|
Podzimní řez, 4.10.2018 Naprostý souhlas, v tuhle dobu bych neřezal ani pozdně zrající slivoně. |
 |
Jofela, 3.10.2018  Vypařování vody (sublimace),takže sublimují i šťávy v ovoci. |
 |
|
 |
Jofela, 3.10.2018 Sníh, led jsou skupenstvím vody, sublimuje i voda samotná (sublimace v přírodě).Vysoušení řeziva sublimací (mrazem při teplotách -30-40°C),obor truhlář, první ročník. |
 |
Jofela, 2.10.2018 Ano, po jarním suchu opadaly stejně jako slivky na St.Jul. ikyž jsem zaléval.Od půlky ledna do polviny května je pár nezměřitelných přeháněk.Broskve na žilenkách opadaly taky. |
 |
Jofela, 2.10.2018 U sublimace (desublimace) se nemusí vždy jednat o pevnou látku - sublimace vody (sněhu),vysoušení řeziva sublimací atd. |
 |
Jofela, 2.10.2018 Nejspíš ne, pravé švestky jsou po přejití mraze ještě kvalitnější.Mrazem se z plodu odpaří část vody (tzv.sublimace) a to je potom panečku slivovička. |
 |
Methanol, 30.9.2018 Před požitím těžko, aby jste ještě nějakou dobu požil je třeba se takovým alkoholům raději vyhnout.V kvalitních ovocných destilátech je toho sfinstva jen zanedbatelné množství. |
 |
Jofela, 29.9.2018 Bystrická slivka je veľmi odolná na moníliu plodov. Ono už to neplatí, v posledních letech si monilie vyšlápla i na Bystrické, ta spropadená houba je rok od roku agresivnější.Zatím jí odolávají Bystrické muškátové a Vlašky (Fellenberg).Jofelu mám... celý příspěvek > |
 |
Durancie, 24.9.2018  Prodejce ví "starou belu" jen kdesi cosi opsal.Pokud nejsou plody vyzrále tak tam nějaký mandlový nádech cítit je.V "Duranciovici" je ta nahořklost docela výrazná.Popraskané kosky Durancijí nafotím nejdřív v lednu. |
 |
Durancie, 23.9.2018 Kamarád, majitek pálenice výpalky filtruje, suší a pak s něma topí a ty pecky z Durancijí jsou vždy z větší části popraskané (puklé ve švu).Viděl jsem to na vlastní oči.Majitelé pálenek z Durancijí tvrdí totéž,"mandlový buket" pochází vyvařením jader... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Šárka - Haganta, Gábrovská, Čač. rodná, 22.9.2018 Vpodstatě souhlas, tyhle odrůdy jsou moje srdeční záležitost a za pár desetiletí jsem si několika rozdílů všiml.Bystrické mají jak píše pan Vysloužil jen střední plodnost, v průměru mají o 20% větší plody (může to být nižší plodnosti) a jsou mnohem... celý příspěvek > |
 |
Durancie, 22.9.2018 Ano, pecky (po našem kostky) Durancijí jsou před destilaci ještě vcelku, praskají až v kotli.Pro vyváženější chuť pálenky je míchám s Domácíma v poměru cca 80:20. |
 |
Durancie, 20.9.2018 Nestříkám, jen jsem paní odpověděl na dotaz.Na jaře jsem zaléval, v létě už bylo srážek docela dost. |
 |
Durancie, 20.9.2018 Na moniliovou hnilobu plodů lze použít opět Horizon nebo Signum OL 6 a7 dnů, nebo Teldor a Prolectus OL 2 a 1 den. |
 |
Domácí švestka a Domácí velkoplodá, 19.9.2018 Ono je to letos všechno naopak, právě ty načervenalé jsou nejvypečenější.Domácí dozrávají postupně od druhé poloviny srpna, zbírám jen ty co se válejí na zemi a do sudu nic špatného prostě nesmí.Všechny asi ani nedozrají, na severních, spodních... celý příspěvek > |
 |