Odstranění pařezu

pařez - (31) - 159.230 (?) 
8.2.2012 22:42

Nevím proč 4 metrovou díru.Jájsem na podzim sundával celý ořech i s pařezem.Popis postupu. Plošina-větve pryč, zkrátil jsem ho v 4m nad zemí.V tom místě jsem uvázal na smyčku řetěz s háky.Rýč odkopat cca 90cm do každé stany sekat kořeny a vyhrabat co nejhloub.Vykopal jsem to cca 120cm hluboko, vzal jsem hupcuk nosnost 3,2 tuny, ten se zavázal k dalšímu stromu(borovice)  cca 25m od ořechu-jiný bližší nebyl, vzal jsem 30metrový řetěz pr. 16mm (nosnot 8,5 tuny) jeden hák k háku na stromě a druhý hák po zkrácení zkracovačem k hupcuku- mezi to ještě ukazatel zatížení, Hned jsem to našponoval, slyším křup, křup.jdu k pařezu 2 seknu, přišponuju hupcuk a strom letí k zemi..Pak jsem zrátil prověšený řetěz a vtrhl úplně. I s odkopáním připravením(bez ořezání větví a ustavení plošiny) mě to trvalo vva 2,5 hodiny.A strom který měl 72cm v průměru ve 120cm nad zemí byl dole.dle ukazatele zatížení bylo max zatížení 2.1 tuny.

Což není tolik, když jsem jednou trhlappařez topolu s tankem, tak bylo na ukazateli zátež 98 tun.Což bohužel takovou nosnost nenmá žádný jiný naviják pro tah, než ten na tanku.

A taky si pamtuji že jsme jednou trhali pařez pro obec po staré lípě a trhali jsem ho 3 tankama(max síla v tahu 340 tun).Měl cca 3,5m v průměru a kupodivu byl skoro zdravej.Vyhnilá díra byla cca 25cm.Já říkal že ho vyfrézuju, ale bohužel musel pryč celý protože rost přesně nad trubkama velké kanalizace kterou úplně zničil.Kvůli tomu ho také pokáceli, ale divím se že nebyl chráněný.při tom průměru.

host - 148.21 (?), 8.2.2012 23:13

Tahat parez troma tankami, to uz je neco! laugh P.Z.

host - 227.2 (?), 27.12.2011 20:12

Vezmete motorovku, nariznete parez do mrizky, tam natece voda pri desti a parez drive shnije.Nestoji to skoro nic, je to ekologicke a pomuze to.

host - 88.2 (?), 31.8.2013 23:14

a těsně nad uovní zamí.navrtáno nalitá brzdová kapalina a nic.To je dobrý já skácel starou vrbu která vyrosla s pomlázky asi průměr asi asi 60cm dobý kafíčko 2sekyry zlomené a pařez furt stojí kořen přes kořen blbé sekaní řezaní

host - 104.124 (?), 31.12.2011 7:05

Dobrý den několik let likviduji zahradu s přestárlými jabloněmi a švestkami vše na semenáčích průměr jabloní i k 1m, stáří i 70 roků. S technikou se na zahradu nedostanu. V začátcích jsem kácel na pařez co nejníže zemi a při každém sečení jsem si pamatoval, tady už, už musí být pařez, beng a už jsem rovnal nože bubnovky. Navrtání nebylo až tak jednoduché (tahat kabel a dělat díry vrtákem do kovu), zasypávání a dosypávání děr ledkem amonným nefungovalo, díry jsem však nezadělával. Pařezy ztrouchnivěly a šly rozbít krompáčem až po 4-5 letech, takže u mě to nefungovalo. Řezat motorovkou hlínu a kamínky opravdu nemusím. Takže jsem to dosud řešil obkopáním pařezu, nebo soupařezí (více kmenů například u špendlíku) a rozděláním ohně v díře okolo. V díře se musí vytvořit vysoká vrstva žhavých uhlíků a po několika dnech samovolně pařez vyhoří. Samozřejmě vypalovat nejde všude a musí se dávat bacha, sám ještě díru ohrazuji drny a hlínou z výkopu, když u toho přímo nejsem přikrývám plechem, pak to funguije jako jakýsi milíř. Výhodou je, že si ve žhavých uhlících v alobalu můžu udělat krkovičku, kuře apod, skutečně lepší jak z grilu a nemusím kupovat dřevěné uhlí. Výhodou je také, že popálím větve z koruny. V současné době samozřejmě již obkopávám, přesekám kořeny a za zbytek kmenu 1,5 až 2 metry nějak vycloumu. I tak mám někdy problém pařez pro jeho hmotnost z jámy vytáhnout.

tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 164.4 (?), 25.3.2012 9:37

objevil jsem přípravek, který se jmenuje pařezník, je to na likvidaci pařezů, hoj a kdo to zkusí, dejte vědět, je to ale spíše na menší pařezy, s většíma to vypadá na navrtání více děr a více pařezníků

host - 160.145 (?), 25.3.2012 22:54

My jsme přípravek "pařezník" použili dnes. likvidovali jsme starší lísku, ale nechceme pařez dále likvidovat vyhořením. Dle návodu jsme do kmenu (uřezaného až u země) navrtali několik děr, nasypali do nich pařezník a zalili vodou. Příští týden to zopakujeme a dále již čekat nebudeme- stačí nám, když kořeny ztrouchniví a časem se rozpadnou. Máme obrovský kámen- široký solitér, kterým pařez přikryjeme. Snad nám nikde další větve nevyrazí, to by mě naštvalo...

host - 144.65 (?), 28.9.2020 11:29

Máte někdo zkušenosti s dřevokaznými houbami? Můžete nějakou doporučit?

host - 91.196 (?), 28.9.2020 13:14

Je taky otázka, jakýje Váš cíl, záměr. Na něco dřevomorka, václavka a něco jiného hlíva...

host - 248.151 (?), 28.9.2020 18:38

Pozor na rozlezení po zahradě...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty