|
Jadroviny 2019, 30.8.2019 Aby sme nezabudli ani na 'nerezistenty' - vybral som BRAEBURN, staršiu novozélandskú odrodu vysokej kvality. Na fotkách je mladý stromček Braeburnu na M26. Táto odroda je u mňa bez problémov pestovateľná, pri bežnej fungicídnej ochrane netrpí... celý příspěvek > |
 |
Jadroviny 2019, 30.8.2019  LUCY - (Fuji x Topaz). 'Rezistentná' odroda českej proveniencie. Tak toto je naozajstný střížovický "meisterstück". Lucy som kupoval a sadil s veľkým očakávaním a veľkými otáznikmi. Dnes sú z otáznikov výkričníky - Lucinka presvedčila na celej čiare... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Jadroviny 2019, 30.8.2019  GOLD BOHEMIA - jedna zo skutočných perál českého šľachtenia. Na fotkách je starší zákrpok na M9 (aj s malým bodyguardom 😃). Žlté plody už začínajú svietiť na strome, čo je neklamný signál, že je čas oberať. U mňa skorá jesenná odroda (alebo... celý příspěvek > |
 |
Cukernatost slivoní, 26.8.2019 Ako je na tom teraz s cukornatosťou Gabrovská? |
 |
Jak na jarní střih, 10.3.2019  Nie sú to práve najvhodnejšie stromčeky na založenie korunky z ich terajšieho obrastu. Oba by sa dali charakterizovať takto: príliš slabý spodný obrast, nad ním bujnejší úzky trojzubec strmých výhonkov (v podstate navzájom si konkurujúcich... celý příspěvek > |
 |
Red Delicious, 2.10.2018 Jiří II: Experimentovaniu s odrodami sa medze nekladú (kto neskúsi, nedozvie sa), ale dovolím si trochu tlmiť Vaše nadšenie z Red Del.-u. Tie plody na fotke (veľkosť nie je všetko) nie sú úplne dozreté, o tom svedčí tá zelená farba v okolí kališnej... celý příspěvek > |
 |
Choroba ruží, 15.4.2018 Myslím že Josef má pravdu (napokon ako [takmer😉] vždy). S veľkou pravdepodobnosťou ide o hubové ochorenie spôsobené Coniothyrium sp. Pár info máte na fotkách (bohužiaľ len v angl.). Podstatné je asi to, že postihnuté časti treba odrezať s... celý příspěvek > |
 |
Správné uskladnění jablek, 3.3.2018  V azyle pivnice sa dožilo začiatku marca 24 odrôd jabĺk. Na fotkách je 20 z nich (chýbajú Ligol, Idared, Boskoop a Jonalord). Na obrázkoch sú postupne tieto odrody (vždy zľava doprava): Foto 1 Coxova reneta, Red Cap, Shalimar, Jonathan, Red Chief.... celý příspěvek > |
 |
Nektarinka, 27.2.2018 Jestli jste příznivcem minimálního, nebo i velmi omezeného stříkání, tak se do pěstování nektarinek vůbec nepouštějte. Já měl vloni prvně uspokojivou úrodu výborných nektarinek (FlavourTop) prvně asi po 8 letech jen díky asi 5 postřikům v době... celý příspěvek > |
 |
Pomoc se střihem, 24.12.2017  69.80: "...jestli má vůbec cenu..." - túto otázku musíte položiť sám sebe. Stromček nie je správne zapestovaný - 3 konáre vyrastajú z jedného miesta (tzv. praslen). Nebol správne strihaný, konáre sú nedostatočne rozvetvené, pridlhé. Jeden z konárov... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Pomoc se střihem, 24.12.2017  69.80: Tu je to pomerne jednoduché - jeden konár odstrániť, druhý ponechaný skrátiť (foto 1). Z výhonkov ktoré na ňom vyrašia potom vybrať vhodné budúce kostrové konáre na vytvorenie korunky (ponechať 3 vyrastajúce v rôznej výške a smerujúce každý... celý příspěvek > |
 |
Urcenie odrody, 7.10.2017  Mohla by to byť Lucasova. Ja ju mám už obratú (foto), ale vo Vašej n.m.výške môže byť ešte pred oberačkovou zrelosťou. IH. (P.S.: Ste si istý, že ten stromček na fotke má 7 rokov?). |
 |
Zimné hrušky, 7.10.2017 Erika (Boscova x Drouardova) - prvoúroda (foto). Podľa už teraz mierne nažltlej farby sa dá usudzovať, že hľadanie "grálu" - teda hrušky ktorá by bola dlho skladovateľná a trebárs aj v marci-apríli vysoko kvalitná - pokračuje. Erika ním zrejme... celý příspěvek > |
 |
Pozdní odrůda jabloně, 7.10.2017 Ak nejaké jablká ešte v októbri visia u mňa na stromoch, tak je to zaručene neskorá odroda. Takými sú (neskorá oberačková zrelosť): Braeburn, Ligol, Topaz, Fuji, Shalimar (na fotkách aktuálne), z nevyfotených Karneval, Idared, Boskoopské, Pinova a... celý příspěvek > |
 |
Je to úplný konec?, 5.7.2017 V podstate je jedno či je to monilióza alebo apoplexia (existujú dokonca teórie ktoré oboje spájajú do jednej diagnózy), podľa Vášho popisu je jednoznačne potrebné odumierajúcu časť koruny odrezať. IH |
 |