Zimni jablon s tvrdymi plody pozde dozravajicimi
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 184.133 (?), 2.4.2019 7:46
V neděli jsem chroupal Goldstar a říkal jsem si, proč se o něm občas nepíše. Má podle mne dost silnou slupku, ale jinak lahodná chuť, příjemné aroma, šťavnaté, výtečné. A jako se zapomíná na Goldstar, nikdo nevzpomene na jablka, která vydrží do nových a jsou už opravdu historicky prověřená - v chuti kontrastní Jeptiška (Železné) a Strýmka.
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 11.200 (?), 2.4.2019 8:39
Úroda Goldstarů byla loni mimořádná, tak jsem ho - shodou okolností - včera taky chroupal. Oceňuji, že dlouho vydrží a málo vadne. Chuť je dobrá, obzvlášť na tuto dobu. Jenže - loňský rok byl teplotně nadnormální a Goldstar v horších letech u nás špatně dozrává. A porovnám-li Goldstar s ostatními žlutoplodými rezistenty - kříženci s Goldenem (Goldstar je, tuším, Bohemia x Vanda) - tak Opál, Sirius, Orion chutnají přeci jen lépe. Navíc Goldstar vyholuje skoro jako Rubín, takže chápu, že jeho sláva je za zenitem.
Na Jeptišku i Strýmku občas vzpomeneme, odvahu k zakousnutí do nich ovšem najde málokdo.
|
|
 |
|
 |
 |
|
PepaS - (30) - 219.216 (?), 2.4.2019 12:00
Pane Vysloužile, rád bych se zeptal, která jabloň ze žlutoplodých u Vás
nejlépe dozrává. Rád bych jednu žlutoplodou jabloň zasadil, ale nevím.
Třeba Gold Bohemia u souseda nic moc. JS
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 92.38 (?), 2.4.2019 16:38
...rád bych se zeptal, která jabloň ze žlutoplodých u Vás nejlépe dozrává
Loni se vyvedly všechny a prim zahrál Opál. V jiných letech je to asi ta Gold Bohemia. Co znamená u souseda nic moc? Jestli Vám Rubín nechutná, pak chápu, já ho mám rád. Chuťově dobrá a njenáročná je Auralia, má ale drobnější plody. Otava taky málokdy zklame, ovšem Orion a spol. chutnají lépe.
|
|
 |
|
 |
 |
|
PepaS - (30) - 217.186 (?), 2.4.2019 18:48
Nic moc jsem myslel kyselé, Rubín mám rád, jde mi o to aby jablka dozrála i u mne v 500 m. JS
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Laco430k - Bronzový Zahrádkář (82) - 84.3 (?), 24.4.2019 9:21
Příliš to do tohoto vlákna nepatří, nicméně bych měl dotaz na zkušenější.
Letos na jaře jsem koupil a vysadil Admirál, Sirius, Merkur a Angold (přestože už začínám bojovat s omezeným prostorem, tak ovlivněn názory na zahrada.cz, neodolal jsem :-))
U Siriuse a Admirálu se objevilo pár květů. Ačkoliv vím, že bych je měl všechny v prvním roce otrhat, zvědavost a nedočkavost mi velí aspoň jeden plod nechat dozrát.
Je zásada nenechat strom plodit v prvním roce opravdu tak striktní (popř. je to odrůdově závislé?), že to má "zásadní" vliv na další vývoj stromku,
nebo si to mohu dovolit s klidným svědomím? (Dříve u podobně zakoupeného stromku Goldstar v prvním roce jsme dva plody nechali a nemělo to napohled žádný vliv - plodí dobře)
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|