Psa, nebo fenu?
|
|
|
|
|
|
|
host - 148.1 (?) 6.1.2012 20:44, zobrazeno: 76139x
Dobrý den,
prosím o radu. Chystáme se koupit na zahradu psa, nějkaké velké plemeno, zřejmě Švýcarský slašnický. Nevíme, ale, jestli fenu, nebo psa. Nad plemenitbou nepřemýšlíme, spíše se ptám z důvodu, jestli mi pes nezničí rostliny- mám tak kolem plotu thůje, ještě malé.Vím, že fena dělá v trávníku fleky, ale to by nevadilo, jenže pes je si myslím, povahově zase lepší hlídač k domu, než fena.Prosím poraďte zkušenosti, aby jsme vybrali správně- Díky.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 54.27 (?), 6.1.2012 22:00
My máme psa i fenku NO, pes je mazel a nebýt holky velitelky byl by z něj pes vítací - ta ho zpoza rohu řídí. Jinak jsme mívali vždy fenku a hlídači byly vždy super. Je pravda, že pes rád občůrává (prý se to dá odnaučit v místech, kde nechcete), ale to zvládne i holka, když bude chtít. Přemýšlela bych spíš o tom, zda v době hárání nebudete mít nějaký problém s okolními psy. Elena
|
|
|
|
|
|
|
karlííček - (26) - 64.242 (?), 6.1.2012 22:04
s tím čuráním máte pravdu!! pak je třeba u někoho problém s háráním u feny. Tyto velká plemena, salašnický,kavkazký, moskevský mají něco společného!!Na hlídání svého teda vašeho majetku nemusí být skoro žádný výcvik, mají to tak trochu v sobě..vlastním kavkazáka a chovatel od kterého ho mám říkal, že to začne fungovat až kolem dvou let a měl skoro na den pravdu..Fena kterou máme je od té doby ve střehu, při navštěvách cizích lidí neublíží, ale varuji je ať mě na pozdrav nepodávají ruku, aby nezautočila vědomá si že na mě vztahují ruku, neštěká ale varuje vrčením.Feny těchto plemen jsou aktivní po celém pozemku.U psa to je opačně, leží na místě kde má přehled a když je potřeba tak je pak zle pro nezvaného návštěvníka, to je opravdu hlídač se vším všudy... jen ta údržba srsti u těchto psů vyžaduje větší péči
|
|
|
|
|
|
|
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář (2064) - 86.111 (?), 6.1.2012 22:09
No, jestli si myslíte, že fena má stejně jako žena kladný vztah ke kytkám a nebude je ničit, tak to může být sice váš názor, ale je to špatný názor. Máme dvě feny (NO a bígla) a kytek zničily už spoustu a navíc jsou schopné vyhrabat i půlmetrovou díru do země.
A pokud jde o to hlídání, tak se k nám nikdo cizí neodváží vstoupit na zahradu, když naše milá Dájuška skáče na branku a štěká, zatímco někdo stojí za brankou.
A pokud jde o fleky v trávníku, tak jsem nikdy nezaznamenal žádné fleky, ale je fakt, že na anglický trávník si nehrajem.
|
|
|
|
|
|
|
host - 148.1 (?), 7.1.2012 0:12
Mě jde hlavně o to, aby ten pes tím čůráním nespálil ty thůje. Měli jsme pejska Schi.tzu, to se nedá s takovým srovnat, ve vysokém věku čůral jako fenka a na trávníku rostla tráva jinak-pohnojenější.To by mi nevadilo, fenky prý do trávníku vypáli fleky, ale spíše mám strach, aby mi neobčurávali psi stromky a tím je nespálili.
A taky řešíme, jestli toho Salašnického klasického, nebo velkého-má krátkou srst- bojím se toho kartáčování tak velkého plemene, přece jen, ten malý psík, byl něco jiného. Vyčesala jsem ho raz dva, kdežto toho velkého, zvláště, když je venku- to bude asi starost.
Jinak pro p. Ferdu Mravence- opravdu nepotřebuji vědět, jestli mají fenky kladný vztah ke kytkám, je mi jasné, že je to pro ně jen kytka, spíše to beru tak, že mám malé dítě a feny prý jsou k dětem více opatrnější, mají mateřský pud, kdežto pes moc ne, ale zase prý více hlídá.
