Nikdo zatím neodpovídá (přes desítky shlédnutí tohoto dotazu), tak zkusím přispět troškou do mlýna:
1. Jabloň po jabloni (prý) není vhodné sázet (obecně: opakovat stejnou či podobnou plodinu na tom samém místě) z důvodu jednostranného vyčerpání živin, případně rozšíření chorob a škůdců.
2. Dřevokazné houby si s pařezem poradí - ale několik let to jistě potrvá.
3. Dřevokazné houby, které likvidují odumřelé dřevo, by neměly napadat zdravý živý stromek.
4. Pařezy je nejlepší vykopávat ještě v době, než strom určený k pokácení ořežete: možnost páčení, využití fyzikálních zákonů k usnadnění lidské práce.
5. Pokud pařez nemusím nutně vykopávat (anebo je příliš velký a nechce se mi do toho), pak většinou pařez uříznu co nejníže nad zemí, případně se zaoblením okrajů (aby se přes něj dalo přejet s kolečkem či sekačkou...) a několika "zápichy" motorovou pilou pařez alespoň částečně naruším a tím umožním jeho snadnější rozklad.
6. Přípravek root control? (nebo tak nějak) má pařez napustit, naimpregnovat a po čase je možné pařez snadněji vypálit. (vypalování čerstvých zdravých pařezů je málo účinné, spíše zbytečné).
7. Už se tu podobné téma řešilo několikrát, zkuste se inspirovat staršími příspěvky.
Toť zatím vše.
Josef.