|
Česnek 2018/2019, 2.3.2019 Mě by připadalo divné, kdyby z půdy nevylezl Moravský kras 450 m.n.m. |
 |
Jablečné víno, 28.2.2019 Jestli je krekaříčkovi všechno jasné, pak ani já nemám dalších námitek k názvosloví. Jablečnou pálenku (jablkovici) budu i nadále pálit jen z vykvašeného moštu, nikoliv ze Cideru ani z jablečného vína, které zrály v dubových sudech. |
 |
|
 |
Jablečné víno, 28.2.2019 Další matení pojmů. V dubových sudech "zraje" na Calvados výhradně jablečná pálenka - Jablkovice, nikoliv víno. |
 |
Jablečné víno, 27.2.2019 Vnímám z příspěvku zmatené názvosloví, které si dovolím poněkud opravit.
Cider se vyrábí na pití, nikoliv na pálení. Během kvašení se budoucí Cider několikrát stáčí z kvasnic a kalů, mimo jiné s cílem odebrat kvasinkám dusíkaté látky, potřebné k... celý příspěvek > |
 |
Ryngle vhodné k pálení, 15.2.2019 Zajímá mne vhodnost k pálení ryngle Rekord. Může někdo kdo ji má, dát sem svoje mínění? |
 |
Parciální fermentace, 9.2.2019 Význam slova parciální, je dílčí - částečný, podle slovníku cizích slov.
Autor způsobu parciální fermentace nechce nebo nemůže víc prozradit, jak říká on sám. V dokumentu ČT zde.
říká v čase 10:56 toto:
"Doba, kdy se nasypala bečka... celý příspěvek > |
 |
Lysice 2018, 9.2.2019  Odrůda Vršovský granát byla představena jako kříženec odrůd Melrose Beamon a Rubinola, na Europomu 2017 v Olomouci, viz foto. Je v nabídce Ovocné školky Litomyšl.
O Valašské renetě existuje zde na Fóru samostatné téma. |
 |
Zápach v trnkovici po lihu, 6.2.2019 Rozředit vodou na 53% a nechat nejméně tři měsíce odvětrávat. Potom začít opatrně ochutnávat. Máte kliku, že vaše kořalka není cítit po fekáliích, to by se fakt pít nedala |
 |
Lis na ovoce, 7.1.2019 Poraďte prosím, kde se dají koupit nebo objednat výroba lisovacích plachetek a dřevěných roštů, dle zadání rozměrů. |
 |
Hvězdné odrudy - rezistenti a žlutoplodé odrudy, 28.12.2018 V chuti Opalu jsem cítil jakousi exotickou příchuť, něco jako chuť tropického ovoce. Vůbec se nedivím, že s ním chtějí pěstitelé proniknout na trh v Anglii a v USA. Takovou příchuť Sirius nemá, přestože je to jinak velice chutný sourozenec... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Hvězdné odrudy - rezistenti a žlutoplodé odrudy, 27.12.2018  Zrovna před chvílí jsme provedli rodinnou degustaci žlutoplodých odrůd z jednoho stromku, o kterém jsem psal dříve. Opal dozrál a chuťově předstihnul Sirius. Heliodor boduje vzhledově a vzhledem k mastné slupce nemá sklon ke ztrátě šťavnatosti,... celý příspěvek > |
 |
Nové odrody jabloni, 21.12.2018 Při pohledu na moje hodnocení z degustace zjišťuji, že mi nejvíce chutnala Semira (hodnotil jsem ji stejně, jako např. Topaz, Rozelu a j.)
potom Kreja a Antopa. Nejméně bodů za celkovou chuť ode mne dostala Tophola.
Cokoli dalšího o těchto... celý příspěvek > |
 |
Lze pěstovat ovocné stromy na orné půdě?, 19.12.2018 Díky za odpověď, oplocení nemám v úmyslu. Z důvodu procházející zvěře, zapěstovávám čtvrkmeny až polokmeny na bujně rostoucích podnožích a chci přinutit neplodnou půdu aby plodila . Stromkům se zatím jakžtakž daří, některé již zaplodily. Ale v... celý příspěvek > |
 |
Lze pěstovat ovocné stromy na orné půdě?, 19.12.2018 Vysázel jsem stromořadí na svém pozemku mimo zastavěnou část obce. Pozemek je ohodnocen jako "neplodná půda - trvalý travní porost." Měl bych žádat dodatečně o nějaké povolení? |
 |
Lysice 2018, 18.12.2018 Moje hodnocení chuti se s celkovým hodnocením shoduje u odrůd Admiral a UEB 481 (UEB genotyp x Goldrush) Naopak se neshoduje u odrůd Sirius(o jeho podivné chuti jsem se již zmínil dříve) a Melrose, které jsem hodnotil niže. Výše jsem hodnotil Opal,... celý příspěvek > |
 |