Vetrolam

stefanos689 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (161) - 75.62 (?)
4.4.2011 15:31
Puvodni tazatel jsem byl ja (IP:)). Nakonec se u druhe rady zrejme priklonim k cyprisovci leylandove. Zustava pres zimu krasne zeleny a roste velmi rychle. Prvni rada bude stridave z rychle rostoucich listnacu (platan javorolisty, jilm sibirsky atd). Zatim mi to prijde jako nejlepsi reseni. Vetrolam musi byt poloprodouvavy, cili neco by mel propustit. Budovat neprodysnou stenu na husto nasazenych stromku se mi z hlediska aerodynamiky jevi jako nesmyslne.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 50.2 (?), 4.4.2011 14:53

Tak ještě dodávám jednu adresu, na které byste mohl nalézt inspiraci, Lenča

host - 191.214 (?), 4.4.2011 15:39

Inu, jak je libo. Asi je načase ujasnit si s tazatelem, co si představuje pod pojmem "větrolam". Něco jiného je smíšený porost na hektarové ploše kam lze zasadit téměř cokoliv a pokud to ještě ke všemu platí "stát",tak to může být vskutku zábavné povyražení se spoustou rozmanitých pokusů a omylů, a něco zcela jiného je úzká ochranná bariéra na malé ploše, kam je záhodno zasadit dřeviny které mají šanci a dlouhodobou perspektivu plnit několik funkcí najednou.Tady by pak mohly být experimenty dost neúčelnou ztrátou času. Pokud se jedná primárně o funkci velmi namáhané bariery proti nárazovému větru a ještě k tomu na jiné než hlinitopísčité půdě, je borovice zvláštní doporučení. Pokud ji totiž vysadíte "na řídko",nebude plnit funkci větrolamu, pokud ji zapojíte do hustého ostatního porostu tak se velmi rychle "vytáhne" a s největší pravděpodobností se bude jednat o naprosto neodolné jedince s velmi řídkým dřevem a s minimem větví.

Přál bych Vám vidět zahrady sousedů, které jsou od loňska zaplněny "palivovým "dřevem z borových lesů v okolí, naptosto totálně zdecimovaných loňskou nadílkou sněhu. Když pak ty cca 20 let staré (naprosto rozlámané, ohnuté korunami až k zemi) porosty vidíte a představíte si že jste je třeba před těmi 20 lety sázeli a veškerá práce a údržba za ty roky je za dva dny pryč... pak nezbyde než zamáčknout slzu a začít úplně znovu od nuly. Zapojení borovic do smíšených lesů -proč ne, ale jako stěžejní druh namáhaného větrolamu-na to opatrně.Záleží na místních podmínkách. 

stefanos689 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (161) - 75.62 (?), 4.4.2011 15:31
Puvodni tazatel jsem byl ja (IP:)). Nakonec se u druhe rady zrejme priklonim k cyprisovci leylandove. Zustava pres zimu krasne zeleny a roste velmi rychle. Prvni rada bude stridave z rychle rostoucich listnacu (platan javorolisty, jilm sibirsky atd). Zatim mi to prijde jako nejlepsi reseni. Vetrolam musi byt poloprodouvavy, cili neco by mel propustit. Budovat neprodysnou stenu na husto nasazenych stromku se mi z hlediska aerodynamiky jevi jako nesmyslne.

stefanos689 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (161) - 75.62 (?), 4.4.2011 15:33
Na pozemku chci mit casem mensi sad broskvoni a mandloni, takze odcloneni severozapadnich vetru je nutnost.

host - 50.2 (?), 26.4.2011 14:59

Ještě jednu adresu k inspiraci zhotovení větrolamu.

Myslím si, čím víc znalých, tím lépe. Ať Vám roste a slouží. Lenča

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024