 |
Destilát z medu - zná někdo návod na naložení kvasu?, 4.12.2019 A co jste tou medovinou udělal? Nevadilo, že je sladká?
Osopbně skvostné chuti a vůni po menu moc nevěřím. Med sám má vůni poměrně slabou, medovina bez dochucovadel taky. O medových pálenkách, které jsem chutnal, mohu říci totéž, co p. 3.38 :... celý příspěvek > |
 |
Zmladenie starej slivky, 3.12.2019 Rozumím, co asi chtěl Ing Fidla říci. Doba květu je pro zmlazení nejméně vhodná, protože řez v tuto dobu potlačuje růst. A o jeho podporu v případě zmlazení jde. Na druhé straně řez za vegetace - nejlépe na jeho počátku - je pro peckoviny... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Pálenka z kdoulí, 2.12.2019 Na jazyku to nepříjemně pálí a kazí to jinak příjemnou, pikantní chuť.
To bude spíš problém v destilaci ne v surovině. Na letošní degustaci v Lubné vyhrála kdoulovice kategorii netradičních. O pálivosti nemohla být řeč.
Po asi roce jsem si... celý příspěvek > |
 |
Zkušenosti s hnojením popelem, 2.12.2019 V kompostu se obsažené látky mohou zahustit asi 10x a v popelu až 100x
Máte samozřejmě pravdu, ovšem taky částečně. Látky v kompostu jsou sice zahuštěné jen 10x, ale kompostu obvykle použijeme 10x víc než popela. Navíc kompost se v půdě dál... celý příspěvek > |
 |
Mrazuodolné odrody jabloní a podpníky, 2.12.2019 Tam kde jsou aleje Strýmek nebo Jaderniček, tam asi byly podnože jasné, ale co ty ostatní? Šlo zpravidla o vzrůstnější (vysokokmeny) stromy.
Ty podnože byly asi jasné u všech, i těch ostatních odrůd. Zřejmě generativní semenné. Ale nebyly... celý příspěvek > |
 |
Zpětný tah kvasné zátky - voda v demižonu, 27.11.2019 Správná náplň bublátka je líh, směle můžete použít úkap
Stejně funguje voda, dokonce je lepší, oproti lihu se později vypaří. Ještě déle vydrží glycerin. |
 |
Konference na kdouli, 27.11.2019 Já bych do nepříliš dobré půdy volil pod Konferenci rozhodně semenáč. |
 |
Matčino, 25.11.2019 Myslíte-li si že jablka slouží jako krmivo pro psy, pak jsou vaše znalosti opravdu hluboké. |
 |
Škrábavost pálenky, 25.11.2019 Kdyby jste v počátku použil kvasinky, které vám zaručí hluboké prokvašení na 0 cukru tak by neškrábala
To je taky pověra. Pokud založíte kvas ze švestek či durancií, které mají cukernatost kolem 30%, tak jejich veškerý cukr nedokáží zpracovat... celý příspěvek > |
 |
Myrobalán, 25.11.2019 Předpokládám, že je to asi myrobalán. Je šance, že budou časem plody?
Plody budou časem určitě. Ovšem pěstovat podnožový myrobalán na zahradě kvůli ovoci je nerozum. |
 |
|
 |
Myrobalán, 25.11.2019 Ne, jsou to náletové keře u plotů
Myrobalán by mohl vcelku snadno zakořenit i z řízků |
 |
Zuzana a Zvoša, 18.11.2019 Žádná bomba to není, ale propadák taky ne. Zvoša není tak kyselá jako Zvonkové, škoda, že není líp vybarvená. |
 |
Řez slivoní, 5.11.2019 Druhou možností je přeříznout stromek v místě připevněné cedulky a z ponechané části vytvořit nový kmínek. Konce letorostů už bych pak nezastřihoval. |
 |
Řez slivoní, 5.11.2019 proč se vybírají jako nové terminály větve s menším průměrem. Nebylo by lepší vybrat pokud to jde silnější větve?
Nebylo. Terminál má vždy přednost v růstu. Pokud bude terminál silnější než ramena, veškerá růstová síla půjde do něj, on výrazně... celý příspěvek > |
 |
Pravokořenné stromy, 5.11.2019 Jen jsem chtěl mít větší pravděpodobnost, že podnož nebude trpět chorobami
Jaké choroby máte na mysli?
Semenáče ve školce roubuju až 2. nebo 3. rokem. Pozoruji na nich padlí (přitom na jabloních je nemám) a na listech strupovitost. Nemyslím, že... celý příspěvek > |
 |