Liliovník by nemal mať problém v Beskydech. Mám jeden asi 6 ročný (zimu s -27stC prežil) a bývam na novojičínsku - liliovník je kóte 337m.n.m. Jeden veľmi starý a krásny exemplár bol u cesty pri vojenských opravárňach v Novom Jičíne - ale udrel do neho blesk a skrátil ho o polovicu. Snáď je tam zbytok dodnes. Školka v Příbore ho tiež predáva, a oni predávajú len veci, ktoré v tejto oblasti "prežijú" (školka je pritom v takej mrazovej kapse).
Javor červený mne osobne príde "krásnejší". Neviem o tom, že by z neho niečo "neustále kapalo", ako sa tu uvádza. Snáď ani v budúcnosti nebude, v literatúre som žiadnu zmienku nenašiel. Je pravda, že moje 2kusy sú zatiaľ mladé - sme niekde okolo výšky 2m, začíname s korunkou. (Kupoval som to v Droždíne v 2006 a mali cca 80cm).
Snáď ešte niekto príde s nejakým stromov. Je dobré to premyslieť, pretože to aj tak sadíte v podstate pre nasledujúcu generáciu.
V Sedlnicích v školke sa mi páčila jedna vec. Majiteľ tam má také privátne posedenie pod stromami. Sú to katalpy nasadené v tvare "podkovy" a v strede je asi 4-5metrový "plácek". Rastie to prirodzene - divoko. Katalpy majú teraz asi 10 rokov a vytvárajú niečo medzi pergolou a jaskyňou, z diaľky to trochu pripomína veĺké zelené iglú. Mne sa to celkom páči, ale možno iba mne.