No a co se týče toho hárání, kastrovat bysme asi nenechali, ale pes by snad neutekl no a fenku byjsme ohlídali, popř. by byla po dobu hárání v kotci...
|
|
|
|
|
|
|
host - 147.107 (?), 7.1.2012 9:31
Když je hárání, pes uteče odkudkoliv a z feny se stane chlípná poběhlice. Největší problém je mít psa v místě, kde je v okolí taky mnoho psů a hlavně fen. Pak se prakticky celý rok něco hárá a ze života máte peklo. Jinak dobře zvažte, jak velké plemeno chcete chovat, sama vyjadřujete obavy.
|
|
|
|
|
|
|
host - 145.194 (?), 7.1.2012 14:24
100 % souhlas s Vašim názorem, vlastně s Vaši zkušeností.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
konvalinka - Diamantový Zahrádkář (1285) - 143.17 (?), 10.1.2012 8:02
Mám bernského salašnického - samce (toho chlupatého) Pokud si představujete psa, který jen celý den na zahradě hlídá, třeba teďka v zimě bez nic moc kontaktu s rodinou, který nemůže nikdy do domu... toto plemeno si nepořizujte. Ono je to ve většině článků o plemeni i napsáno. Tento pes je výrazně fixovaný na rodinu a pokud je sám, strádá. A pokud pes strádá, může se stát i s výborného plemene frustrovaný a tím i nebezpečný jedinec. Co se týká pes-dítě. U tohoto plemena má výborný vztah k dětem i pes jenže: nevím, jak velké máte děti, ale u takhle hřmotného psa je problém, že pes jen mávne ocasem a dítě leží. Pokud se rozvášní při hře, není nouze o škrábance, vyražené zuby apod. Sama jsem neustále samá modřina - a je to jen hra.
Takže: pokud chcete psa hlídacího takového pořiďte, ale nebude to pes k dětem. Pokud k dětem - tak něco malého
|
|
|
|
|
|
|
host - 6.1 (?), 10.1.2012 13:57
Děkuji za reakci, něco takového jsem potřebovala slyšet.
Jistě, že pes bude miláčkem rodiny a domu bude moc, ale nechci, aby byl věčně nasáčkováný v obýváku. Při škaredém počasí se mi ho asi zželí a na zahradě trávím téměř celý den, takže by určo nebyl izolovaný od rodiny. Navíc počítáme i s tím, že výlety bude s námi, dovolené taky.
Dítě mám malé-2 roky, proto chci počkat, až povyroste a bude mít trošku rozumu, pak bych musela hlídat dítě a né psa.
Můžete mi poradit, máte psa, nebo fenu?Hodně lidí mě zastrašuje spálenými květinami a keři, mě se ale nechce věřit, že toho ten pes tolik zničí.Navíc v okolí jsou samí psi, tak bych se bála, že kdyby fena hárala, měli bysme nezvané návštěvy. A jak je to u něj se srstí?
|
|
|
|
|
|
|
konvalinka - Diamantový Zahrádkář (1285) - 143.17 (?), 10.1.2012 19:34
Tak to jste mne potěšila, bála jsem se psa vyšoupnutého v zahradě a,,hlídej!" Tohle je OK, naši psi (mám dva, ale ten druhý je samojed) oba kluci - jsou psi taky venkovní. Rok měli do domu absolutní zákaz vstupu, neb to byla štěňata a dům úplně nový a manželovo bylo:,,psi dobrá, ale do domu nepáchnou!" Jsou stále venku, ale do domu chodí rádi, vždycky se,,derou" do vstupu a čekají na pozvání, které někdy dostanou, někdy ne. Doma chodí opatrně, nic neničí, na nic neskáčou... bohužel jejich váha se stejně na dřevěné podlaze podepsala tragickyDoma ale nevydrží stejně déle jak půl hodiny, jelikož je jim horko. A samozřejmě je nejvíce rozmazluje manžel Co se zahrady týká a pokud zvolíte samce... no, my máme opravdu rozlehlý pozemek, takže ty,,ztráty" nejsou ani při jejich prolétnutí kytkama tak patrné. Už při zakládání zahrady jsme počítali s vyšlapaným koridorem kolem plotů a nesadili keře a kytky všude až těsně k nim. Thůje jako takové nemám, jen tisy a tisové ploty, buxusy, borovice a jedle a zatím je snad jen jedno místo na tisovém plůtku, které je na ráně při očůrávání - na kterém se to projevilo. Vy už taky zahradu asi založenou máte, jen doporučím vysledovat, třeba u předního plotu, kde se setkávají s kolemjdoucíma pejsama, kterou kytku- dřevinu bude přečůrávat a buďto k ní dát nějaký pařez (samorost) sošku, velký kámen a učit ho na něj. Já jsem je taky odmala učila chodit po trávníkách a cestičkách (do kytek se nesmí) ovšem nepočítejte s tím, že to bude 100% dodržovat. Fenky jsou každopádně mírnější, většinou i přítulnější. Problém je spíše venku, neb se málokdy snesou s ostatníma fenkama. U nás by byl také obrovský problém s háravkou (teď jsme ho právě museli řešit u mamky s její fenečkou) kdy u nás po vsi běhají bandy,,nadržených"vořechů a rozštípaná vrata nebyl problém A já to mám podobně jen opačně: háravé fenky se dobývají za našima klukama a neustále nám ničí ploty Já osobně bych fenku okamžitě kastrovala, což tak stejně skončilo u mamči
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|