosti nejsou úplně top, tak na úrovni Arkadie. U mne také roste, ale na místě jiného keře, takže je její růst pomalý a ještě neplodila, réví je slabé, i když vypadá, že vyzrálé bude.

host - 167.210 (?), 5.9.2011 21:04
Dobrý deň Tibor! Možno ste si v tomto vlákne v príspevku venovanom Mirkovi všimol, že tiež pestujem Preobraženie. Zakorenený rezok od Bredika som vysadil von až uprostred leta. Napriek tomu najnižšiu teplotu okolo mínus 17 slabá sadenička prežila. Odmenila sa mi na jar mohutným rastom. Ťažeň má hrúbku ceruzky a dĺžku cez 3 m. Ak do jari nezmrzne, mala by už v máji ukázať prvý kvet. Vlani sadené rezky Pamjati Zacharovoj a Krasotka ukázali prvú úrodu už v tomto roku. Krasotka dokonca niekoľko strapcov. Chuťovo špica, chrumkavé a bez tvrdých semienok. Ak by som Vam poslal rezok Preobraženie (záleží do akej dĺžky vyzreje drevo a či prežije budúcu zimu), nežiadam od Vás peniaze. Bolo by smutné, ak by sme si navzájom v tomto ušľachtilom hobby nepomáhali... Paľo
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika