|
Jakou broskvoň do vyšších poloh, 31.1.2020 Moje zkušenosti jsou podobné. O rozdílné citlivosti pdle tvaru květů se všude píše, ale já rozdíly nevidím. Když přijdou jarní mrazíkly a broskvoně udrží jen pár plodů, obvykle dopadne relativně nejlíp Favorita M III s miskovýi květy.
... celý příspěvek > |  | Lana nová slivka z Čačaku, 30.1.2020 Škoda, že po 40 letech testování se paní Světlana nevyjadřuje k pěstitelských nárokům a náchylnosti na šarku. Že je švestka šťavnatá a dá se jíst, je jistě cenný údaj, ale chtělo by to víc. I tak díky (panu Fialovi?) za zprávu. |  |
|  | Jakou broskvoň do vyšších poloh, 30.1.2020 Experimentovat můžeme s čímkoli. Pro praxi ale vidím - než hledat odrůdu či kombinaci s podnoží - radši správně vybrat, případně upravit samotné stanoviště na zahradě. Vyjma extrémně pozdních odrůd nejsou broskvoně přehnaně náročné na sumu teplot.... celý příspěvek > |  | Jakou broskvoň do vyšších poloh, 30.1.2020 Na odolnost některých odrůd broskvoní proti mrazu jsem přestal věřit. Pěstuju asi 15 odrůd v místě, kde se jim nedaří. Když květy a plůdky náhodou nezmrznou, je tolik broskví, že z nich musím pálit destilát. Když zmrznou, (což je tak 3x za 5 let),... celý příspěvek > |  | Palenka z vína, 29.1.2020 Kde jste to slyšel o tom výbušném plynu? Při hašení vápna uchází tak akorát vodní pára, pokud se příliš zahřeje. Což nehrozí, vápna se do kvasu přidává oproti jeho objemu jen malém množství.
Bod varu kyseliny sírové je nad destilační teplotou, do... celý příspěvek > |  | Topení dřevem z palet, 29.1.2020 Některé palety mají mezi dvěma vrstvami desek špalky z dřevotřísky. To je opravdu smrad. Samotné paletové dřevo při hoření nesmrdí.
Kdyby výobce palet dřevo impregnoval, tak by se asi pochlubil barvou, podobně jako u... celý příspěvek > |  | Ptačí jeřáb / jeřáb sladkoplodý - má někdo na zahradě?, 29.1.2020 Určitě je lepší pěstovat jeřáb sladkoplodý, už proto, že má jedlé plody. Nejsem si jistý, jestli je to ideální ovocný strom právě do Polabí, jaká je jeho odolnost suchu, nevím. Předností jeřabin je, že snáší i horské polohy, ale hiodně jich roste i v... celý příspěvek > |  | Získaní odkopku z koruny, 29.1.2020 Je-li terén přírodní - zatravněný s volným přístupem srnců, pak snaha eliminovat myrobalán, aby nebyl velký strom, je trochu kontroverzní. Menší stromy trpí ožerem i vytloukáním víc. Myrobalán je vitální podnož, která si nejlépe dokáže poradit s... celý příspěvek > |  | Bokashi druhé kolo, 28.1.2020 Podle mě suchý mour (nezvlhlý a nezapařený) by se sám vznítit neměl. Jestli se to stává, nevím. Pokud to víte vy, napište. |  | Roubování, 28.1.2020 Pokud je podnož jednoletá (jako ten roub), pak je kopulace vcelku spolehlivá a jednodušší. Pokud je podnož víceletá, pak bych volil plátkování nebo sedélko. S kozí nožkou až tak dobré zkušenosti nemám.
Záleží taky na tom, o jaký... celý příspěvek > |  |
|  | Odrůda Katinka, 28.1.2020 Zdeňku, nijak nebezpečné to není. Z časových důvodů řežu slivoně taky často jindy, než se má. Ocituju to, co jsem napsal asi před 2 měsíci v jiném vlákně.
Před pár lety jsem navštívil švestkové sady firmy R. Jelínek ve Vizovicích. Průvodce nám... celý příspěvek > |  | Získaní odkopku z koruny, 28.1.2020 Téměř každou dřevinu lze teoreticky zakořenit. Ale není to snadné a musí se to umět. V případě zadavatele a Švestky domácí to nemá smysl. Jestli jsou v okolí slivoně napadené PPV, je přenos viru otázkou času. Pravda, 5 let je krátká doba, stromek je... celý příspěvek > |  | Zmladenie starej slivky, 28.1.2020 Jestli zadavatel potvrdí, že plody jsou velké, kulaté růžovofialové se žlutou dužinou a nakyslou slupkou, tak jste trefil bingo. U nás sice dozrávají až koncem července, ale to nemusí být směrodatné. |  | Bokashi druhé kolo, 27.1.2020 Samozřejmě, že ani já nekonzervuji pasterizaci. O 3-4 příspěvky výše, jsem psal:
Kdybyste zelenou hmotu - fazolky, hrášek, kapustu - zavařoval na 62 stupňů, tak se vám kompletně zkazí...
Tím jsem reagoval na slova p. Lysenka, :
Kdyby ubiquitní... celý příspěvek > |  | Bokashi druhé kolo, 27.1.2020 Je to tak jak píšete. Dřevěný popel je v podstatě minerální hnojivo s obsahem vápníku, draslíku, u spálených kostí i fosforu a taky nějakých mikroprvků. Taky uhlíku ve formě uhličitanu draselného, ale uhlík rostliny z půdy neberou. Všechno jsou to... celý příspěvek > |  |
 |
|