Stará lípa
|
|
|
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 0.95 (?) 7.1.2012 10:05
Po čase reaguji na poznámku o "panelácích naležeto". Neříkám, že by se mi to líbilo, ale, jak správně píšete, "toto se dá ozelenit velmi rychle". RD, dvojdomky a řadovky, které jsou nyní nejčastěji stavěné, bývají pouze jedno- či dvojpodlažní a jejich výška dosahuje cca 4-8 m. To je ono "lidštější měřítko", které jsem měl na mysli, nikoli 20-30 m výšky (a 50-100 m délky) jako u paneláků. Směrnice pro stavebníky (ďevelopery) v (některých) městech také určuje např, že na cca 4-5 parkovacích míst má developer vysadit 1 strom předepsaných rozměrů: alejový strom obvodu kmene 16-18 cm, s výškou kmene nad 2 m...). Nové ulice tak mívají svá stromořadí, byť jsou zatím mladá. Za několik let však budou mezi domy i vidět :-). A také co mají developeři stavět? Kde je poptávka po tomto způsobu bydlení - individuální bydlení s kouskem vlastního pozemku, tam je i nabídka. Josef.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pařez - (31) - 159.230 (?), 27.12.2011 19:51
Dobrý den, nic proti ale ještě jsem neviděl že by nějaký topol v Hradci byl zdravý, každý který zkáceli byl dutý jak trubka.2.Ta kanalizace byla postavená dobře jen kořeny stromu ji roztrhali- jak říkáte špatně vysazený strom
3. topoly byli výmysl komoušů, právě kvůli tomu že rychle rostou, ale jinak jsou k prdu.Poud nesouhlasíte tak mi řekněte proč se dneska už tolik nevysazují? právě z tohoto důvodu.Jsou stromy které vydrží mnohem déle ikdyž třeba pomaleji rostou.Nejsem zastánce zbytečného kácení stromů, ale lepší je zkácet nějaký a místo něj vysadit třeba 3 nové, než čekat až to spadne.jinak těch 150cm je pravda, fotku vám seženu od známého z TSHK.ten to má nafocené.Jinak tu ještě jeden podobný stojí, taky dost velkej.
jinak ty topoly tady byli staré cca 30 let, stáli tu ještě dříve než panelová zástavba komoušů.Takže právo na to aby byl vyhnilej asi měl.
Hezký večer.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 19.98 (?), 28.12.2011 16:44
Tou developerskou výstavbou s lidštějším měřítkem myslíte tzv."paneláky naležato"? Je skutečně úchvatné a uklidňující jezdit kolem satelitních nesmyslů kde je "nahňácáno" kvůli zisku developerů mraky domků bez jakéhokoliv smysluplného pozemku kolem domu. Jejich hypotékoví majitelé na své pozemky sotva vecpou dva, tři nízkokmeny a to ještě v tom lepším případě.Většina si vystačí s nudně zeleným trávníkem a tůjemi podél plotu a je fakt, že toto se dá ozelenit velmi rychle. Sorry-prostě jsem si nemohl pomoct.
|
|
|
|
|
|
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 0.95 (?), 7.1.2012 10:05
Po čase reaguji na poznámku o "panelácích naležeto". Neříkám, že by se mi to líbilo, ale, jak správně píšete, "toto se dá ozelenit velmi rychle". RD, dvojdomky a řadovky, které jsou nyní nejčastěji stavěné, bývají pouze jedno- či dvojpodlažní a jejich výška dosahuje cca 4-8 m. To je ono "lidštější měřítko", které jsem měl na mysli, nikoli 20-30 m výšky (a 50-100 m délky) jako u paneláků. Směrnice pro stavebníky (ďevelopery) v (některých) městech také určuje např, že na cca 4-5 parkovacích míst má developer vysadit 1 strom předepsaných rozměrů: alejový strom obvodu kmene 16-18 cm, s výškou kmene nad 2 m...). Nové ulice tak mívají svá stromořadí, byť jsou zatím mladá. Za několik let však budou mezi domy i vidět :-). A také co mají developeři stavět? Kde je poptávka po tomto způsobu bydlení - individuální bydlení s kouskem vlastního pozemku, tam je i nabídka. Josef.
|
|
|
|
|
|
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 247.145 (?), 26.12.2011 20:43
Pane Kučero, dovolím si pár malých poznámek k Vašemu příspěvku (Vašim příspěvkům): 1. Nedostal jsem od Vás odpověď na dotaz z 20. 11.. 2. Vysazování rychle rostoucích stromů (např. uvedených topolů) ve výsadbách má, mělo a bude mít své opodstatnění. Není to výmysl předchozí doby budování panelákových sídlišť, ale standardní, oprávněný a osvědčený postup zahradní architektury. 3. Tyto stromy jsou plánovány k rychlému ozelenění velkých volných ploch. Jejich životnost je počítána v řádu několika málo desítek let, odhadem zhruba 20-40 let. 4. Za uvedenou dobu i pomalu rostoucí trvanlivé stromy (duby, buky, habry, lípy, javory...) narostou do dostatečných rozměrů. 5. A v této době je plánované a naprosto oprávněné vykácet rychle narostlé výplňové stromy (topoly) a uvolnit tím prostor pro dlouhověké stromy (duby). 6. V uvedeném stáří se u topolů apod. jedná o stromy obvykle naprosto zdravé, dobře se vyvíjející, nikoho neohrožující. 7. Předpokládám že veřejnost bude protestovat proti zdánlivě bezdůvodnému kácení zdravých stromů. Jedná se však o naprosto legální pěstební zásah (podobně, jako probírka v lese). 8. Vámi uvedený příklad podemletí vzrostlého stromu je samozřejmě politováníhodný, ale setkaly se zde bohužel nepříznivé faktory: špatně umístěný strom v trase kanalizace, špatně provedená kanalizace... (šlendrián) 9. A opět mne zaráží Váš údaj o průměru stromu: 150 cm. Příliš mnoho takových stromů, které stěží obejmou tři chlapi dohromady zase na sídlištích neroste. (Předpokládám, že ani zde nemáte fotku, ze které by byl tento údaj ověřitelný, že?) Josef.
|
|
|
|
|
|
|
host - 54.27 (?), 27.12.2011 21:57
Začínám mít posit, že pan Kučera si plete pojmy průměr a obvod.
|
|
|
|
|
|
|
host - 54.27 (?), 27.12.2011 21:58
Zrovna jako já teď posit -pocit.
|
|
|