 |
Degustace jablek Valašské Meziříčí, 18.12.2017 Skeptik by řekl: "Nic nového pod sluncem". Zejména v chladnějších polohách zůstane asi ještě chvíli Rubín (Bohemia) nepřekonaný.
Za zmínku stojí umístění mojí srdcovky - Deloru. Ten v letošním roce, kdy nebyla nouze o mrazíky a... celý příspěvek > |
 |
Udírna dehtuje, 18.12.2017 1. Nevidím důvod, proč vytahovat maso den před uzením. Taktéž umývání v horké vodě den před uzením vidím jako zbytečné. Naopak prohřátí masa horkou vodou těsně před vložením do uzáku je užitečné. Někteří maso prohřívají v samotném láku a taky si to... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Prostokořené stromky - zima, 18.12.2017 Bylo by lepší, kdyby se doba, kdy se stromky smějí dobývat posunula hlouběji do podzimka. v normě nebyl začátek prodeje, ale začátek dobývání.
Pokud bychom za hlavní hledisko brali blaho ovocného stromku, pak je to jistě pravda. Jenže...
... celý příspěvek > |
 |
Topaz nepřekonaný, 18.12.2017 Jablka pěkná, fotky trochu lepší. Nedělejte si, pane Starší, velkou námahu, fotek Topazů je tady na fóru spousta. |
 |
A až Z o uzení, 17.12.2017 Jenom bych připoměl, že i propláchnutá nasolená střeva jsou slaná a že klobása uzením ztratí něco na objemu i hmotnosti, což slanost taky zvýší. No a protože sůl není pro lidské zdraví žádné požehnání, dostávám se zřetelně pod 20g soli na kg masa a... celý příspěvek > |
 |
Jaká bude Resista?, 17.12.2017 První úroda může způsobit hořkou pihovitost i u odrůd, které jinak chorobou prakticky netrpí. Já ji na Resistě neviděl.
Co se týče srovnání s Goldenem - jeho nárokům na teplo se Rezista asi nevyrovná, ale až tak dalko k nim nemá. Řekl... celý příspěvek > |
 |
Prosba o radu - vhodná koncentrace alkoholu v lutru před 2D, 17.12.2017 Tomu nerozumím. Jak "dole vo vode"? Alkohol se s vodou přece mísí, a to v jakémkoli poměru. Které nechtěné látky máte na mysli?
Já si naopak myslím, že většina nechtěných látek v destilátu jsou rozpustné buď v lihu (vyšší... celý příspěvek > |
 |
Prostokořené stromky - zima, 17.12.2017 Ono je to vlastně stejné - jestli nakopčíme kvůli zmrznutí nebo mrazovému vyschnutí, smysl je tentýž. Já k na podzim vysazenému stromku nasypu hromádku kompostu. Jestli to má smysl, těžko říci, na jaře rozhrnutý určitě prospěje. |
 |
A až Z o uzení, 14.12.2017 Pěnění láku bývá zopůsobeno ne zcela čerstvým nebo ne úplně čistým masem, nečistým (nepřevařeným) lákem, vyšší či kolísající teplotou. Výměna láku je na místě. Pokud se lák nekalí a nadále voní, zůstal bych v klidu |
 |
Jak jste na tom s vláhou v zemi, 11.12.2017 Ale jak je mokro třeba v půl metru, metru..to už netuším.
A taky - co s tím naděláme? Můžeme to nějak ovlivnit? |
 |
|
 |
Ochutnávka jablek, 11.12.2017 Výsledky holovouských odrůd na "domácí půdě" jsou tak nápadné, že to kazí důvěryhodnost samotné degustace. V tom je lysická degustace ve výhodě, možná i objektivnější, jelikož v Lysicích se nové odrůdy nešlechtí. I tak se našlo pár vzorků... celý příspěvek > |
 |
Popraskaná kôra na hruške, 11.12.2017 Rozdíl je ale pokud si toho všimneme v pozdním létě nebo začátkem podzimu
Převážná většina prasklin vzniká na jaře - v době rychlého tloustnutí ikmínku. V pozdním létě málokdy, Pokud si jarní praskliny všimnete až v pozdním létě, pak začištěním... celý příspěvek > |
 |
Popraskaná kôra na hruške, 10.12.2017 Taky mi u některých mladých hrušní praská kůra,. Nezačišťuji ani nezatírám. Taky to stačí. Mám k tomu dva důvody:
1. Jsem od přírody líný
2. Pokud k prasknutí dojde v první půli vegetace, na okrajích a spodině praskliny se rychle... celý příspěvek > |
 |
Airlayerying, 10.12.2017 Celý záhonek obehnán 1 m vysokým plůtkem proti srnčí a kočkám...
Dva dotazy:
1. Proč chcete chránit stromečky proti kočkám?
2. Myslíte, že nějaký plot je pro kočku překážkou? |
 |
Prostokořené stromky - zima, 7.12.2017 Tak, jako ve většině případů souhlasím s dr. Hlavatým, u broskvoní postupuji tak, jak radí Ing. Sus. To samozřejmě neznamená, že jiný postup nebude úspěšný.
Vysoké nakopčení zeminy ke kmínku do jisté míry napodobí zahrabání... celý příspěvek > |
 |