Příspěvky uživatele - Rony

Od spoda usychající třešeň, 27.4.2013
Takto obvykle odchází strom na nemoc "monília laxa". Moníliový úžeh vypadá jinak. Mne tak odešla třešeň (nedávno) a něketré šlechtěné švestky taky dodělávají.
Nejsladší černý a červený rybíz, 24.4.2013
Z několika odrůd, které jsem pěstoval dříve, tak mne zaujal červený Red Lake a černý "Fertédi". Byly poměrně sladké.
Nemocné stromy - co s tím?, 24.4.2013
Má snaha o obnovu sadu novými kultivary ztroskotala na nemoci monília laxa (odumírající letorosty v dolní polovině habitusu). Nové odrůdy jsou velmi citlivé. Nejvíce JOJO. Ale také odešly odrůdy jako Stanley, Valjevka i Čačanská. Čačanské odrůdy... celý příspěvek >
Nemocné stromy - co s tím?, 24.4.2013
Tyto větve jsou "nemocné" už mnoho let, protože už mají doslova hnilobu dřeva. Takže odumřely před 5 až 10-ti léty a ne poslední dobou.
Jakou kyselejší odrůdu jablek?, 23.4.2013
Pěstoval jsem Zvonkové a je to dobré a osvěžující kyselé jablko a navíc se i dobře skladuje. Trošku se krabatí tenká slupka po dlouhém skladování.
TopTaste?, 23.4.2013
Uříznout těsně za okousaným místem a zalévat občas. Má-li "růstovou chuť", adventivní pupení (spící) vyraší.
Jarní řez u jabloně, 23.4.2013
Řez pana Michala doporučji, tedy aby se vyšlo z horního patra. Vše níže odstranit. Malá poznámka. Ty drobné větévka horního patra, které jsou hodně odkloněné (nejsou dobře vidět) bych nezakracoval vůbec (zatím). Uvidí se jak půjde z toho vytvořit... celý příspěvek >
Stříhání stromů, 22.4.2013 Obsahuje fotku
Každý máme na "svůj" řez nějaký názor. Jen tak na ukázku jsem před chvíli ofotil stromek řezaný výchovně před rokem a jak reagoval. Skoro tak, že nemusím do něj letos zasahovat. Jenom jsem 2 mm seřízl staré rany a opět navoskoval. Obvykle ještě mám... celý příspěvek >
Stříhání stromů, 21.4.2013 Obsahuje fotku
Ty dva stromky, co mají jen dva výhony se musí "založit" jako se postupuje u špičáků. Jeden výhon se odstraní a ten druhý zakrátí a ponechá se pět nebo 6 oček. Jabloňce se ponechá zakrácený terminál a pak o něco níže 4 zvolené kosterní větévky.... celý příspěvek >
Založení korunky, 17.4.2013
Stejný názor jsem vyslovil už zde před léty. Tedy, že přesazovat špičák a zakládat korunku je téměř nemožné. Korunka se zakládá tak, že se na dobře zakořeněném stromku odřeže boční obrost, zakrátí se terminál a   ponechá určitý počet pupenů.... celý příspěvek >
Střih jabloně - je správně?, 15.4.2013
Tento řez se dá označit termínem "amputace", jsou pnechané pahýly. Není uplatněna dominance a pro případné přeroubování chybí tažná větev pod místem roubování. Nic nedělat a počkat jak to "zvlčí". To bude ta příznivější zpráva a pokud ne je zle.... celý příspěvek >
Kořenový krček, 13.4.2013
Chtělo by to lepší foto. Stromek očkovaný na kořenovém krčku je jasnější. Třešeň může mít vloženou "kmenotvornou část" a být roubovaná až nad tímto místem. To je z důvodu lepší přiatelnosti různého dřeva.
Názov odrody - slivka, 11.4.2013
Dejte si do vyhledávače "renkloda zelená".
Třešeň nebo sladká Višeň - hledám vhodnou odrůdu, 11.4.2013
Měl jsem na Valašsku Erdi Batarmo (o se dvěma tečkami) a byla to višeň jako nějaká srdcovka. Rodila nádherně bez červíků ale pošla na moníliový úžeh.
Řez třešně při jarní výsadbě, 6.4.2013
Pouze doplním, že kromě těch 6-ti ponechaných, zbytek (níže položených) nehtem raději vyslepit (odloupnout).
Další diskuze:  1112131415>  
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika