Likvidace akátu

host - 152.44 (?) 
7.3.2011 19:36, zobrazeno: 11808x

Potřeboval bych poradit, jak se zbavit akátu - na internetu radí sloupnout kůru, nakazit hlívou ústřičnou, uříznout metrový pařez a postupně uřezávat výhony. Všechno má svá ale - nechce se mi trápit strom (takže sloupnout kůru ne), pěstitelé hlívy tvrdí, že akát je pro hlívu vyloženě nevhodný (takže houba také ne) a uříznout metrový pařez a osekávat výhony je zase na dlouho. Máte někdo zkušenost s likvidací akátu? Ale zásadně "přírodně", aby mi v okolí zůstaly ostatní stromy. Napadlo mě nakazit to červotočem (jenomže to je zase trápení stromu a nerad bych riskoval nakažení okolí), nebo něják provápnit půdu, aby se něco stalo s kořeny a akát rychle odešel. Jaké máte tipy vy?

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4550) - 191.35 (?), 7.3.2011 20:21

Teď na jaře před mízou skácet a pařez zatřít Roudupem nebo Garlonem. Přírodně to není, ale nepoškodíte tím okolí a je to většinou 100%.

host - 152.34 (?), 7.3.2011 20:27

Červotoč do "živého dřeva" vůbec nejde - je typickým škůdcem v budovách. S hlívou na akátu zkušenosti nemám, ale z okna se dívám na buk, na kterém jsou plodnice hlívy každoročně minimálně už 10 let. Pokud je to vzrostlý strom, byl by to stejně běh na dlouhou trať.

Potíž je, že většina akátů výmladkuje, a když akát pokácíte, porostou v okolí další akátky jako z vody. Nepíšete, zda jsou ostatní stromy, které chcete zachovat, také akáty (které by mohly být z výmladků). Pokud to akáty nejsou, lze použít glyfosát, který sice není přírodní, ale "drží se" v rostlině, neproniká do okolí a když se rostlinná tkáň rozpadne, rozloží se na neškodné složky. Na řeznou plochu pařezů se ale glyfosát musí natírat neředěný a plocha se překryje igelitem. Po několika týdnech je pařez mrtvý, a i když vypadá pořád stejně, znovu neobrazí. Výhodou je, že se tak zlikviduje i většina výmladků. My jsme takhle s úspěchem likvidovali švestky a škumpy. Pokud jsou ale stromy, které chcete zachovat, akáty, glyfosát není vhodný, protože kořenové systémy mohou být propojené a mohl byste zlikvidovat i to, co nechcete. Zuzana

host - 191.191 (?), 7.3.2011 21:31
Dobrý den, ty okolní stromy (co chci zachovat) jsou jehličnany a s těmi "výmladky" akátů mám právě problém. Každý rok to posekám, ale ty akáty rostou strašně rychle a každý rok je tam nový "les" 3 - 5 metrových šlahounů s ostny-furt se toho nemůžu zbavit... Navíc se říká, že je to celé jedovaté a brání to růstu méně agresivních stromů (třeba zrovna těch jehličnanů). Pokud ten glyfosát funguje opravdu jak říkáte, tak to asi zkusím.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz