|
Moravská Jadernička - opad, 2.9.2020 Jen jednu otázku bych položil:
Jsou opadané plody zralé? |
|
Rubinola, 31.8.2020 Bohemica je hrušeň. |
|
|
|
A co vaše švestky 2020, 30.8.2020 Typnul bych to na houbovou chorobu suchá skvrnitost listů peckovin, nebo některou ze rzí (rez švestková nebo rez trnková).
Tipnul bych to možná i na šarku. |
|
Víčka na rajském protlaku hned po zavaření vypouklá nahoru, 30.8.2020 Po letech jsem výrobu protlaku zjednodušil. V minimu vody (jen mokrý hrnec) povařím celá rajčata. Do druhého dne nechám vychladnout. Rajčata pustí takovou oranžovou vodu. Tu sleju a zavařím jako přídavek do polévek, omáček, gulášů, s vodkou je to i... celý příspěvek > |
|
Kvas Lepotice a hrušky, 24.8.2020 Beztak budete muset oba kvasy dělat zvlášť, protože zralost lepotice a Konference se liší asi o měsíc. Radši bych vypálil každou zvlášť. U nás palí od 50 litrů kvasu. |
|
Radikální řez broskvoně, 19.8.2020 Stávající stav je důsledek zanedbaného řezu v minulosti. Odříznutí větví na pahýly znamená likvidaci stromu. |
|
Pocta Rubinole, 19.8.2020 Mám Rubinolu na semenáči, pěstovat se tak dá poměrně snadno. Má to jen dva háčky. Na vyšším tvaru zdrobňuje plody a v růstu nezapře rodičovský Rubín - trochu vyholuje. |
|
Pravokořenné velkoplodé myrobalány, 16.8.2020 To byste si je asi musel nařízkovat a naškolkovat sám. Zakořeňují ale - zejména ty slaběji rostoucí - o dost hůř než plané. Nevím o tom, že by pravokořené někdo prodával. |
|
Hořká zavařená rajčata, 15.8.2020 Ocet je zbytečný, rajčata jsou dostatečně kyselá, aby se nekazila. Bylinky je lepší dát až při přípravě jídla. Taky ne všechno musí být cítit oreganem. Teplota je lepší vyšší, beztak budou rajčata rozvařená. |
|
Odrůdy slivoní nejodolnější (jarnímu) mrazu?, 15.8.2020 Divné. Broskvoně mi v květu zmrznou každý druhý rok, meruňky dva roky ze tří, třešně čím dál častěji, ale slivoně jen výjimečně. Někdy shodí opylené květy následující rok po velké nadúrodě. |
|
|
|
Využití letních jablek, 15.8.2020 Dělám pro děti přesnídávky ve velkém. Loupání, ani odjádřincování není nutné (jen rozkrojit), rozvařená jablka se rozmixují tyčákem, přepasírují přes síto, sterilují ve skleničkách. Přislazení u zralých jablek není třeba, i hustota je tak... celý příspěvek > |
|
Veličenstvo Redhaven, 13.8.2020 Jak kde. Tolik včel na broskvích jako letos jsem neviděl nikdy. Některé plody byly sajícími včelami celé pokryté. |
|
Glukopur nebo Fruktóza, 25.7.2020 Lidské trávicí enzymy
V ústech
Sliny obsahují ptyalin, což je α-amyláza produkovaná hlavně příušní slinnou žlázou. Ptyalin rozkládá škrob za vzniku maltózy či různých krátkých oligosacharidů. Jen malá část škrobu se rozloží již v ústech,... celý příspěvek > |
|
Glukopur nebo Fruktóza, 25.7.2020 Biologie pro gymnmázia 4. ročník, Lékařská biologie, nebo do googlu zadejte "laktózová intolerance" Odkazů je spousta. |
|
Glukopur nebo Fruktóza, 25.7.2020 Zase nás houpete, Stando. Sliny obsahují alfa amylázu, ta štěpí pouze škrob, nikoli laktózu. Enzym laktáza, štěpící mléčný cukr na glukózu a galaktózu, je produkován až v tenkém střevě. Kloktající mléko v ústech nikdy nezesládne, na rozdíl od déle... celý příspěvek > |
|