|
Citroník, 27.1.2020 Tropické rostliny ("lajmy a limetky" i tropické odrůdy mandarinek) snesou teplejší zimování. Bezpeckové mandarinky unshiu jsou subtropické rostliny a vyžadují chladné zimování. Jsou pěstovány např. v Japonsku a v ruském Soči. |
|
Bokashi druhé kolo, 27.1.2020 Samovznícení - kompost
Nechci tady zase ostatní nudit chemií a biochemií. Zvláště ty, co to studovali/y. Musíme si však zodpovědět na otázku jak se z cca 70°C dostaneme na 250°C. Mikroorganismy i enzymy jsou přeci zničeny. A oxidace uhlíku... celý příspěvek > |
|
|
|
Bokashi druhé kolo, 26.1.2020 To Lysenko: docela mě zaujaly vaše názory na enzymy. U té trávy s dosud živými buňkami je docela možné, že buňky stále dýchají, oxidázy urychlují oxidaci cukrů (aj.) + spotřebu kyslíku a některé hydrolázy (např. hemicelulázy) rozkládají... celý příspěvek > |
|
Bokashi druhé kolo, 26.1.2020 Teď jste nás odhalila. Zase bodujete. Ale je nás tady víc, jejichž mozek je skutečně tvořen biomasou. Ne všichni. Ale většina.
A protože se mi to už předloni povedlo (veliká hromada listí natlačená do 5 pytlů se i v chladnu rozložila bez... celý příspěvek > |
|
Bokashi druhé kolo, 25.1.2020 Správný biouhel à la terra preta musí fungovat jako biokatalyzátor i jako sorbent. Toho se dociluje správnou teplotou pyrolýzy a rozborem toho, co nám vzniklo. Při vyšších teplotách vzniká biouhel s příliš velkým obsahem uhlíku, který už funguje... celý příspěvek > |
|
Kysané zelí, 25.1.2020 Dneska jsem viděl na jednom balkánském trhu prodávat kysané zelí. Co taky jiného prodávat v zimě. Dost mě šokovalo, že v kýblu plavaly celé asi dvoukilové hlávky kysaného zelí jen s odvrtaným košťálem. Zelí mělo lehce fialovou barvu - to nevím proč.... celý příspěvek > |
|
Bokashi druhé kolo, 24.1.2020 Ano, je pravda, že je tam mnoho dalších reakcí a mnoho nejmenovaných biokatalyzátorů (zejména enzymy bakterií), které ty reakce usnadňují. Jinak by to za daných teplot a tlaků nefungovalo. Důležité je třeba štěpení hemicelulóz na menší kousky nebo... celý příspěvek > |
|
Bokashi druhé kolo, 23.1.2020 Po předcházející plodné výměně odborných názorů přejděme alespoň na zjednodušený popis vlastních reakcí v biomase:
1. Aerobní perioda (opak fotosyntézy)
CUKR + KYSLÍK → OXID UHLIČITÝ + VODA + ENERGIE/TEPLO
Tato počáteční reakce... celý příspěvek > |
|
Bokashi druhé kolo, 21.1.2020 S tou blízkostí anaerobních a aerobních procesů asi máte pravdu. Já mám jednu nečekanou anaerobní zkušenost také. Rozhodl jsem se zabránit zamrznutí vodoměru v šachtě tím, že jsem napytloval 5 plastových pytlů zdravým oschlým lipovým listím a vodoměr... celý příspěvek > |
|
Bokashi druhé kolo, 20.1.2020 Už to víme skoro všechno. Biouhel, který má obsah uhlíku od 56 do 95% se vyrábí při teplotách od 300 do cca 700ºC. Ten, který se vyrábí při nižších teplotách, má podobné složení, účinek i obsah uhlíku jako ty nerozpustné huminové polymery. Obě... celý příspěvek > |
|
|
|
Bokashi druhé kolo, 20.1.2020 To povídání o černozemi bylo docela zajímavé a poučné pro každého z nás. Takže ty nejtmavší huminové látky v půdě jsou prakticky nerozpustné, vzniklé polymerizací při prudkém střídání teplot a obsahují až 62% uhlíku. To už je skoro biouhel.
Ale... celý příspěvek > |
|
Bokashi druhé kolo, 20.1.2020 Taky si nejsem jistý, kolik spraše je na velkých rovinách, které v krajině vyválcovaly řeky. Tuším, že na většině z nich je podkladem pískový sediment a na něm ta černozem.
Asi to nebude všude stejné. V loňském roce jsem měl na starosti stavbu... celý příspěvek > |
|
Kdouloň obecná, 19.1.2020 U sousedů mají čtyři kdouloně, ale plody moc nejedí. S kdoulovým kvasem je prý moc práce a málo cukru, takže jim to často popadá bez užitku na zem. Kdouloně kvetou jako poslední ovocný strom a na podzim dlouho drží plody i listí. Včera mě soused... celý příspěvek > |
|
Bokashi druhé kolo, 19.1.2020 Pro ivap: čtěte bláboly pozorně nebo je nečtěte. Nevím, co se mi touto formou snažíte dokázat. Respektuji váš odborný pohled. Není tam však přímo napsáno, že je organická hmota musí zachytit, ale že umožní zachycení. Bakterie pomocí enzymů a jiných... celý příspěvek > |
|
Bokashi druhé kolo, 19.1.2020 Pro PP: Zatím jsme jen mírně pokročilí, takže vám to tady nikdo neobjasní přesně. Ale nejde o hnití. Píšou, že použité bakterie hnití znemožňují. Nenašel jsem však seznam těch použitých bakterií. Mně ten proces připomíná spíš zažívací trakt... celý příspěvek > |
|