|
UV ochrana vody v bazénu, 28.2.2008 Nepřeceňoval bych vliv pH na případné kvetení vody. Sledování hodnoty pH je důležité, ale z úplně jiných důvodů:
k chloraci vody se dneska hojně používá trichlorkyanurová kyselina (to jsou ty tablety). Je to poměrně pohodlné (i když ... celý příspěvek > |
 |
Vypalování trávy, 27.2.2008 z hlediska vzniku CO2 to asi jedno je. Při spalování se však uvolňuje spousta látek, které při kompostování nevznikají. Třeba polyaromatické uhlovodíky. |
 |
|
 |
Vypalování trávy, 27.2.2008 S vypalováním trávy nesouhlasím, pokud je však pálen skutečně suchý materiál (a nedojde při tom ke škodám na životě a majetku), je to poměrně rychlý a čistý spalovací proces. S vypalováním stařiny však často souvisí jiný velmi stupidní zvyk, a... celý příspěvek > |
 |
Stromky, 26.2.2008 Školka Koběluš, Bruzovice je vyhlášená - poslední 2 roky beru jenom tam, stromky mají krásné.
Další školka je v Příboře, přijde mi ale, že nemají tak široký sortiment. |
 |
Biozahrada?, 22.2.2008 to pan Stanislaw: novináři velmi rádi oblbují laickou veřejnost démonizací např. tzv. "Seveso dioxinu" (2378 TCDD), údajně je to jedna z nejtoxičtějších sloučenin, které člověk vyrobil ...
Na druhé straně existuje spousta přírodních... celý příspěvek > |
 |
Jak změkčit tvrdou vodu, 20.2.2008 Pokud přidáte k tvrdé vodě (která má vysoké pH) přesně spočtené množství kyseliny sírové, nejenže vám vypadne sádrovec (tj. voda přestane být tvrdá) ale to pH odpovídajícím způsobem srazíte tam kam potřebujete - viz neutralizační... celý příspěvek > |
 |
Jak změkčit tvrdou vodu, 20.2.2008 Snažit se v maximální míře používat vodu dešťovou je asi nejelegantnější řešení.
Vůbec bych nezatracoval ani rozbor oné studniční vody: celkovou tvrdost a obsah vápníku umí v každém okrese nejméně 2 laboratoře, cenově se určitě vejdete do 200,- Kč.... celý příspěvek > |
 |
Rostlinné insekticidy, 8.2.2008 Proč "duchařina"?
Víte, jaký je prapůvod pyrethroidů? To jsou insekticidy 3. generace, které dneska koupíte v každé drogerii a jsou účinnou složkou těch odpařováků, co se (proti komárům) strkají do zásuvky.
Na počátku bylo... celý příspěvek > |
 |
Servis Rondela, 4.2.2008 Já jsem problém vyřešil tak, že jsem zcela přešel na odstředivé čerpadlo, které jsem koupil v akci za 990,-. Přes 3000 l/hod, výtlak přes 30m.
Ponorné čerpadlo za každou cenu nepotřebuji a to odstředivé se mi za 2 sezony... celý příspěvek > |
 |
Borax, 30.1.2008 Ten rychlejší rozklad listí ale neakceleruje bor, nýbrž močovina. |
 |
|
 |
Zimní rouby ze Střížovic, 28.1.2008 Dobrý den. Máte prosím někdo zkušenost s maloprodejem roubů ve Střížovicích? Posílaj na dobírku jako litoměřičtí? A co cena? Předem děkuji Tomáš. |
 |
jak změřit ph půdy lakmusovym papirkem, 18.1.2008 Nějak jsem nepochopil tu první větu.
S rozbory půdy maj největší zkušenosti ÚKZUSáci - sedí i na spoustě výsledků, takže pak můžou (aspoň teoreticky) pomoci s interpretací výsledků. Hlavní laboratorní centrum je v Brně, pobočka je i v Praze... celý příspěvek > |
 |
Kamčatská borůvka - v katalogu Starkl, 18.1.2008 Včera se mi dostal do ruky nový Starkl. Jsou tam mj. obrázky odrůdy "Modrý triuph", na fotce je vedle plodů i pravítko, takže to vypadá, že plody mají na délku 3 cm!
Tak mám pocit, že já pěstuji něco jiného ... |
 |
jak změřit ph půdy lakmusovym papirkem, 18.1.2008 Destilka bude mít pH=7 pouze v případě, že bude prostá plynů. Za normálních podmínek však bude nasycena oxidem uhličitým, takže pH bude nižší (klidně 6,0)
Měření pH v půdě se provádí tak, že se připraví "půdní výluh" - což znamená,... celý příspěvek > |
 |
Lepidlo na dřevo, 17.1.2008 Voděodolný PONAL opravdu není špatná volba, jenom mám pocit, že se v poslední době (zejména v hobymarketech) hůře shání.
Dobré zkušenosti mám i s "žlutou americkou klasikou" - Titebond II nebo III. Jediná malinká nevýhoda je v té barvě- u... celý příspěvek > |
 |