|
Jablka v červnu, 14.6.2016 Prezentace supermarketových odrůd v červnu. Vítězem je ideálně jablečně sladkokyselý BRAEBURN. Plody ležící delší dobu v regálech mohou být už moučnaté (pan PP). Takové znaky mají i některá Camea. |
|
Jablka v červnu, 12.6.2016 Ale kdepak, kdepak. Že někdo neřeší jablka v červnu, neznamená, že v obchodech nejsou dosažitelné kvalitní plody. Myslel jsem, že jsou všechny takové bezchuťovky na jedno kopyto, ale není tomu tak. I ten český Braeburn je nakonec velmi slušný,... celý příspěvek > |
|
|
|
Jablka v červnu, 11.6.2016 Taky upřednostňuju Braeburn. Cameo je dosti aromaticky sladká odrůda typu Red Delicious, ale tak nějak zajímavější než ty Red Capy a Red Chievy. |
|
Jablka v červnu, 11.6.2016 Škoda, že Miloš rezignoval na pěstování Braeburnu, tak alespoň ten kříženec Braeburnu Jazz. Menší plody snad od jeho pěstování neodradí. Nemůžu si pomoct, ale jak psal pán ze Slovenska - Braeburn je prostě dokonalý. Faktem je, že ty české... celý příspěvek > |
|
Plodomorka hrušková (Contarinia pyrivora), 11.6.2016 Je zajímavé, že takový účinný insekticid jako je Calypso, který se aplikuje do otevřených květů, nemá už na zánik plodomorek žádný vliv. Vonky mě díky této chybné pozdní aplikaci pro letošek také prakticky zrušily. |
|
Jablka v červnu, 11.6.2016 Ještě jsem narazil na plody odrůdy Cameo. A jak chutná? Odpovím otázkou: Neměl by někdo roub? |
|
Jablka v červnu, 11.6.2016 A co říkáte Vy, na té Braeburny? Byl jsem pro další, ale musel jsem se spokojit jen s těmi českými. Jsou menší, jinak zbarvené a říkal jsem si, že až do nich kousnu, tak to bude hrůza. Ale není to zase tak špatné. Chuť je sladkokyselá, jen taková... celý příspěvek > |
|
Leskora, 10.6.2016 V některých letech velice vzácné ovoce - meruňky, v tomto případě Radky, ale hlavně Leskory už přechází ve světle zelenou barvu a tak do třech týdnů nastane jejich čas. Velká škoda, že letos nemám žádné ty velmi rané odrůdy, které kompletně... celý příspěvek > |
|
Kidd´s orange, 10.6.2016 Tak to máte tu skříň nějakou kouzelnickou, pane Mikeši. Byl jsem se podívat do sklepa, ale tři poslední plody Kidda jsou už na kaši. |
|
Flekaté listy, 10.6.2016 Blahodárná moc dusíku by se dala demonstrovat třeba i na rajčatech. Jsem nucen je pěstovat stále na stejném místě a proto postupně docházelo k vyčerpání půdy a rajčata rostla špatně, byla světle zelená a často nerostla vůbec. Vyčerpanou půdu... celý příspěvek > |
|
|
|
Jablka v červnu, 10.6.2016 Přesně tak, pane 42.82, Braeburn mi také tak připadá. Dokonalá jablečná chuť. Hned zítra jdu pro další. Fakt je, že jsem také už kdysi narazil na nějaké "slabší kousky", možná to bylo tím, že po vytažení z chlaďáku ještě pořádně... celý příspěvek > |
|
Jablka v červnu, 10.6.2016 Člověk by řekl, že v období dozrávání jahod a třešní žádná jablka nemají šanci, hlavně ta scvrklá a suchá vylovená někde ze sklepa. Supermarkety na to však mají jiný názor a vystavují v regálech velké, pěkně vybarvené a dobře zachlazené a tudíž po... celý příspěvek > |
|
Flekaté listy, 10.6.2016 Mojí "dusíkovou léčbu" používat nemusíte. Pěkně si vyzkoušejte aplikovat listová hnojiva s obsahem stopových prvků a uvidíte. Jak jistě víte, tak u jabloní může vést přehnojení dusíkem k hořké skvrnitosti. |
|
Flekaté listy, 3.6.2016 To máte jen deficit nějakého stopového prvku, možná hořčíku. Není to nic vážného. V zásadité půdě je to běžná věc. Já mám podobné příznaky nejvíce na broskvoních, ale neřeším to žádným listovým hnojivem ani hořkou solí, ale dusíkem. Do zásadité půdy... celý příspěvek > |
|
Hrušeň Wiliamsova onemocnění, 3.6.2016 Asi před dvěma lety jsem viděl v obchoďáku Topazy naposled. Pochybuju, že se tam vrátí. Nedělám si iluze o jejich popularitě v konkurenci s většími plody jiných odrůd. Taky lidem pravděpodobně moc nechutnají. Rajka není tak ostrá a má zajímavě... celý příspěvek > |
|