Hořice 2017
|
|
|
|
Mittwoch - Stříbrný Zahrádkář (312) - 126.191 (?) 8.1.2017 19:12
Letos jsem se degustace v Hořicích nezúčastnil. Jednak nebyl čas a pak ani nedorazila pozvánka. Trochu škoda, dle mě degustace nemají pouze ovocnářský, ale i lidský rozměr.
Bohužel, pro porovnání nebylo zařazeno více střížovických odrůd. Důvodů proč tomu tak je je nejspíše více.
K metodice. Celkový součet vzniká součtem bodových hodnot dílčích sloupců, VYJMA "chuti dle kyselosti". Současně "celková chuť" má největší váhu a přičítá se tedy 2x. Kyselost je subjektivní pocit a proto se nezahrnuje. V tabulce se však orientačně uvádí.
Pro své vlastní potřeby většinou pořadí v degustacích počítám jinak. Sčítám pouze šťavnatost, konzistenci a 2x celkovou chuť. To je pro mě to nejdůležitější. Vůně mi přijde zcela subjektivní a na slupce mi taky nijak výrazně nesejde. S odrůdami s tenší slupkou zacházím opatrně a ty s velmi tuhou kdyžtak skrojím.
Osobně mě zaskočil Angold. Loni jsem jej měl též dobrý, ale ne tak, aby se mi dostal mezi top 5.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mittwoch - Stříbrný Zahrádkář (312) - 126.191 (?), 8.1.2017 19:12
Letos jsem se degustace v Hořicích nezúčastnil. Jednak nebyl čas a pak ani nedorazila pozvánka. Trochu škoda, dle mě degustace nemají pouze ovocnářský, ale i lidský rozměr.
Bohužel, pro porovnání nebylo zařazeno více střížovických odrůd. Důvodů proč tomu tak je je nejspíše více.
K metodice. Celkový součet vzniká součtem bodových hodnot dílčích sloupců, VYJMA "chuti dle kyselosti". Současně "celková chuť" má největší váhu a přičítá se tedy 2x. Kyselost je subjektivní pocit a proto se nezahrnuje. V tabulce se však orientačně uvádí.
Pro své vlastní potřeby většinou pořadí v degustacích počítám jinak. Sčítám pouze šťavnatost, konzistenci a 2x celkovou chuť. To je pro mě to nejdůležitější. Vůně mi přijde zcela subjektivní a na slupce mi taky nijak výrazně nesejde. S odrůdami s tenší slupkou zacházím opatrně a ty s velmi tuhou kdyžtak skrojím.
Osobně mě zaskočil Angold. Loni jsem jej měl též dobrý, ale ne tak, aby se mi dostal mezi top 5.
|
|
|
|
|
|
|
Jiří II - Zlatý Zahrádkář (598) - 143.84 (?), 9.1.2017 10:05
K "Chuti dle kyselosti" myslím není dál potřeba dodávat něco dalšího. V Holovousích jsem také nebyl. Mohu jen přidat pár mých osobních názorů k bodovému ohodnocení které vyplývají z výsledků a ke zmiňované odrůdě Angold.
Podle vodítka pro subjektivní hodnocení, pro celkovou chuť odpovídá 7 bodů chuti s popisem "dobrá" a 9 bodů pro chuť s popisem "výtečná, harmonická". A protože vítězná odrůda Meteor dosáhla "jen" 7,29 bodu, mohu z toho vyvozovat, že v ČR neexistuje odrůda nebo nelze vypěstovat odrůdu, na které by se větší počet hodnotitelů shodl v tom, že má vynikající harmonickou chuť, nebo že se jí alespoň přibližuje.
K odrůdě Angold se kterou mám osobní zkušenost, bych chtěl dodat tolik, že kdyby ji měl v 60-tých letech min.století můj otec, nemusel bych se jako dítě ošklíbat nad nepoživatelně kyselými Ontarii a drobnými Jonathany, ze kterých bylo navíc nutné nejprve vykrájet černé skvrny. Jak jsem se osobně přesvědčil, tak Angold je zimní odrůda bez zvláštních nároků jak na půdní a klimatické podmínky, tak na chemické ošetřování. Navíc je plodná a dává velké a pěkné plody s dobrou chutí, kterou jsem si právě pochvaloval v prvním týdnu tohoto roku.
|
|
|
|
|
|
|
host - 234.203 (?), 9.1.2017 11:27
Aká je skladovateľnosť Angoldu? Do kedy asi vydrží? Jano
|
|
|
|
|
|
|
host - 143.84 (?), 9.1.2017 11:56
V běžném sklepě trvá do března.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 215.190 (?), 3.2.2017 20:25
Pánové. Již několik let se zůčastňuji degustací jak v Lysicích / Drnovicích /, tak v Hořicích. Rozhodně obě degustace jsou na vysoké profesionální úrovni. V Lysicích nemají k dispozici dostatečně velký sál, takže nemohou pozvat každého. Stejně i když přijede někdo nepozvaný, nevyhodí jej. V Lysicích jsou vybrány vzorky jak ze světového sortimentu, tak ze Střížovic, Holovous, jiných českých šlechtitelů. Pro veřejnost se mi to zdá objektivnější. Organizuje to UKZUZ, takže nezaujatý organizátor.
V Hořicích je organizátorem VŠÚO Holovousy. Takže je samozřejmé, že se degustuji především Holovouské odrůdy. A co si budem povídat. Střížovice jsou přece konkurenti. Bylo tam dost i zahraničních odrůd. To je jasné, že mne mrzí, že tam nemohu porovnat holovouské novinky s těmi střížovickými. A pokud jsem se dobře díval, tak tam letos nebyl ani nikdo ze Střížovic. Určitě to není náhoda. Na degustaci v Hořicích si já osobně pořád nemohu zvyknout na obrácené hodnocení slupky. Čím silnější, která vadí při jídle, tím lepší hodnocení. Snad prý je to proto, že se odrůda lépe skladuje. No nevím. Organo leptické hodnocení je hodnocení konzumentem. Nehodnotí se hospodářské vlastnosti. Ale na obhajobu degustace v Hořicíh musím uvést, že letos tam bylo vybráno opravdu pěkné ovoce, dostatečně velké. Spoustu hybridů mně chutnalo. Dokonce Angold, který jsme degustovali, jsem v takové kvalitě ještě nejedl. A komu nechutnal Meteor, tak ten není objektivní. Škoda jen, že v den degustace bylo takové hrozné počasí. Mám to 250 km, a z Hradce jsme se do Hořic dostali až na třetí pokus. Na zpáteční cestě jsem vyjel ze silnice a domů mně dopravila odtahovka. Byla to moje nejdrahší degustace. Ale hlavně že se nikomu nic nestalo. auto je opravené a pokud dožiju, pojedu příští rok zase.
Miroslav Přasličák
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|