|
Pěstování rajčat v interiéru - třetí sezóna, 11.2.2020 Vilma*** má po předvánočním silném řezu úplně nové výhony, listy a květy. Stále je oddělena od venkovních patogenů. Aztek** už má i zralé plody a mnoho květů. Rostliny nebyly nikdy přisvětlovány ani chemicky ošetřovány. Bohužel jsem musel řešit hejna... celý příspěvek > |
|
Vrúbľovanie - marhule, 11.2.2020 Taky dávám přednost kopulaci. Ale když nemám u sebe své nože (při cestování letadlem), používám někdy metodu "hranatého sedélka". Řez je velmi rychlý a nenáročný, ujímání dobré. Ale i to vyžaduje určitý cvik. |
|
|
|
Angrest - roubování, 11.2.2020 Na roubování zakořeněné meruzalky venku, čerstvě uříznutými rouby je teď ideální doba. Akorát nesmí mrznout při vlastním roubování. Šlo by to i v březnu, ale ne vždy vydrží rouby v nenarašeném stavu. Zakořeněná meruzalka ve sklepě může být už dobře... celý příspěvek > |
|
Cibuloviny do květináče - dovnitř, 10.2.2020 V interiéru už to kvete. Na ty venkovní si musíme ještě nějaký týden počkat. |
|
Kotvičnik, 4.2.2020 Taky nechápu, jak je to možné. Kotvičník sice už léta nevysévám ani nepěstuji, ale sleduji, jak nechutně roste v „přírodě“. Venku se objevuje až koncem května nebo začátkem června. Dělá mu dobře silné osvětlení (jižní svah), vysoká teplota a... celý příspěvek > |
|
Meruňka z pecky, 2.2.2020 Tak vypadají mladé semenáčky z loňských pecek. Pecky byly od června v ledničce a po vyklíčení vytvořily tenké rostlinky. Koncem roku zimovaly v chladnu a teď už znovu raší. Chci je z jara použít k očkování na vodorovné plané větve, aby ukázaly plody... celý příspěvek > |
|
Paprika jako dvouletka?, 2.2.2020 Milane, není důležité, zda jsou to molice nebo mšice. Je jich mnoho druhů a všechny dokáží spolehlivě zlikvidovat rostlinu v květináči. Ta medovice je určitě nezabije. Naopak, tvoří se, aby se parazitům lépe dařilo. Problém víceletých rostlin spočívá... celý příspěvek > |
|
Štěpování - a co potom?, 1.2.2020 Tak co, štěpaři a roubíři? Už štěpujete? Zdá se, že je v celé Evropě dost teplo. Některé pupeny peckovin se hodně nalévají (hlavně mandloně a rané meruňky). Za chvíli bude těžké odebrat rouby. U nás na jihu už dneska prodávali stromky. Nešly... celý příspěvek > |
|
Meruňka - choroba, 1.2.2020 Přežije. Nic se nestane, ani když to uděláte hned. Můžete to udělat podle obrázku - mírně šikmo. A pak zatřít latexem. Koruna bude sice o něco více rozevřená než by měla být, ale to nevadí. Podívejte se pak pod kůru, jestli tam je dřevokazný... celý příspěvek > |
|
Kysané zelí, 31.1.2020 Asi jsem spíš jedlík než kuchař. Dneska jsem měl dvě sarmy a fakt. Listy nebyly jen uvařené, ale opravdu vykvašené. |
|
|
|
Bokashi druhé kolo, 28.1.2020 Českou vyhlášku, která stanoví požadavky na skladování uhlí, neznám. Na Slovensku to je Vyhláška č. 258/2007 Z. z. Pokud se ptáte na důvod, nejsme ti nejkompetentnější. Ale z diskuse plyne, že čím je v palivu méně uhlíku a větší povrch (drť),... celý příspěvek > |
|
Bokashi druhé kolo, 28.1.2020 Podle hasičů jsou brikety a zejména zvlhlý briketový prach nejnáchylnější k samovznícení. Vůbec se jeho skladování nedoporučuje (týká se i briketových třísek a zlomků). Nejméně je náchylný antracit a koks.
|
|
Roubování, 28.1.2020 Já v takových případech používám hlavně plátkování nebo taky sedélkování. Pokud použijete "plátkování", neporaníte tolik podnož a taky řez podnože bude jednodušší.
Tak, jak to máte nakresleno, se to taky uchytí. Když používáte plastovou pásku,... celý příspěvek > |
|
Získaní odkopku z koruny, 27.1.2020 Podívejte se na vlákno air layering, vzdušné potápanie apod. |
|
Bokashi druhé kolo, 27.1.2020 Myslím ale, že historicky při požárech (třeba ze vzrostlého lesa) vznikalo více popele (tedy jen minerály) než dřevěného uhlí.
Asi patříte ke slušným lidem, kterým se velkoplošné vypalování příčí. Možná jste to ani neviděl. Já se s tím bohužel... celý příspěvek > |
|