Větve jehličnanů na záhony

host - 176.18 (?)
21.10.2010 23:23

Konvalinko, tak zkuste třeba latnatou hortenzii Pinky Winky, latnaté se zjara hodně sestřihují a kvetou na nových větvičkách...           Lída

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 129.96 (?), 18.10.2010 15:15, zobrazeno: 10468x

Mnoho zahrádkářů v této době zběsile ořezává smrky a jedle a přikrývá s nimi skalky a záhony. Je k tomu v této době nějaký důvod? Údajně se tím rostliny chrání před mrazem. Není mi jasné, jak by to mohlo fungovat. Pokud by se rostliny přikryly na konci zimy, tak to chápu. Částečně by se zabránilo předčasnému narašení a následnému zmrznutí. Ale teď? Máte nějaký argument?

host - 129.96 (?), 21.10.2010 15:48

Á, zdá se, že to nikdo nedělá?

konvalinka - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1285) - 143.17 (?), 21.10.2010 16:14

Já to dělám. Ne, že bych si ořezávala stromy v zahradě - t bych nikdy neudělala a manžel by mně asi zabil  ale jak bloumám s psiskama po lesích a najdu spadlý smrk, či těžbu na autem přístupném místě, tak toho nejmíň tunu navozím - což bohužel do mé zahrady stejně nestačí 

Skalničky se zakrývají více kvůli vlhkosti. Já zakrývám choulostivé kytky proti vymrznutí, tzn. že na ně nasypu listí či slámu a přikryju smrčím proti rozfoukání. Rododendrony a hortenzie přikrývám proti zimnímu sluníčku.

host - 22.254 (?), 21.10.2010 20:07

Já se nepamatuju, kdy jsem na zahradu vozil chvojí z lesa, abych něco zazimoval. Sázím jen to, co zimu přežije a pokud náhodou nepřežije, příště to už nesázím, ale tím nechci říct, aby ostatní nepěstovali co se jim líbí i když je to náročnější na péči :-)

host - 176.18 (?), 21.10.2010 20:23

Také přikrývám chvojím některé choulostivější keře (vonokvětka, blýskalka, hebe ap.), pokud se čekají větší mrazy, tak i růže nebo hortenzii. Když jsem jednou měla hodně chvojí, přikryla jsem i nové jahodníky. Jinak to dělám podobně jako 22.254, jen to zkusím víckrát - jedno vyhynutí může být náhoda. Ale když něco chcípne 2x, už to potřetí také nesázím. Třeba právě ta vonokvětka - k sehnání je na podzim. Když jsem ji ale na podzim vysadila, nepřežila ani mírnou zimu. Pak jsem ji koupila znovu, do jara nechala doma v relativním chladu, vysadila zjara, takže měla do podzimu dost času - a přežila i následující mrazivou zimu, i další a zatím roste :-))              Lída           

konvalinka - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1285) - 143.17 (?), 21.10.2010 22:39

Kdybych sázela jen to, co mi tu s jistotou přežije... tak přeslička - ta jde dobře 

To se vám řekne... Normálně mají všichni v zahradě růže a hortenzie... já chci takýýý Minulou zimu jsem o polovinu růží přišla, hortenzie mi zakvetla snad jen jedna na jedné větvi - z cca 20ks, komule po jedné větvičce, co jakž takž vypučela od země  Jak píše paní Lída: vonokvětku, či blýskalku - tak to vůbec ani nezkouším, to už je pro mně úplná exotika, co tu nemá šanci. Přitom ji máme vysazenou na hřbitově a v pohodě roste. Já bydlím jen o kilometr dál a pár metrů výš a problém 

host - 176.18 (?), 21.10.2010 23:23

Konvalinko, tak zkuste třeba latnatou hortenzii Pinky Winky, latnaté se zjara hodně sestřihují a kvetou na nových větvičkách...           Lída

host - 176.18 (?), 21.10.2010 23:25

...květy později takhle zčervenají:

konvalinka - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1285) - 143.17 (?), 22.10.2010 5:13

Děkuju Lído, už ji mám  Druhým rokem, letos jsem viděla květy  Akorát se mi zdálo, že nějak rychle odkvetla  Musím si líp všimnout, jak kvetou ostatní hortenzie a jak dlouho tahle  Je hezká 

host - 210.193 (?), 18.12.2010 19:56

krátím si zimu aspoň připojením na diskusní forum zahrady, už se moc těším až bude hezky, tak mě potěšil obrázek Lídy a to hortenzie latnaté, tu vidím poprvé, a to jsem myslela, že už znám skoro všechno co se týče rostlin našich zahrad. Mám dost hortenzií, ale tuhle nemám, moc se mi líbí, takže se ji budu snažit někde na jaře sehnat, takže díky za tip. Jestli jsem dobře pochopila, tak by se měla tahle hortenzie ostříhat a potom kvete na nových výhoncích. Napište prosím, jestli je dobré ji stříhat a kdy - na jaře nebo na podzim? díky Veruna

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz