|
Rozkvétání broskvoní, 13.3.2020 Když už jsme u toho rozkvétání broskvoní, přidám tu dnešní fotky. |
|
Hurmikaki, tomel japonský, 13.3.2020 Dejte květináč do tepla a až seženete vhodný roub, naočkujte Forkertem vybrané větve. Něco se určitě chytne. Zbytek časem vyřežete. Po vyrašení to nechte stále v květináči a vysaďte do volné půdy až na jaře 2021. Dá se i roubovat kopulací a do... celý příspěvek > |
|
|
|
Výběr stromků ke vchodu, 8.3.2020 Aniž bychom znali půdní a klimatické podmínky, typovali jsme různé dřeviny, ale ne jejich tvar. Myslím, že tvar by měl být přísněji formován a že by kmen měl mít nejlépe aspoň 1,5 metru. Bujný neřezaný kotel vytvoří korunu, která zabere prostor i... celý příspěvek > |
|
Výběr stromků ke vchodu, 7.3.2020 Mě to až tak neděsí, protože tuším, že to bude v létě vypadat asi takhle. (Nehodící se vymažte, chybějící přimalujte). |
|
Rašení pod čočkou mobilu, 7.3.2020 Tsunami už odkvétá. Je tady odpoledne hodně včel. Na meruňkách se včera pásli i "kolibříci" (dlouhozobka - motýl patřící k lišajům) a různé mušky. Dalšími meruňkami v pořadí, co u mě rozkvetly, jsou Magic cot, Goldrich, Aurora a Farbaly. Farbaly je... celý příspěvek > |
|
Výběr stromků ke vchodu, 7.3.2020 Dneska jsem viděl jedno možné řešení s dřevinami, které snadno obrážejí. Možná se vám to bude líbit. Možná ne. |
|
Roubování, 6.3.2020 Já občas roubuji sedélkem, ale mám čtyři kouzelné nože Mikov. Ale vážně. Každý máme určitý odpor k některým postupům a když je nemusíme provádět, upřednostňujeme postup, na který jsme si zvykli. Já třeba velmi nerad dělám kozí nožku.
Díval jsem... celý příspěvek > |
|
A je po meruňkách, 5.3.2020 Taky si myslím, že to snad dopadne dobře. Vzpomínám si, že mi ošlehl zahradu extrémně silný mráz před dvěma lety (tuším 1.3.2018). Teplota vzduchu krátce klesla až na -21°C a hodně pupenů meruněk už bylo pootevřených. Ty se rozpadly na prach. To... celý příspěvek > |
|
Rašení pod čočkou mobilu, 4.3.2020 Raně kvetoucí meruňky (Tsunami a Magic cot) jsou u mě v plném květu. Myslím, že už nemohou zmrznout. Podle místního zvyku nosím od 1.3. marteničky, které chrání stromy i lidi před mrazem a různými nemocemi. Podle mých zkušeností chrání i proti... celý příspěvek > |
|
Výběr stromků ke vchodu, 4.3.2020 Líbily by se mi dvě moruše zapěstované do tvaru brány. Jedna by byla samčí a druhá běloplodá samičí. Tak by se daly zapěstovat i vrby nebo lípy. Samozřejmě, sloupové jabloně by byly zapěstovány dříve. |
|
|
|
Rašení pod čočkou mobilu, 3.3.2020 Zatím mi nic nezmrzlo, přestože jsem v pátek ráno naměřil na silnici před zahradou -2ºC. |
|
Rašení pod čočkou mobilu, 27.2.2020 Goldrich nepatří k úplně nejranějším meruňkám, ale skutečně kvete velmi brzy. Potřebovali bychom teď 10 týdnů bez mrazu a pak ještě půl roku. |
|
Rašení pod čočkou mobilu, 27.2.2020 Zatím to smutné není. Snad něco přežije. Mně se už dneska několik květů otvírá a prvně v životě jsem stříkal proti monilii v únoru. |
|
Rašení pod čočkou mobilu, 26.2.2020 Dnes jsem viděl první letošní kvetoucí strom (magnolii). Pupeny na ostatních stromech se otvírají, ale ještě nekvetou. |
|
Pěstování rajčat v interiéru - třetí sezóna, 26.2.2020 Vilma*** nasadila několik plodů a hodně květů. Snad už bude v březnu něco k jídlu. Zatím ochutnávám jen plody z Aztéka**, který nebyl tolik ostříhán. Rostliny, které původně rostly na zahradě a byly ve styku s patogeny jsou na vyhození. Na rajčatový... celý příspěvek > |
|