|
Jak se zbavit kořenových výmladků, 10.8.2019 Neradi bychom používali chemii, protože velká část rostoucích výmladků je v záhonu s květinami.
Nemusíte se tolik bát, květiny přece nejíte.
kořeny by po pokáceném stromu přeci měly také odumřít, nebo ne?
Bé je správně.
To je... celý příspěvek > |
|
Prokletá monilie, 9.8.2019 Chápu různou citlivost jednotlivých odrůd. Mají jinak pevnou slupku, jinak sladkou a vodnatou dužinu, možná je i přítomnost fytoncidních látek v plodech (srovnejme, jak rychle plesniví maliny, jahody oproti borůvkám, brusinkám). Ale já to vídám u... celý příspěvek > |
|
|
|
Jed na myši, 9.8.2019 Je normálním lidem v nějakém přípravku dostupná, aktuálně ve zprávách řešená, látka fosfid zinečnatý? Kde vidím výhodu, že myš umře hned a při umístění jedu uvnitř garáže si myslím nehrozí otrava koček ani psů v okolí.
To je trochu složitější.... celý příspěvek > |
|
Letní hrušky dozrávají, 9.8.2019 Polovina srpna je dobou zrání většiny letních hrušek. Kvalitní stolní i palírenskou odrůdou je stará česká Muškatelka šedá. Podobná o pár týdnů pozdnější a výrazně plodnější je belgická Ananaska courtrayská. Aromatem se ale muškatelce nevyrovná. |
|
Prokletá monilie, 9.8.2019 Co umí napáchat moniliová hniloba na zrajících plodech peckovin i jádrovin, víme všichni. Stačí jediný den a z mnepatrného poranění slupky sajícím hmyzem nebo dotykem s postiženým plodem je rázem zachvácená celá švestka, ryngle či mirabelka.Rychlost,... celý příspěvek > |
|
Krasava, 9.8.2019 Krasava se chutí řadí na špici mezi broskvemi. Je to ale něco za něco. Dužina je bělomasá, pecka hůř odlučitelná, takže na zavaření to rozhodně není. Navíc šťavnatost je tak vysoká, že plod nelze sníst bez potřísnění a ulepných rukou. |
|
Hanita - jasná chuťová jednička mezi švestkami, 5.8.2019 Já mám Hanitu jenom na myrobalánech. Spolu s Gabrovskou tradičně patří k nejméně plodným slivoním. V letošní slabé sezóně mají dobrou násadu (krom Toptaste) jen odrůdy Gabrovská a Hanita. |
|
Letní jablka dozrávají, 4.8.2019 State Fair na rozdíl od Krasavy na svoji zralost teprve čekají. Letos je jich - jako většiny jablek u nás - podstatně méně. |
|
Letní jablka dozrávají, 4.8.2019 Po plodové stránce - velikost, vzhled, chuť - se Krasavě těžko nějaké letní jablko vyrovná. Škoda jen, že plodnost není příliš vysoká a že hodně jich padne za oběť hmyzu a hnilobě. Na druhé straně jsou to jablka jen na přímý konzum, takže to až tolik... celý příspěvek > |
|
Určenie odrôd jabloní po dedovi, 4.8.2019 Ešte doplním, že jabloň č. 3 rodí na jednoročnom dreve. Dosť podstatná vec.
Po skúmani na internete som zistil, že ide o "Gravštínske červené"
Popis úplne sedí.
Dost podstatná věc je, že Grávštýnské jako triploid nikdy nerodí na jednoletém... celý příspěvek > |
|
|
|
Pálení ovocných vín, 4.8.2019 Možností je víc. Třeba rybíz odšťavnit v parním odšťavňovači, zředit zhruba stejným množstvím vody (započítat i páru), dosladit na cca 16% cukernatost a zakvasit.
Nebo odstopkované bobule zalít vodou s cukrem, stočit po vykvašení... celý příspěvek > |
|
Mantet, 3.8.2019 vyjímečná chuť Mantetu jako letního jablka je bez duskuzí a nebyla zatím zpochybněna
To jako kým? Něco jako vedoucí úloha strany. O té se taky nediskutovalo.
Zahradě a objektivitě zdar
Omyl. Právě chuť je parametr vysloveně subjektivní.... celý příspěvek > |
|
Co je to za plevel, 3.8.2019 Pýr. |
|
Roubování na pařízek, 2.8.2019 Bylo by mozne na podzim si vzit semena z jabloni a pres zimu si je v kvetinaci nechat vyrust...
Můžete na podzim vzít semena z jablek, na jaře vysít a v létě naočkovat nebo další jaro naroubovat. Musíte se ale o semenáčky intenzivně starat, jinak... celý příspěvek > |
|
Althanova renklóda - problém s plody, 2.8.2019 Chybějící hnojení to není, Althanova renklóda nejspíš taky ne. |
|