 |
Uzení masa, 20.1.2019 Třešen' vůbec nevhodná na uzení není.Pokud jsem třešen' měl tak jsem na ní udil.Bohužel se nedá tak lehce sehnat jako buk.rpstylle@seznam.cz |
 |
Stavba udírny - komín ano/ne?, 2.1.2019 Zdravím, topeniště z kamen moc dobré není.K udírně je lepší topeniště bez roštu s vrátky s růžicí.Udírna nemá mít dokonalý tah jako kamna nebo kotel.
Spoléhat na to že kouř bude dostatečně odcházet mezi prkny také moc dobré není.Kouř by se v... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Uzení masa, 11.12.2018 Příliš vyschlá je jen ohřívač.
Po třech měsících nebude nikdy příliš vyschlá.Proč dřevo den před uzením máchat ve vodě.
Uzení jen na olši má podle mě trochu štiplavou chut'.Vaše chut' může být jiná.
Dříve jsem měl olši, ale přidával jsem... celý příspěvek > |
 |
Dehtování, 6.12.2018 Udírnu nestačí vyhřát ale hlavně dokonale vysušit.Zděná udírna se vysušuje daleko déle jak dřevěná.
Maso před vložením do uzáku rozvlažit v teplé vodě 70-80C na cca 45min.
Topit suchým vhodným dřevem
Topeniště nejlépe bez roštu.Udírna... celý příspěvek > |
 |
Nevim kde je chyba?, 6.12.2018 Souhlasím s panem Vysloužilem.
Také někdy kupuji maso v supermarketu.Nastříknu solným roztokem a za 2-3 dny udím.
Chyba byla pravděpodobně že maso bylo jen nasolené.Kdyby jste použil nástřik nebo kombinované naložení tak by nezesmrádlo.... celý příspěvek > |
 |
Flek uprostred uzenyho, 27.11.2018 Zdravím, dříve jsem nakládal maso do láku ve kterém bylo 6 týdnů.Po cca 4-5 dnech jsem maso překládal.
Nyní již jen nastřikuji 24% solným roztokem.Na kilo masa 1dcl roztoku.Za 2-3 dny udím.Maso má po celém řezu stejnou barvu.Rozdíl v chuti mezi... celý příspěvek > |
 |
Komín udírny, 15.11.2018 Mám kouřovod dlouhý 1500mm.Pan 144.34 ho má 2500mm dlouhý.Samozřejmě otvor musí být o něco větší jak průměr kouřovodu.Pak by problém být neměl.Kouřovod by se neměl ochlazovat, bude dehtovat.Kouř bude odcházet i mezi prkny, kolem dvířek atd.Udírna se... celý příspěvek > |
 |
Komín udírny, 15.11.2018  Zdravím, komín potřeba není, stačí ve štítu nahoře vyříznout otvor a dát šupák.Mám to tak také.rpstylle@seznam.cz |
 |
Dehtování, 18.9.2018 Zdravím, topeniště je s roštem jako u kamen?Udírny se staví s topeništěm bez roštu.Dvířka s růžicí pro lepší regulaci teploty.
Kolikrát je kouřovod lomený když vede venkem.Je obezděný nebo něčím zasypaný?Nemůže se ochlazovat?
Dáváte maso do... celý příspěvek > |
 |
A až Z o uzení, 3.8.2018 Maso bůček, plec krkovice, koleno nebo celé kuře napichuji převařeným a dobře vychlazeným 24% solným roztokem (240g soli na 1L vody).Na kilo masa 1dcl tohoto roztoku.Dobrá je marinovací jehla, má velké otvory a neucpává se tukem.Každé cca 2cm vpichnu... celý příspěvek > |
 |
|
 |
A až Z o uzení, 2.8.2018  Zdravím, pragandu nepoužívám.Nastřikuji normální kuchyn'skou solí.Je lepší sůl ve vodě převařit, lépe se rozpustí.Pak nástřik nechat vychladit.Marinovací jehlou nastříknout maso.Za 2-3dny udím jak jsem psal.Ještě se mi nestalo že by maso nebylo... celý příspěvek > |
 |
A až Z o uzení, 2.8.2018 Zdravím, dříve jsem dával na kombinované naložení:
Na sucho 20g soli na kilo masa, pořádně do masa vetřít, nechat 2-3 dny v lednici 3-5C
Na lák 50-60g soli na litr láku, někdo dává ještě méně.Je to o chuti, každý ji máme jinou.Nám to takhle... celý příspěvek > |
 |
Jake drevo, 30.7.2018 Na odkornění možná olše dobrá je, ale chut'ově pro mne zas tak moc ne.Měl jsem olši doma suchou cca 5 roků a vyuzení na ní bylo takové jemně štiplavé.Začal jsem ji přidávat k buku a bylo po štiplavosti.Samozřejmě jsem olši i buk zbavoval kůry.Dnes... celý příspěvek > |
 |
Dehtování, 7.6.2018 a hlavně zavřu spodní dvířka a nechám naplno otevřená horní. Dostatečný přívod vzduchu nad oheň úplně odstraní dehtování a kouř je voňavý jak má být a tudíž i masíčko voní a chutná.
Na co u topeniště máte spodní dvířka.Když roztápíte a máte... celý příspěvek > |
 |
Problémy s plechovou udírnou, 22.2.2018 Samozřejmě že je to na lák moc.Pan Vysloužil zapoměl udělat desetinou čárku.240g (24dkg) soli dávám na nástřik.Na lák:1l vody 50-60g (5-6dkg)soli.rpstylle@seznam.cz |
 |