|
komule ze semen, 26.12.2008 To je velmi zajímavá zkušenost. K vytvoření dobrých semen je asi potřeba skutečně déle počkat nebo některá květenství vůbec nestříhat. |
 |
Rezistentní keřový angrešt, 25.12.2008  Asi by bylo škoda stromku, ikdyž to určitě jde také. Angrešt, který špatně zakořeňuje, se dá v lednu až únoru naroubovat na podzimní řízek nebo odkopek černého rybízu a po ujmutí zasadit pod místo roubování.
Dal jsem před měsícem několik řízků... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Křen - možná chyba, 24.12.2008 Nálev sám o sobě vypadá v pořádku. Postup je však hybrid mezi sterilizací a studenými metodami. Pokud má výsledná směs s chladným křenem a sklenicí vnitřní teplotu cca 40 st., pak je to optimální teplota na start množení mikroorganizmů. Ty... celý příspěvek > |
 |
komule ze semen, 23.12.2008  Opylené odkvetlé květenství se musí nechat na keři, dokud se nevytvoří a neuzrají plody. Jinak nejsou "semínka" k ničemu. Klíčivá semínka přešlá mrazem se vysévají do truhlíku se zahradnickým substrátem. Klíčivost je špatná. Zelené... celý příspěvek > |
 |
skočec, 23.12.2008  Ještě foto: nezralé plody, rostliny koncem sezóny a jedovatá semena. |
 |
skočec, 23.12.2008 Rostlina pochází asi z Asie. V Africe také roste - jako trvalka (viděl jsem tam kmen či spíš stonek přes 10 cm v průměru). U nás letos venku zmrzl v půlce listopadu (výška 2,5 m, průměr dutého stonku 5 cm). Před zámrazem se nedá přesadit.... celý příspěvek > |
 |
komáří larvy - likvidace, 22.12.2008 Také dávám do nádob na zálivkovou vodu rybky-závojnatky. Brzy larvy sežerou. V zimě je mám v plastovém sudu při 3-10 st.
Mimmo |
 |
chren, 21.12.2008 Napište Váš postup, může v něm být chyba (např. málo kyselin). Zaručené recepty existují a produkty se prodávají. Nejlepší je však stejně čerstvě nastrouhaný. Celý kořen se může skladovat v chladnu v trošce vody.
Mimmo |
 |
Každý vinař a zbytkový cukr, 13.12.2008 Moje dva metráky hroznů ze mě opravdu nedělají žádného vinaře. Nicméně vinařům, kteří mluví se mnou, klesá v suchých vínech obsah cukru kvašením z 21 až na cca 0,5%. A i tato vína se dají pít. Shodneme se v tom, že vylévat cukr je blbost. (Možná jsem... celý příspěvek > |
 |
Rektifikace, 12.12.2008 Zítra jedu s "moštem" do pálenice vybavené rektifikační kolonou. Nevím, kolik má pater, ale produkt by měl být během chvilky jako hodněkrát destilovaná pálenka. Uvidíme, jestli ten rozdíl poznám. |
 |
|
 |
Olivovník, mimóza, 5.12.2008 Olivovníky vídám i na Vysočině, jako ozdobné keře. Celoročně venku. Voní stejně jako jižanské olivovníky (někdy až moc), ale plody jsou malé a nejedlé. Mimózu jsem u nás nikde neviděl. Asi by venku nevydržela. Kdysi jsem pobýval v předjaří... celý příspěvek > |
 |
Kapalný dusík, 30.11.2008 Já jsem kdysi vlaštovičník používal bez úspěchu víc než rok. Lápis byl taky slabý (směs AgNO3 a KNO3) a měl jsem jen černý prst od stříbra. A z kyseliny dusičné (zředěné) prsty jenom zežloutnou. Jednou mi to pak kolega v laboratoři vypálil... celý příspěvek > |
 |
Léčivé byliny - Kotvičník, 29.11.2008 Pokud máte velmi teplou zahradu, roste to fakt jako plevel. Nepříjemné jsou ostnaté plody. Letos mi větve narostly až do délky 1,20 m. A kolem rostla spousta malých sazeniček z letošních semen. V květináči asi nikdy tolik nedoroste, ale rostliny... celý příspěvek > |
 |
Přeroubování, 17.11.2008 Možná, že by místo Cupricolu pomohl více Šampión. Výrobce jen u něj garantuje zvýšení odolnosti proti omrznutí květů. Mechanismus moc neznám, ale trochu to fakt pomáhá. Ještě to zkuste!
Mimmo |
 |
Jablečný burčák, 15.11.2008 Ušlechtilé kvasinky jsou sice lepší, ale dávají se hlavně kvůli prevenci otravy kvasinek alkoholem. U burčáku to však nehrozí. Má jen cca 6-7% alkoholu, pokud je mošt doslazený na 21%. Neslazený jablečný mošt mívá cca 11% cukru. Znamenalo by to... celý příspěvek > |
 |