|
Rýchlenie rajčín pre rok 2020, 12.12.2019 Já tedy rajčata v listopadu nevysévám. Ale praktický význam pěstování rajčat v zimě je samozřejmě dřívější sklizeň. Nepočítám zábavu, absenci chemie a léčení trudnomyslnosti při dlouhých zimních nocích. Nedávno jsem zahlédl ve svém bydlišti na... celý příspěvek > |
 |
Řízkování po zimním střihu, 12.12.2019  Jenom na vysvětlení: tyto řízky byly odlistěny 22.9. Pak byly po tmě v ledničce a po cca 10 dnech zasazeny do písku. O měsíc později jsem odebral a odlistil další řízky jiné odrůdy. Až do mrazů byly v chladu a venku na plném světle a krásně narašily.... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Pěstování ženšenu, 11.12.2019 Použijte odpočatou humózní propustnou zeminu. Pokud není dostatečně humózní a propustná, přidejte rozložený kompost a písek. Kompost sníží pH pod 7, což bude dobře. Pokud jde o opravdický ženšen (ne pětilistý) asi by se měl pěstovat venku a v šeru... celý příspěvek > |
 |
Očkování/čipování - vylomená očka, 10.12.2019 a některá ani po jarním zastřižení nad čipem bohužel neprorašila...
Původní informace vypadala poněkud jinak než ta poslední. Takže jarní zastřižení nad čipem se tedy nekonalo a vyrašení nebylo možné. |
 |
Řízkování po zimním střihu, 10.12.2019  Kromě venku zapíchnutých meruzalek, rybízů apod. jsem letos zase nařezal i řízky dvou odrůd komule. Zimní řízky této rostliny však za mrazu nezakoření. Proto jsem je před prvými mrazy přesunul do garáže. V zimě tam bude 5-8ºC. Zdá se, že se... celý příspěvek > |
 |
Očkování/čipování - vylomená očka, 10.12.2019 Pan Vysloužil to říká správně. Nějaký spící pupen se může probudit, pokud tam je. Podívejte se lupou kolem vylomeného pupenu. Na přiložených fotkách se to nepozná. Někdy je spící pupen velmi malý a někdy není vidět ani lupou. |
 |
Pěstování rajčat v interiéru - třetí sezóna, 10.12.2019 Test „Třetí sezóna“ přechází do kritické fáze. Rajčata byla příliš zahuštěna; jeden list na druhém. Jsou teď silně ostřihaná a skoro všechny plody jsou sklizeny. Rostliny (Vilma po 2 sezónách-se sladšími červenými plody a letošní Aztek se žlutými... celý příspěvek > |
 |
Očkování/čipování - vylomená očka, 10.12.2019 Byl tady letos takový postup (Standa?). Už si přesně nepamatuji, jak to bylo a u které dřeviny (nějaká peckovina?). Ale na jednom zkušebním pupenu se mi to nepodařilo. Na druhou stranu si pamatuji, že se mi to kdysi náhodně podařilo na moruši, která... celý příspěvek > |
 |
Klíčení jablka ze semene, 7.12.2019 Nevím jak u jabloní, ale u mnohých druhů ovoce se za cizosprašnost považuje nízká samosprašnost (5-50%). Semena nebudou geneticky totožná. Rodičovské odrůdy nejsou generativně stabilizované. Není však možno vyloučit vznik jednovaječných dvojčat: dvě... celý příspěvek > |
 |
Zkušenosti s hnojením popelem, 3.12.2019 To, co je v přírodě běžné, nemusí být zdraví prospěšné. Požářiště nebo azbest, smolinec, radon, sopečné plyny, olovo a jiné těžké kovy a jejich přirozené sloučeniny, UV záření, mráz, jedovaté houby, ricin a mnohé další rostlinné a živočišné jedy,... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Zkušenosti s hnojením popelem, 3.12.2019 Myslíte, že zrovna toto má vůbec nějaký smysl řešit?
Abych se přiznal, zatím fakt nevím. To samé jsem si však říkal o DDT, glyfosátu a jiných látkách. Když jsem naposled nechal zlikvidovat všechen nalezený Delor (PCB, ne jabloň) a bílý azbest,... celý příspěvek > |
 |
Zkušenosti s hnojením popelem, 3.12.2019 Tak to jsme si nerozuměli. Uhlovodíky nejsou hlavním problémem. Už před mnoha lety jsem si nedokázal ani představit jak budeme v 21. století stanovovat ve spalovnách nebo kamnech např. bezpečnou koncentraci dioxinů (apod.) v jednotkách ppq... celý příspěvek > |
 |
Zmladenie starej slivky, 3.12.2019 Taky to tak u peckovin dělám. V květu nebo za zelena. V zimě řežu jen rouby nebo odstraňuji staré stromy. Četl jsem, že se tak rány lépe hojí. Na druhou stranu nemám žádné zkušenosti s hlubokým řezem peckovin v zimě. Třeba je to ještě lepší. |
 |
Zkušenosti s hnojením popelem, 2.12.2019 Částečně máte pravdu. Taky tím omlouvám používání popela. Ačkoliv ho používám spíše ke stromům než na kořenovou zeleninu. Uhlí vyrostlo také v přírodě a při zuhelnatění a spalování tam těžké kovy nikdo nepřidal. Organické jedy vznikají spíše při... celý příspěvek > |
 |
Zkušenosti s hnojením popelem, 1.12.2019 Před mnoha lety jsme sypali na ředkvičku DDT proti dřepčíkům a neměli jsme s tím žádné negativní zkušenosti. Postupně jsme svědky odůvodněného zákazu některých látek nebo jejich limitování. Obávám se, že jednou někdo zjistí kolik je i v dřevném... celý příspěvek > |
 |