|
Namiesany predjarny postrek, 3.4.2021 Většina postřiků je stabilní v lehce kyselém prostředí. Třeba Kaptan má poločas rozpadu při pH 8 - 10 minut, zatímco v pH 5 - 32 dní. Samozřejmě to neplatí u postřiků, které jsou zásadité jako třeba Sulka.
V. |
 |
Prasklá kůra od vrchu dolů, 29.3.2021 Ten lep s prasklinou nesouvisí. Taky ho patlám přímo na kůru. Dávám ho ale výš. V nižších partiích se snáze přemostí.
V. |
 |
|
 |
Co se ztvrdlým štěpařským voskem, 22.3.2021 No ta tuhost Jentenu mi právě vyhovuje. Používám ho na štěpování. Na zatírání ran mám Tervanol. |
 |
Co se ztvrdlým štěpařským voskem, 21.3.2021 30 sekund v mikrotrovbě. Dejte pod pixlu palír, špatně se to meje. Použijte za tepla. Při roubování více věcí venku jsem pixly tužšího Jentenu rozehříval venku ve vodní lázni na plynovém vařiči. Když bylo teplo při roubování za kůru, jsem měl... celý příspěvek > |
 |
Rucna pilka, 18.3.2021 Rovný a úzký list bude jistě lepší na prořezání keřů a při řezu na rozvětvení v ostrém úhlu.
Když řežete silnější větev s rovnou pilkou, tak v momentě, kdy odebíráte moc materiálu a větev klade odpor, změníte úhel. Se zahnutou se to dělat... celý příspěvek > |
 |
Rucna pilka, 17.3.2021 No a proto je Zubat nejpoužívanější pilka mezi arboristy. Vážně je to o dost lepší. Rovný list je také dobý. Dá se využít i při truhlářské a tesařské práci. Dlouho jsem s ním byl spokojen. Hlavně kvůli ceně. Kvalitní rovné pilky lze koupit výrazně... celý příspěvek > |
 |
Rucna pilka, 16.3.2021 Tak mi dnes přišel Zubat. Je to paráda. Se zahlým ostřím se opravdu pohodlněji řeže.
V. |
 |
Výběr rostliny pro živý plot, 13.3.2021 Poloopadavé jsou některé ptačí zoby. Ty ale nejsou vhodné na vysoké ploty. Pokud mají být neprůhledné i v zimě, volil bych jehličnany. Stálezelené listnáče jsou dost choulostivé. |
 |
Nemoc větví, 12.3.2021 U typových podnoží je to vlastnost. Pro vegetativní množení se cíleně vybíraly odrůdy schopné ochotně vytvářet kořínky ze stonku. Jen jak se roubuje stále výš, je to víc vidět. Problém je v tom, že kořínky ve vzduchu můžou být vstupní branou různých... celý příspěvek > |
 |
Rucna pilka, 11.3.2021  Podíval jsem se po starých listech z pilek a ani jsem nevěděl, že jsou rozdílné. Jeden je 8 a druhý 7.5 z/3cm. Řez je vždy hladký, akorát na malé větvičky do cca 1.5 cm se hrubší zub špatně nasazuje. Čím jsou zuby větší, tím víc to pobere pilin. Pila... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Rucna pilka, 10.3.2021 Tak jsem si srovnal pilky co používám a mají 7.5-8 zubů/3cm. Do tvrdého dřeva to není, tam ty zuby trpí, ale to trpí i jemnější. Chce to pracovat s citem. I s velkým zubem se dá doříznout bez poškozrní kůry. Těch 14 zubů/3cm je na bonsaje.... celý příspěvek > |
 |
Rucna pilka, 9.3.2021 Omouvám se, neviděl jsem předchozí reakce.
V. |
 |
Rucna pilka, 9.3.2021 Ale prdlajs. Řez je jak ohoblovaný. Tyto pily nemají šraňk vytvořený vyhnutím zubů, ale zbroušením celého listu. Mám Gomtaro Prosentei, které má na špici jemné ozubení a na zbytku hrubé. Jemné ozubení je pro řezání menších průměrů. Na to mám ale... celý příspěvek > |
 |
Správne ostrihanie jabloní, 8.3.2021 Až budete sesazovaz korunu, vyřežte větve nasazené v ostrém úhlu vůči terminálu. Z nich nikdy nic dobrého nevzejde. Vždy po zakrácení terminálu vyrostou 2-3 konkurenční výhony, které se odstraňují. Při prořezávání obvykle vyhazuju extrémě slabé větve... celý příspěvek > |
 |
Rucna pilka, 8.3.2021 To budete mít větší zuby. Myslím, že číslo udává počet zubů na palec.
V. |
 |