|
Ohrizené jablone, 27.2.2013 Pokud tam nezůstal můstek z kůry, tak není možné stromek zachránit. |
 |
Trvanlivé jmenovky s odrůdami, 4.2.2013 Dělám si jmenovky léta a jelikož to tady nezaznělo, tak uvedu. Plíšek z mědi nebo i hliníku, co mám po ruce. A pak důlčíkem vyklepnu první 3 - 4 písmena a mne to stačí. například u švesky mám "HAM" nebo "TOP T" nebo "JOJ" a mne to stačí. |
 |
|
 |
Jsme ještě národem zahrádkářů?, 14.1.2013 To je taky pádný argument a i ten kdo pod novým a velice dobře izolovaném domě sklep má, tak není k tomuto účelu. |
 |
Jsme ještě národem zahrádkářů?, 14.1.2013 Sad a pěstování ovoce mne bavilo jako relax po práci (pracoval jsem na postu vědecko technický pracovník) a i fyzická práce mne byla k duhu. Jenomže před mnoha léty se ještě dalo tímto přilepšit prodejem (do výkupu) do rodinného rozpočtu. Mé deti už... celý příspěvek > |
 |
Plíživá vytrvalost starých odrůd, 1.1.2013 Nákup jabloní jsem vždy dělal v podniku (asi 100 km), který produkuje nad milion stromků a vždy na vícero podnožích. Například jabloně. M 9 T 337, MM 106, M 26, A2. A ty vzrůstnější šly i na Valašsku a moc dobře. M9 nešlo nebo to sežral hryzec. |
 |
Plíživá vytrvalost starých odrůd, 1.1.2013 Nastala skutečně doba, kdy objektivita v hodnocení vlastností nových kultivarů je na posledním místě a na prvním je síla reklamy a do něj vložený balík peněz. Ale to je i jinde a než se na to přijde, tak už je "vydělané". To je jako s tím přístrojem... celý příspěvek > |
 |
Betonování plotového sloupku - jak na beton?, 22.12.2012 Obávám se, že na svahu se bude plot vychylovat pořád. I když bude kotven do nezámrzné hloubky. Ona ta zamrzlá půda nahoře jej spolehlivě každý rok o něco vychýlí a nikdy se nevrátí zpět. Jediná pomoc je udělat sloupky "štelovací" nebo se budují... celý příspěvek > |
 |
Nůž, 22.12.2012 Dobrá poznámka o možné levotočivosti.
Šroub zatuhlý se může poklepat aby se "otlačily" závity a taky nahřát aby taky otlačily závity a pak správným směrem povolit. Levotočivé bývají označené jak LH (left hand) nebo mají hrany hlavy po... celý příspěvek > |
 |
Hrušeň neroste, 8.12.2012 Mne ve 450 m taky moc nejdou hrušně. Zde navíc je nějaké odumírání pletiva, což může být způsobeno kde čím ale i stanovištěm. |
 |
Černý rybíz - jaký?, 3.12.2012 Pětoval jsem mnoho druhů černého rybízu ale už ne. Přesto nejvíce mne chutnal kyselejší (vysoký obsah vitamínů) Karštejnský dlouhohrozen a velmi skorý maďarský FERTODI (O se dvěma tečkami). |
 |
|
 |
Řez třešně, 28.11.2012  Ta třešeň asi nemá dobré světelné poměry vzhledem k těm vytáhlým stromům kolem se také vytahuje. Trochu jsem tu fotku zesvětlil aby i ostatní viděli lépe. |
 |
Řez třešně, 27.11.2012  Už to bylo vyřčeno a k tomu nemám co dodat leda obrázek, kde je to naznačeno. |
 |
Razantní prořez staré jabloně, 21.11.2012 Jak PP tak Wimpi mají pravdu. "Zahodit sentiment " a sázet, případně odebrat rouby. Donekonečna nejde prodlužovat život (i kdyby ta rány tam nebyly) .Mé heslo je, že sadař je od slova sázet. |
 |
Jadernicka moravska, 14.11.2012 Ano je to tak. Mniši už v minulých stoletích uměli se stromy takové věci (řezání a štěpování), že je to až k neuvěření. Bavilo jich to a ptřilo to k bontonu a ke vzdělanosti. Proto farské zahrady byly k pohledání. |
 |
Vychovny rez - ceresna, 9.11.2012 Tak nějak podobně akorát bych dopručil ty vyšší a strmější větvě zakrátit více a na venkovní očko a ty odkloněné na vnitřní očko a tu nejslabší a nejvíce odkloněnou nezakracovat (zatím) vůbec. |
 |