|
Hvězdné odrudy - rezistenti a žlutoplodé odrudy, 28.12.2018 Taktak, spousta excelentních odborníků či jinak výjimečných lidí, přesto skromných, zůstává nepovšimnuta, zato řada tlučhubů plní denně média... |
 |
Sklizeň jádrovin 2018, 27.12.2018 Pro Jonagoldy je typické, že zrají postupně a musejí být sklízeny po etapách i ve velkovýrobě, přestože každá sklizeň znamená vícenáklady. První sklizeň u mne probíhá zpravidla už ve 2. polovině září a tyto jablka ve sklizŇové zralosti dám do sklepa,... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Sklizeň jádrovin 2018, 26.12.2018 Aktuálně jsou na tom u mne nejlépe Admirály, jako včera utržené- měl bych je šetřit na jaro, ale je to těžké.
U Jonagoldu, který sklízím běžně na 3x i vícekrát je rozdíl markantní mezi první sklizní, která byla o měsíc dříve ve sklepě při +15 st.... celý příspěvek > |
 |
Kaktus - co s ním, 27.11.2018 Mezi oběma rostlinama je zásadní rozdíl - zatímco v prvním případě se jedná o Mamilárii, která ve vyšším věku přirozeně poléhá a visí i v přírodě ze skalisek, ve druhém případě se jedná o rostlinu z rodu Ferrocactus, která tvoří velké barelovité... celý příspěvek > |
 |
Tomel japonský (Dyospiros kaki), 16.11.2018  Já právě startuji pokusy jak odstranit trpkost a zachovat kvaúlitu dužiny. Plody, které prošly 24 hodin mrazákem byly sice bez trpkosti, ale na kaši. Pokud tam byly hodinu, trpkost nezmizela. Podle expertů z kiwifóra je metod několik. Jednu bedničku... celý příspěvek > |
 |
Tomel japonský (Dyospiros kaki), 11.11.2018  U mne zaplodily tomely prvním rokem cca 40-50 plodů rozměrů až velikého jablka (odrůda Tipo). Plody jsou krásně oranžové, zatím venku nepřešly mrazem. Chci se zeptat zkušenějších pěstitelů, jak postupují se sklizní. - Pokusně jsem pár plodů uložil... celý příspěvek > |
 |
Jak škodí dusíkaté vápno?, 11.11.2018 Díky za poučení, já jsem aplikoval dosud DV na povrch, zalil a zakryl. Myslel jsem, že prioritně desinfikuji povrch půdy, kde ulpěly výtrusy a spory hub a semena plevelů. Předpokládal jsem, že částečně se zálivkou rozpustí a prosákne horních pár cm... celý příspěvek > |
 |
Tomel pro republiku, 3.11.2018  U mě sklidil tento týden vichr pár plodů a polámal jednu rostlinu. Plody jsou tvrdé a hořké (jak jinak) a ani po umístění do mrazáku to nebylo ono. Takže zatím jim určitě dopřeji sluníčko. Zralost se ovšem hodně liší dle odrůdy, v mém případě na... celý příspěvek > |
 |
Hruškovice, 30.10.2018 Je mi jasné, že popisovat stav kvasu takto nadálku je prakticky k ničemu, ale uvítám přesto názory na další postup - v sobotu jsem objednaný do pěstitelské pálenice s výše focenými 4 bečkami hrušek. Dnes jsem je kontroloval a zkusil odebrat vzorky... celý příspěvek > |
 |
Odrůda Admiral, 29.10.2018 Pěstiteli se navíc nevyplácí ošetřovat stromek bez násady hnojením na list.
- Možná jsem to nevyjádřil přesně, ale jednalo se o sad, v němž všechny stromky byly stejné, na stejných podnožích, ve stejné půdě a stejně ošetřované. Přesto se v něm... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Odrůda Admiral, 27.10.2018 Pamatuji v Jižním Tyrolsku, prakticky v každé řadě Jonagoldů nebo Goldenů, byl 1-2 stromky silně stižené skvrnitostí. Plody na nich byly velké, v menším počtu, růst bujnější. Ptal jsem se, čím to, ale za nic na světě si nemůžu vzpomenout - snad že... celý příspěvek > |
 |
Odrůda Admiral, 25.10.2018 Je to tak, přeplozené stromy jsou cesta proti hořké skvrnitosti, nejprve je třeba tohoto stadia dosáhnout. U mne nakonec zdravé zůstaly jen plody na přeplozeném velkém stromu Jonagoldu a také byly poloviční velikosti.
Vše ostatní z Admiralu již... celý příspěvek > |
 |
Hruškovice, 21.10.2018 Ten první hruškový kvas, který vypadá jakžtakž byl založen někdy koncem srpna asi - ten už je ve studeném sklepě. Ty další 3 s nakyslou příchutí v průběhu září, asi 4 týdny +-. Dnes jsem je taky dal do chladna (10st), čichal jsem k nim a nějaký... celý příspěvek > |
 |
Hruškovice, 20.10.2018  Tak jsem ty hrušky asi nezvládl! Letos se po dlouhé době urodilo i hrušek a tak jsem krom jablek zpracoval i 4 bečky hrušek.
U první z planých hrušek jsem použil kvasinky a živnou sůl a kyselinu citronovou + trochu dolil vodou s asi 0,5kg cukru.... celý příspěvek > |
 |
Povolení na čerpání vody z vlastní studny, 18.10.2018 Stačí nevhodným vrtem propojit 2 zvodně nebo vytvořit nadměrný hydraulický spád a máte po vodě... |
 |