|
Řez třešně po výsadbě, 28.2.2014  Po rozvaze bych to udělal takto. Jinými způsoby už se rovnváhy nedá docílit. |
 |
Konár olúpaný od kôry, 20.2.2014 Obávám se, že s tím moc dělat nejde. Byl silně zmlazen bez podpory "tažných" větví. Dřevo odumřelo zcela přirozeně aniž by se včas vytvořily letokruhy nového krycícho pletiva. |
 |
|
 |
Stanley, 12.2.2014  Můžu dodat foto, že Stanley má i metrové přírůstky ale to je důsledek nadváhy kořenů, když odumírá postranní obrost (Pseudomona syringae).
Poslední 2 ks před likvidací viz foto. |
 |
Stanley, 12.2.2014 Má snaha pěstovat Stanley v nadmořské výšce 450 m (Valašsko) naprosto ztroskotala. |
 |
Efektivnost ochrany proti hryzcům, 10.2.2014 Hryzce asi 15 kusů jsem odchytal do kovových pastí jaké jsou na krysy. Musí se odkopnout kolmo chodba a tesně přiložit (bez návnady). Nemá šanci vyjít ven. Když je past zahrnuta částečně hlínou, byl tam krtek. Ten ven nevyleze, očichá a zahrne. Dva... celý příspěvek > |
 |
Co to je?, 3.2.2014 Něco podobného se používalo na "štětování", kdy se takovou tupou špičkou tlouklo do madadamového kamene aby se napěchoval pod pražec kolejiště.
|
 |
Kterou letní jabloň?, 24.1.2014 Také už jako letní odrůdu "využívám" Júlii a je to něco úplně jiného než dřívější Průstvitné letní nebo Stark Ealiest. Spokojen. Zřejmě ta slupka brání aby většinu plodů načaly vosy a pokračovalo ptactvo. |
 |
Rozmnožování lísky, 15.1.2014 Když je to keř, tak "hřížením". Doporučují zespoda větévku naříznout.
|
 |
Ochrana před škůdci třešní a višní, ale i jiné úrody ovoce, 21.12.2013 Kos je příčinou, proč jsem zrušil skoré třešně a z Kamčatského zimolezu nebyla dozrátá ani bobule. Podobně lískové ořechy. Co nezkazil nosatec to vzali ořešáci a sojky. |
 |
Prosím o identifikaci tohoto stromu, 19.12.2013  Líska Turecká |
 |
|
 |
Staré odrůdy jabloní, 13.12.2013  Matčino je jedna z nejspolehlivějších odrůd na valašsku oddávna. Navíc jako podzimní odrůda se ve zdejších podmínkách stává zimní a v zatravněném sadě je konkurence schopná jak ve vzhledu, tak v kvalitě chuti. Foto z letoška. |
 |
Stratifikace peckovin, 10.12.2013 Mne nejlépe vyškolily myši jak stratifikovat. Na dvoře natahaly pod kovovou bednu na nízkých nožkách (taková průmyslová paleta) asi půl kila lískových ořechů. A když jsem paletu odklízel, tak jsem měl nejméně 50 kusů sazenic s krátkým kůlovým... celý příspěvek > |
 |
Hvězdné odrudy - rezistenti a žlutoplodé odrudy, 7.12.2013 Se žlutými odrůdami je problém s prodejem. Vystavené vedle červených se neprodají. Například Zvonkové bylo neprodejné. To je moje zkušenost. |
 |
Jak stříhat 4letou hrušen?, 6.12.2013  Hrušeň bych ostíhal tak, že bych zabránil předčasnému založení druhé koruny o kterou se už pokusila. Vršek zhodit úplně a pak do roviny obvod, přičemž kolmo rostoucí výhony níže a odkloněné do roviny v té elipse. Spodku si "nevšímat", ten časem... celý příspěvek > |
 |
Topaz, 4.12.2013 Jako starý amatér v pěstování jabloní plně souhlasím s uvedeným příspěvkem. Snad jen to, že někdy na začátku 90-tych let jsem mluvil s jedním významným šlechtitelem (nyní už PLANTEX) a ten říkal, že se ještě vrátíme k některým starým odrůdám. |
 |