 |
Hetlina, 29.4.2017  Letos ve sklepě ze starých odrůd nejlépe vydržela Hetlina. Dužnina stále tuhá, byť už začíná být místy lehce rozsýpavá, s příjemným jemným aroma malin. Šťavnatost podprůměrná. Slupka tuhá, pevná, může vadit při konzumaci. Výhodou je i korkovatění při... celý příspěvek > |
 |
Zimné hrušky, 29.4.2017 Zkuste, pane Hlavaty, Sterkmanovu. Je to velmi nedocenena hruska. Tuhle jsem ji jedl od kamarada ze sklepu a byla paradni. Ma velmi pevnou jakoby kozovitou slupku-ta vsak podrzi jeji kvality velmi dlouho. Bohemicu jsem mel vzdy chuti vicemene sladke... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Moruše, 20.4.2017 Semennou albu nejspis s bilymi plody a rizkovance 'Kobylisska' s vytecnymi plody cernymi. Stale se daji vysazovat. Zdravi Mittwoch
|
 |
Ovocné stromy do vysokých poloh - 700m nad mořem, 20.4.2017 Tresne a visne jedine na ptacnici.
Tresne: Rivan, Kastanka
Visne: Fanal, Morellenfeuer, lokalni krkonosske napr. Amarelka chvalkovicka
Jablone: Hetlina, Croncelske, mozna i Chodske
Hrusne: asi ne
Zdravi Mittwoch |
 |
Slivoňové podnože z meristému - kde nakoupit, 24.2.2017 Italove v Sakvicich - Battistini. Delaji GF677 a snad i Julienku.
Zdravi Mittwoch |
 |
Papriky pro 2017, 21.1.2017 Dobrý den, Kalocsai 801 nemám. Zkoušel jsem ze sladkých kořeninových jen Szegedi 20 a byl velmi spokojen. Sypu ji skoro do všeho.:-)
Na dotazy mnohých zveřejňuji seznam starších přebytků k mání: Budai Csípős; Csípős Kecskeszarv; Édesalma;... celý příspěvek > |
 |
Dicolor, 21.1.2017  At nevychvalujem pouze stare odrudy, je potreba pochvalit i nektere novejsi (Petr bude mit radost), napriklad Dicolor. Foto z lonske stedrovecerni tabule. Spickove chuti dosahla i v bezmala 600m.n.m. Letos vynechala. Mittwoch |
 |
Boscova lahvice a Salisbury, 20.1.2017  V kamarádově optimálním sklepě byla Mechelenská právě nyní na vrcholu. Viz foto po včerejší degustaci.
Osobně vyzdvihuji příjemné aroma (ne mýdlovité jako u Pastornice), na zimní odrůdu nepřekážející slupku (narozdíl od Pařížanky), výraznou... celý příspěvek > |
 |
TreeGuard, 19.1.2017 Na zahradu se v sezoně dostanu jednou za 14 dní, někdy za měsíc. A ač jsem stupencem stylu pana Hlavatého, časově to nedávám (plevel je rychlejší). Zkoušel jsem s velmi dobrými výsledky mulčovat štěpkou z jabloní - velmi se mi to osvědčilo. ALE je... celý příspěvek > |
 |
Papriky pro 2017, 16.1.2017 Semena maďarských odrůd jsem sháněl zejména kvůli kořeninovým. Chutí se jednoznačně osvědčily, ale horší je to s technologickým zpracováním - jak nahradit drcení celých "plodů" mlýnskými kameny? V malém to jde v třecí misce, ale ve... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Hořice 2017, 8.1.2017 Letos jsem se degustace v Hořicích nezúčastnil. Jednak nebyl čas a pak ani nedorazila pozvánka. Trochu škoda, dle mě degustace nemají pouze ovocnářský, ale i lidský rozměr.
Bohužel, pro porovnání nebylo zařazeno více střížovických odrůd. Důvodů... celý příspěvek > |
 |
Určení odrůdy jabloně, 4.10.2016 Malinko mi nesedí tvar plodu, zejména jeho kališní část, ale jinak vidím celou řadu znaků podobnou s Lordem Lambournem. |
 |
Louise Bonne, 4.10.2016 Ondro, bude v tom taky trochu strachu o chleba! Ruku na srdce, vždy sis byl při určování na 100% jistý? Vzpomeň na četné determinační výpravy, jichž jsi byl účasten, a teď si představ, že by Tvůj tip (tipy) byly následně snadno a dnes již levně... celý příspěvek > |
 |
Ananaska Courtrayská, 23.8.2016  Jde o starou belgickou odrůdu hrušně historicky hojně pěstovanou v Polabí.
Je skromná ve svých nárocích, pro optimální kvalitu ovoce jsou však vhodnější polohy chráněné. Roste středně bujně, je triploidní a velmi úrodná - často již plodí ve... celý příspěvek > |
 |
Muškatelka Turecká (Zbuzanka), 23.8.2016  Pomologie praví, že tato hrušeň pochází z Turecka. Svůj druhý počeštěný název Zbuzanka získala díky růstu v okolí Zbuzan, odkud byla dopravována na pražské trhy.
Je nenáročná na stanoviště a velmi mrazuodolná. Na vlhkých uzavřených místech může... celý příspěvek > |
 |