|
Bujně rostoucí broskvoně, 10.7.2009 Ten srpen by byl asi lepší. Ne až na konci. Teď by se mohly zaštípnout konce bujně rostoucích větviček. |
 |
Jak chranit zeleninove zahony?, 10.7.2009 Tam se nejedná jak dlouho po randapu, ale o to, že jahody nesnášejí přímé hnojení hnojem. Krom toho, že z počátku rychle rostou, málo plodí, trpí chorobami, hlavně plísněmi. Ten randap se používá na plevel, když je v nejbujnějším růstu. Tam působí... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Mravenci na zahrade, 10.7.2009 Borax koupíte v každé drogerii v balení cca 1 kg. Není drahý. Jen se pomalu rozpouští ve vodě. |
 |
Obsluha dvoutaktového motoru u křovinořezu, 10.7.2009 Jistěže je to možné. Poměr určuje výrobce motoru v návodu k obsluze. Já jsem se řídil heslem starých řemeslníků "lépe přemazat, než nedomazat". Vím, že nové konstrukce motorů nepotřebují už žádný záběh, ale pro začátek se přemazáním nic... celý příspěvek > |
 |
Zežloutnutí listů, 7.7.2009 Pravda. Měďnaté postřiky na list broskvoní nepatří. Mohou ji zahubit. |
 |
Nemoc, 7.7.2009 Tímto problémem jsem se zabýval před lety a obtěžoval dotazy u odborníků vysokých škol a výzkumných ovocnářských ústavů. Bylo mi řečeno: je to odrůdová vlastnost některých ranných odrůd a buď se s tím smíříte, nebo to vykopete. Ranné odrůdy totiž... celý příspěvek > |
 |
Plesnivá bramborová nať leží, 7.7.2009 V takovém případě se doporučuje odstranit nať posečením tak rychle, aby plíseň nepřešla do hlíz. Dokáže je zcela znehodnotit. I když se odstraněním natě částečně zabrzdí růst, hlízy v pohodě v zemi dozrají. |
 |
Jak chranit zeleninove zahony?, 7.7.2009 Výsadbu jahod do čerstvě vyhnojeného a zapleveleného záhonu bych si rozmyslel. Hnůj pod jahody se nehodí. Dalo by se do takto připraveného záhonu na jaře vysadit ranné brambory a po jejich sklizni teprve jahody. Aby záhon letos neležel ladem,... celý příspěvek > |
 |
Jak na tento plevel?, 7.7.2009 Ten plevel patří do skupiny šťavelů. Moc asi neporadím, sám s ním bojuju ve skalce celá léta. Někde to prodávají jako skalničku. |
 |
Jak na Bršlici - Kozí nohu?, 7.7.2009 Po téhle nesouvislé diskuzi první rozumná rada, která stojí za vyzkoušení. Připadá mi to jako stará lidová moudrost. Hned zítra to zkusím a o výsledku budu později informovat. |
 |
|
 |
Mravenci na zahrade, 7.7.2009 Už jsem tady na toto téma odpovídal a teď to nemůžu najít, Dříve jsem zde vyčetl zalít mraveniště roztokem boraxu. Zkusil jsem to a zalil dvě mraveniště v trávníku a dvě ve foliovníku. Ve foliovníku se rozprchli tak rychle, že nechali i vajíčka na... celý příspěvek > |
 |
Škůdce na broskvi, 7.7.2009 Po prohlídce oloupaného kmenu třešně mám pocit, že tím odloupáním kůry v takové ploše jste ji odsoudil k záhubě. Ten zbytek kůry není schopen uživit tak velkou korunu. Je vidět, že dosud vegetovala zdravě. Myslím, že ty larvy byly až následná... celý příspěvek > |
 |
Meruňka ve stínu, 5.7.2009 Já si s těmi meruňkami musím trochu víc pohrát. Jsou v n.v. 450m. Zatím v pořádku. Starší asi 4 roky "Rakovského" letos obalená plody. Mladší "Karola" druhý rok letos čtyři plody na vzorek. Dva spadly. |
 |
Houbičky v záhonu, 5.7.2009 Trávník pokropte boraxem.Těžko se rozpouští. Má současně vliv na likvidaci mravenšť, nebo alespoň odpuzení mravenců. U jabloní řeší současně výskyt hořké pihovitosti. |
 |
Kosa, 4.7.2009 Pane Vysloužile kde jste? Ty kosy nebyly z Číny, ale z Ruska. A byly tak tvrdé (z "pravého sovětského materiálu") že se nedaly naklepat. Proto se jejich ostří stenčovalo bruskou. Vzácností byly kosy z Rakouska (taky patřičně v ceně), které... celý příspěvek > |
 |