Likvidece pařezů

host - 20.86 (?)
5.10.2009 21:07

a nevite nekdo jak osetrit stary kastan aby pekne uschnul?je uz dost stary, padaji z neho vetve a urad to nezajima, na jare spadla vetev o prumeru cca 30cm, nastesti tam nikdo nesel.diky hanys

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host, 7.9.2001 9:12, zobrazeno: 11105x
Poradí mi někdo,jestli existuje možnost likvidovat pařezy ovocných stromů v zahradě chemicky? Pařez navrtat, do otvorů nalít nějakou kapalinu a počkat až se pařezy rozpadnou. Děkuji Zbyněk Stuchlík

host, 9.9.2001 23:03
host napsal:
Já vím o 2 vícemeně bezpracných metodách:1)seřiznout pod pod povrchem hlíny a pak ho zarovnat hlínou s okolím (zatravnit) nebo použit dřevokaznou houbu(dlouhodobe).
S pozdravem tristar@email.cz
>Poradí mi někdo,jestli existuje možnost likvidovat pařezy ovocných stromů v zahradě chemicky? Pařez navrtat, do otvorů nalít nějakou kapalinu a počkat až se pařezy rozpadnou. Děkuji Zbyněk Stuchlík

host, 13.9.2001 21:44
-Je dobré narušit povrch pařezu a nanést vrstvu ledku a pařez překrýt igelitem.
- Nejlépe se pařezy likvidují pomocí pařezových fréz

host, 24.10.2001 15:51
host napsal:

>Poradí mi někdo,jestli existuje možnost likvidovat pařezy ovocných stromů v zahradě chemicky? Pařez navrtat, do otvorů nalít nějakou kapalinu a počkat až se pařezy rozpadnou. Děkuji Zbyněk Stuchlík

V praxi vyzkoušená metoda a dosti stará spočívá v tom, že horní vodorovná plocha pařezu se nařízne pilou (i motorovou) do hloubky cca 5cm (při menším průměru udělejte hloubku menší) a do vzniklé drážky 1x za rok nasypte kuchyňskou sůl. Množství soli nemusí být velké a rozpad pařezu "urychlíte" urychlí tím, že drážku zakryjete PE folií a zatížíte aby se sůl nevyplavovala dešťovou vodou. Z vlastní zkušenosti jsem takto ve stráni zlikvidoval pařezy lískových ořechů o průměru 15cm do 2 let. Není to sice velký fofr ale je to nejméně namáhavé a zaručené.
J.Veselý

host - 20.86 (?), 5.10.2009 21:07

a nevite nekdo jak osetrit stary kastan aby pekne uschnul?je uz dost stary, padaji z neho vetve a urad to nezajima, na jare spadla vetev o prumeru cca 30cm, nastesti tam nikdo nesel.diky hanys

pikacu - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (69) - 109.17 (?), 10.10.2009 10:03

Děláte si legraci? Pokud z jírovce padají větve (a nedej bože listí a kaštany!), pak není nic jednoduššího, než na strom vylézt a suché (pouze suché!) větve ořezat. Pokud to úřad nezajímá a strom není ani na Vašem pozemku, pak to nemusí zajímat ani Vás (bez urážky).

Pokud je strom na Vašem pozemku, prostě jej ořežte nebo nechte ořezat. Něco to stojí, pochopitelně. Ale ptát se na fóru o zahradách a technice, jak správně "zabít" strom...

Pokud strom ohrožuje zdraví nebo majetek, napište na příslušným městský nebo obecní úřad (co je psáno, to je dáno) žádost o ošetření případně o pokácení stromu. Dle zákona má úřad povinnost se do 30 dnů k žádosti vyjádřit - požadujte písemně (vše musí probíhat doporučenými dopisy, obyčejné poštovní psaní nemá v případném sporu žádný význam - nelze dohledat doručení a oponent se může bránit tím, že mu dopis vůbec nebyl doručen). V případě, že úřad odmítne odpovědnost (strom může stát na soukromém pozemku, nebo pozemku ve vlastnictví státu) požadujte sdělení, zda se tím bude někdo zabývat a kdy. Pokud je strom ve vlastnictví státu, měla by v tomto případě obec oslovit Úřad pro zastupování státu s žádostí o ošetření (kácení) stromu s tím, že strom ohrožuje bezpečnost (zdraví).

Český národ je v tomto unikum - vadí mu, že úředníci jsou pomalí, nic nedělají a berou velké peníze. Jenže nejvíc vždycky hulákají ti, kteří nejsou schopní si ani sebrat výkaly po svém psovi na chodníku! (případně uklidit si před vlastním prahem...)

host - 231.162 (?), 4.5.2010 11:45

já jsem pařezy likvidoval bud   odkopáním a seříznutím jak už výše někdo píše, a nebo jsem nařezal do pařezu zářezy a pak jsem na něm rozdělal oheň a tento postup opakoval, dneska bych do pařezu naočkoval nějakou jedlou houbu a vím, že po roce se pařez rozpadně sám, ta houba ho rozloží a ještě se napapáte

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz