|
Odebrání roubu v den roubování, 27.7.2015 předpokládám, že tazatel je, pokud jde o roubování, úplný začátetečník.
V takovém případě bych doporučoval začínat roubováním jádrovin za kůru, je to pro začátek přeci jenom jednodušší nežli kopulace. I roubování za kůru lze provést roubem... celý příspěvek > |
 |
Pesticid Lindan způsobuje rakovinu, 26.6.2015 Zažil jsem za svoji éru 4 dominantní léky na svrab.
Tipnul bych si, že mezi lindanem(první dva) a posledním pyrethroidním byl ještě nejméně jeden prostředek na bázi organofosfátů, ale taky je možné, že si to pletu s přípravky proti ... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Pesticid Lindan způsobuje rakovinu, 26.6.2015 Svět (bohužel) není černo-bílý a obávám se, že nejsou ani dobré a zlé chemikálie. Dneska už fakt nevím, co je větší zlo - rádoby ekologické přípravky, jejichž účinnost je téměř nulová (a jejich absolutní neškodnost diskutabilní - např. boritany),... celý příspěvek > |
 |
Koupě stromku (ů) starých odrůd, 2.11.2014 Gdáňský hranáč a špendlík; Jederničky máme na zahradě po desetiletí. |
 |
Prodej ovocných stromků, 2.11.2014 co mi vadí na školkařích/prodejcích:
ÚKZÚZ definuje určitý standard označování výpěstků (název odrůdy, podnož, číslo parcely atd...) který není vždy dodržován - několikrát se mi stalo, že štítek s označením vytištěným na počítači byl přeškrtnut a... celý příspěvek > |
 |
Strupovitost Spartan Vs Rubinola, 9.10.2014 Použil jsem v tomto pořadí: Syllit, Baycor+Zato, Delan, Syllit (na již postižené)
Strubiluriny (Zato) používám společně s kontaktním fungicidem (konkrétně s Merpanem), - máte nějaký důvod pro kombinaci strubilurin+systémový triazol... celý příspěvek > |
 |
Máte někdo zkušenost s odrůdou Ligol?, 6.10.2014 Já pořád ještě sbírám informace (ostatně, jak můžete zjistit z tohoto vlákna, stromek mi poprvé zarodil v r. 2012), letos mám vlastně první větší úrodu, a pokud příští rok vynechá, vůbec mu to nebudu mít za zlé.
Odrůda mně celkově zaujala -... celý příspěvek > |
 |
Máte někdo zkušenost s odrůdou Ligol?, 6.10.2014  Ligol je další z odrůd, které mně v letošním extrémním roce příjemně překvapily.
Plody jsou - jako ostatně každý rok -velmi velké. Letos byla větší úroda, žádný vliv na velikost plodů však nepozoruji. Jablka jsou velmi vyrovnané velikosti i... celý příspěvek > |
 |
Delor, 29.9.2014  Je škoda, že o Deloru se tady moc nepíše. Pro mně je tato odrůda v letošním složitém roce absolutním vítězem podzimních/raně zimních jabloní. Jablíčka narostla velká (některá kolem 10 cm v průměru, bohužel jsem neměl při focení metr pro... celý příspěvek > |
 |
Selena strupovitá, 29.9.2014 děkuji za příspěvek, po letošní úrodě to vidím úplně stejně.
Za sebe bych dodal, že kromě enormní strupovitosti jsou letos plody zdrobněné. |
 |
|
 |
Zkušenosti se závlahou přímo ke kořenům stromků, 30.6.2014 Staci deravy sud.
Tak tak. Praktikuji něco podobného už 10 let s betonovou skruží. Dno dokonale netěsní a cca 1,5 metru od ní mám vysazenu jednu jabloň, která každoročními výnosy patří k nejvýkonnějším a myslím, že pouze odrůdou to nebude.
|
 |
Příprava půdy před založením sadu, 17.6.2014 No a jak poznám suchý pozemek
Psal jste výše že budete řešit závlahu u stromů, tak jsem předpokládal, že pozemek je suchý...
V normálních podmínkách s myrobalánem opatrně, třeba v kombinaci s broskví/nektarinkou jsou z toho obrovské stromy,... celý příspěvek > |
 |
Příprava půdy před založením sadu, 17.6.2014 Pokud uvažujete o peckovinách a máte suchý pozemek, zvolil bych myrobalánové podnože a zálivku vůbec neřešil. |
 |
Jaký vybrat refraktometr?, 6.6.2014 Nicméně pro potřeby zadavatele asi dostačující.Mám obojí. Refraktometr i moštoměr. Porovnávám-li hodnoty, liší se velmi málo (pokud odečtu koeficient pro dané ovoce).
Tím ale jen potvrzujete můj prvý příspěvek (a zákony fyziky). Je-li... celý příspěvek > |
 |
Výroba fosforečnanu železitého pro boj se slimáky, 6.6.2014 ...španělský bezdomáky napichoval na špíz a pak stáhnul přes hranu nádobky do horké vody se solí kde se krásně rozpustí a šup do kompostu...
Proti gustu žádný dišputát, ALE - na jedné straně se čistě a bez chemie zbavíte slimáků, na straně druhé... celý příspěvek > |
 |