|
Slivoně 2017, 24.7.2017 "Ona ta Tegera připomíná pozdní švestky nejen chutí, ale bohužel i citlivostí k PPV".
To jo, povrch plodů je pravidelně hrbolkatý - trochu jinak než ty propadliny třeba na Domácí (vloni se to ukázalo na Katince, letos ne), ale zatím se to na... celý příspěvek > |
 |
Barbara - praská, 21.7.2017 Barbora je na praskání plodů náchylná. Jak s ní naložíte, to je na Vás. Odrůd je mnoho, záleží, co od ní chcete (ranost, velikost plodů, odolnost...). |
 |
|
 |
Trifoliata - Citronečník - semena, 19.7.2017 Semenáčky trifoliát jsem si "vyráběl" ze semen spadaných plodů stromu, který rostl u Botanické zahrady v Praze (Troja). |
 |
Boskopské (koženáč) a boskopské červené, 18.7.2017 "... kvalita plodov veľmi závisí od agrotechniky, korunu treba udržiavať presvetlenú a formovať ju tak aby plody mali dostatok slnka. Zo zatienených resp. prehustených častí koruny kvalitné plody nečakajte..."
Je to tak, navíc stromy docela dost... celý příspěvek > |
 |
Šarka švestek, 17.7.2017 Mohu se vyjádřit zatím jen ke Katince. Toptaste a Opál jsou malé stromky - zatím bez příznaků šarky. Katinka naroubovaná na zavirovaném odkopku má na listech silné příznaky šarky, na plodech zatím ne - uvidím, zda se to během dozrávání nezmění. U... celý příspěvek > |
 |
Molice na rajčatech, 14.7.2017 Na molice na rajčatech jsem toho zkoušel hodně, ale nikdy se je nepodařilo úplně zlikvidovat a ten jejich rozmnožovací potenciál je obrovský. |
 |
Letní jablka dozrávají, 13.7.2017  Předčasně dozrálé (obaleč) plody Julie a konečně chuť čerstvého jablka. |
 |
Favorita Morettini 3, 10.7.2017  I s prasklým kmínkem s hromadou klejotoku snad letos FM3 něco donosí. |
 |
Nejranější odrůdy slivoní, 10.7.2017  První a dobrý. |
 |
Veharda, Veselka, Barbora, 10.7.2017  To hnití plodů Veselky potvrzuji a také je často poškozována hmyzem (nabodnutí) s následným vznikem hniloby. Jinak chutná odrůda. |
 |
|
 |
Nejranější odrůdy meruněk, 29.6.2017 Pane Petře, letos mi zatím více chutnala Tsunami než Leskora. Jěště jsem ponechal dva plody Leskory, tak to možná změním. Ale ta Carmen mně nedá spát . |
 |
Preventivní postřik rajčat, 29.6.2017 I když jsou rajčata chráněná před srážkami, tak při výrazném rozdílu mezi nočními a denními teplotami dochází někdy k poměrně silnému orosení listů (alespoň to pozoruji tady na lokalitách) a pokud nefouká, tak to orosení často vydrží na listech... celý příspěvek > |
 |
Rajčata 2017, 29.6.2017 Z nové trojice od Moravo-Seed jsem pro letošek zvolil Rubinku a Gallant. Charmant zkusím asi příští rok. Celkově je hodnotit budu až dozrají tyto odrůdy i venku. Zatím Rubinka ve skleníku chuťově docela dobrá, plody se mi zdají měkčí a je tam trochu... celý příspěvek > |
 |
TopTaste shodila všechny listy, 27.6.2017 Také bych to viděl na vliv sucha - Wangenheimova mělce koření a na projevy sucha je citlivější, zvláště v prvních letech. Máte i jiné takto mladé stromky na stejné podnoži? |
 |
Slivoně 2017, 26.6.2017 Nějak se mi stále nedaří vychytat správnou dobu zásahu proti obaleči, takže stromy jsou opět plné "usmrkanců". Vzhledem k tomu, že se na zahradě objevím jednou za týden, tak nějaký pravidelný monitoring pomocí lapačů by asi neměl význam. Jak to letos... celý příspěvek > |
 |