|
Úroda meruněk 2019, 13.5.2019 Letos jsem kvůli vnoučatům pořídil Radku, aby bylo něco ranějšího než VP, Goldrich nebo Kjoto. Ledana mě nenapadla. Má někdo praktické srovnání Radka vs. Ledana (nejsem v mrazové kotlině ani v produkční oblasti)? V čem je nějaký významný rozdíl? Z... celý příspěvek > |
 |
Něco žere papriky, 13.5.2019 Ano, vypadá to nejpravděpodobněji, vloni jsem měl tutéž zkušenost. |
 |
|
 |
Úroda meruněk 2019, 13.5.2019 Zapomněl jsem možná poznamenat, že těch posledních 15 let mám jen
1-2 velké stromy (ted VP, dříve VP a Maďarskou) a jednoho trpaslíka Kjoto na WAxWA), k tomu přibyl malý Goldrich (vloni plodil poprvé) a letos přibyla Radka a opět Maďarská... celý příspěvek > |
 |
Úroda meruněk 2019, 13.5.2019 Souhlasím. Více let se mi potvrzuje, že i na nepříznivých stanovištích, pokud ovšem není zahrada v mrazové kotlině(tam pomoci není) a pokud jarní mrazíky jsou jen běžné (nejsou nižší než mínus 2-3 stupně a netrvají dlouho, zejména jsou jen v... celý příspěvek > |
 |
Poznej ptáka, 11.5.2019 Letos na jaře dlouho poutala naši pozornost žluna zelená a poznali jsme o co jde teprve tehdy, když jsme si našli její hlas na (http://www) stránkách nasiptaci.info/zvuky-ptaku/. Vím že se tu odkazy nemají dávat, ale kdo má děti, vnoučata, tak... celý příspěvek > |
 |
Akumulace tepla v pařeništi, 11.5.2019 Určitě, myslím také, že akumulace tepla u překližky asi nehraje velkou roli. Nátěrem na bílo zevnitř se nic nemůže zkazit, odraz světla trochu rostlinám pomůže. Snad něco levného a ekologického (i za cenu nutnosti občasné obnovy), třeba za sucha!... celý příspěvek > |
 |
Akumulace tepla v pařeništi, 9.5.2019 Možná.
Co se týká feolitu, psal jsem, že mám zkušenosti s vyššími teplotami, takže své zkušenosti nemohu využít. Ale schopnosti akumulace u šamotu, feolitu cihly, betonu atd. a mnoha dalších materiálů asi na teplotě nejsou tak osudové, aby to... celý příspěvek > |
 |
Akumulace tepla v pařeništi, 8.5.2019 Vrátil bych se k původnímu dotazu:
"... Problémem jsou velmi nízké noční teploty, které jsou příčinou toho, že se pyl stává sterilní. Potřebuji omezit ztráty tepla a také bych chtěl akumulovat nějaké denní teplo, které se v pařeništi vytvoří ... celý příspěvek > |
 |
Plastový sud na zeli, 7.5.2019 Rovněž preferuji přírodní materiály - kameninu. Nicméně shoduji se i s názorem, že (Standa_HK) "plastové obaly odebrané z výroben lahůdek." nebo od jiných potravin jsou dobrou volbou (zánovní, na kratší dobu a jen pro jeden účel při stabilní nižší... celý příspěvek > |
 |
Akumulace tepla v pařeništi, 7.5.2019 Dnes, když už mám skleník, další zdokonalování pařeniště nehledám. Ale domnívám se, že inspiraci a orientaci lze najít v literatuře o využití slunce a v nízkoenergetických a jim podobných domech. Princip je jednoduchý.
Za svislým(šikmým)... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Lahůdková jablka pro labužníky - Váš favorit, 6.5.2019 "Mám 75 odrůd jablek 5 stromech + jmelí"
Mrzí mě, že jsem si toto přečetl až dnes. Ihned jsem si tento a předešlé úryvky zkopíroval a vytiskl pro "rodinnou estetickou komisi" (prostě pro moje nejbližší), která je sice ráda, že se mi něco z... celý příspěvek > |
 |
Akumulace tepla v pařeništi, 6.5.2019 Souhlasím, že řešit akumulaci při neodstranitelném úniku tepla ať již vodou nebo feolitem je příliš složité a výsledek tomu neodpovídá.
Mně se osvědčily jednoduché a obecně známé postupy. Kombinace hnoje(v mém případě ovčího a králičího, nejlepší... celý příspěvek > |
 |
Rez hrušňová - vím jak na ní, 30.4.2019  ještě detail |
 |
Rez hrušňová - vím jak na ní, 30.4.2019  Letos jsem byl zaskočen tím, že na (cca 8-10 letém) jalovci rozkladitém (viz foto) jsem zjistil masivní napadení rzí. Zaskočen jsem byl tím, že poslední roky jsem důsledně slídil po stopách rzi na jalovci na jaře a nikde nic nebylo (na hrušních... celý příspěvek > |
 |
Zimni jablon s tvrdymi plody pozde dozravajicimi, 24.4.2019 Díky, to mi stačí - a vyhovuje. Teď jsem také rád, že jsem vykopal jámy pro výsadbu větší než jsem dříve míval ve zvyku a naplnik kvalitní a výživnou zeminou. |
 |