|
Špendlíky, 13.8.2017  U špendlíků to chce "chytit" ten správný sklizňový den. Zralé a zdravé plody na stromě moc nevydrží a někdy i ne úplně dozrálé jdou dolů. |
 |
Slivoně 2017, 13.8.2017  Zřejmě díky počasí jsou už teď k mání první plody Hanity, Čačanské rodné a dokonce i pár plodů (nečervivých) Těchobuzické. |
 |
|
 |
Slivoně 2017, 11.8.2017 Mně připadá, že pozdnější švestky bývají méně napadány moniliózou, a to i když je deštivo. Zřejmě je teď i vyšší poškození hmyzem, kde i slabě nabodnutý plod je infikován. Nyní to kromě Chrudimské odnáší i Hanita. |
 |
Benedicte, 8.8.2017  Copak letos Benedicte předvede? Rád bych, aby dal letos hmyz přednost pivu před plody. Na stromě si může vybrat z obojího . |
 |
Slivoně 2017, 8.8.2017  Dozrává Chrudimská, velká to citlivka na obaleče a monilii. Letos bude plodů málo, ale kvůli té chuti a masivní dužnině se jí nevzdám. |
 |
Protirakovinové jablko, 8.8.2017 Ty polyfenoly doženu třemi pivy nebo hrstí borůvek. |
 |
Škůdci, 3.8.2017 Červotoč? |
 |
Slivoně 2017, 1.8.2017 Tak jsem minulý týden narychlo projel mj. Bílé Karpaty a Valašsko a někde jsou stromy bez jediného plodu (např. okolí Suchova) - tady je to tragédie, jinde (Vnorovy) se to naopak všechno modrá. |
 |
Velbora (dotaz), 23.7.2017  Letošní chuťové překvapení má jméno Velbora. Po této stránce ji nemohu nic vytknout. |
 |
Slivoně 2017, 23.7.2017  Tak z ranějších švestek je letos kupodivu nejchutnější Tegera. Herman dobrý, Katinka aromatická, ale u Tegery jsem našel tu "chuť pozdních švestek". |
 |
|
 |
T 1, 23.7.2017 Polská provenience. |
 |
Lejuna, Lerosa, Lemeda, Lenova, Kompakta, 23.7.2017  Je pravda, že v minulých letech byla Lenova chuťově lepší. Spíš mě zaráží ten tvar - tady jsou plody (letos obzvlášť) úzké, podlouhlé s výraznou špičkou. |
 |
Boskopské (koženáč) a boskopské červené, 17.7.2017 Výhody a nevýhody tu už pan Miloš shrnul. Ještě k těm výhodám - za mě snad nejlepší odrůda na sušení a pečení, což během jeho dlouhé skladovatelnosti dosti využívám a pak určitá chuťová změna oproti současným odrůdám. |
 |
Velkopavlovická = dokonalost meruňkové chuti, 16.7.2017  Sklízím první "vépéčka", ale... opět se mi i letos zdá dužnina plodů sušší. Jestli je to průběhem počasí, podmínkami prostředí, podnoží nebo daným klonem, nevím. |
 |
Omluva Hermanovi, 16.7.2017 Tak to Vám tedy nezávidím . Tady se Katinka letos určitě nepoláme. Ale to je první a zároveň poslední výhoda. Něco snad vzal mráz nebo spíš špatné počasí v době kvetení, ale takový nezastavitelný nájezd obalečů, kteří likvidují to, co přežilo, jsem... celý příspěvek > |
 |