Jak chranit zeleninove zahony?

Skalovi.pisek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (336) - 161.138 (?)
7.7.2009 20:56

Výsadbu jahod do čerstvě vyhnojeného a zapleveleného záhonu bych si rozmyslel. Hnůj pod jahody se nehodí. Dalo by se do takto připraveného záhonu na jaře vysadit ranné brambory a po jejich sklizni teprve jahody. Aby záhon letos neležel ladem, rozhoďte po něm řídce semeno řepky jako zelené hnojení. To na podzim ušlapete a zaryjete. Pomůže to vyhnojení a odplevelení záhonu. Na ty záhonky se zeleninou platí jen motyčka a časté kypření tak, aby plevel neměl čas vyrašit. Říká se "když dvakrát okopeš, jako když jejednou přihnojíš".

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 246.115 (?), 5.7.2009 7:50, zobrazeno: 5896x

Dobrý den, včera jsem zryla pás země, kam chci koncem léta přesadit jahody. Zaryla jsem tam hnůj, ale nepodařilo se mi vyčistit zem od plevele, to bych dělala měsíc. Co teď, aby plevel zas nevyrosl? Můžu zem zakrýt třeba igelitovou fólii? A jak omezit růst plevele v záhonu, který je už osazen a není použita mulčovací fólie? (špenát, salát, brokolice). Štěnát mi zarostl plevelem dřív, nnež stihl vůbec vylézt ze země. Jsem úplný začátečník, děkuji.

Skalovi.pisek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (336) - 161.138 (?), 7.7.2009 20:56

Výsadbu jahod do čerstvě vyhnojeného a zapleveleného záhonu bych si rozmyslel. Hnůj pod jahody se nehodí. Dalo by se do takto připraveného záhonu na jaře vysadit ranné brambory a po jejich sklizni teprve jahody. Aby záhon letos neležel ladem, rozhoďte po něm řídce semeno řepky jako zelené hnojení. To na podzim ušlapete a zaryjete. Pomůže to vyhnojení a odplevelení záhonu. Na ty záhonky se zeleninou platí jen motyčka a časté kypření tak, aby plevel neměl čas vyrašit. Říká se "když dvakrát okopeš, jako když jejednou přihnojíš".

host - 64.7 (?), 7.7.2009 21:40

Tento problém jsem řešila před pár lety... Z pole, které bylo pět let ladem (ani nesekána tráva) jsem chtěla udělat zahrádku. Aktivně jsem taky část zryla, osázela a teď se plevele dvakrát vyššího než jahody nemůžu zbavit. Zbytek zahrady mi byl zorán malým traktůrkem, ale taky na doporučení jsem před tím plevel postříkala roudupem. I dnes po třech letech je v množství plevele obou částech zahrady nesrovnatelný rozdíl. Asi bych doporučila vytrhávat, vytrhávat, na konci léta sklidit a pak postříkat. P.S. kdo v létošním deštivém létě ale nemá na zahradě džungli???

host - 246.115 (?), 9.7.2009 9:06

děkuju za názory, zkusím to s řepkou i roundapem. Jak dlouho po aplikaci roundapu se může něco nasadit? Ty jahody bych přece jen ráda přesadila, ostatní počká do jara...

Skalovi.pisek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (336) - 161.138 (?), 10.7.2009 22:04

Tam se nejedná jak dlouho po randapu, ale o to, že jahody nesnášejí přímé hnojení hnojem. Krom toho, že z počátku rychle rostou, málo plodí, trpí chorobami, hlavně plísněmi. Ten randap se používá na plevel, když je v nejbujnějším růstu. Tam působí přes zelenou listovou plochu až do kořenů. Sázet po aplikaci randapů můžete prakticky okamžitě protože postřik, který minul rostlinu a dopadl na povrch půdy se okamžitě rozkládá a nezanechává v půdě žádné zbytky.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz