|
Pokazil jsem kvas?, 30.11.2014 Není hustý, kvas je z čistých švestek a koláč na povrchu tvoří max. 1/4 celkové výšky v sudu. |
 |
Vhodné odrůdy pro pálení, 30.11.2014 Dobrý den, poradíte mně co s kvasem, který přestal kvasit při 19°C? Zbytkový cukr je ještě 7% Brix a štáva má stále sladkou kompotovou chuť ale kvasit to nechce. Kvasinky nějak zlenivěly. Předem děkuji. |
 |
|
 |
Pokazil jsem kvas?, 29.11.2014 Chci se zeptat odborníků na webu. Kvas jsem založil cca 1. 10. a švestky měly cukernatost 20 - 24% Brix, měřeno refraktomerem. Před dvěma týdny jsem naměřil 7%, kvašení se zastavilo, přitom teplota byla stále cca 18°C. Přestěhoval jsem tedy kvas do... celý příspěvek > |
 |
Haroma, 29.11.2014 Kdy dozrává a jakou má odolnost na minilii a šarku. |
 |
Vhodné odrůdy pro pálení, 5.11.2014 Pokud je dobrý kvas z vyzrálých (ne nezralých) durancií a dobře vypálený, nemůže škrábat. V pálence je jen výraznější (proti pálence z Domácí velkoplodé) hořká příchuť po peckách, jak už bylo několikrát napsáno. |
 |
Slivoň Haganta, 21.10.2014 Díky za info, už jsem na to mrknul. Myslím, že to žádný zázrak nebude v nejhorším případě to přeroubuju. |
 |
Topking, 18.10.2014 Jestli nejde od pecky je to Durancie. Toptasty i Durancie měly letos stejně cukru, 24 - 26% Brix. Na vině je ale mokré a málo slunečné léto. |
 |
Slivoň Haganta, 18.10.2014 Dobrý den, má někdo zde na fóru zkušenosti s odrůdou Topstar? |
 |
A co vaše višně?, 27.9.2014 Dobrý den, dotaz na odborníky zde na vláknu. Jakou višeň byste doporučili do nadmořské výšky 450 m, Valašsko, odolnou proti monilióze. Předem děkuji za odpovědi. |
 |
Slivoň President, 24.9.2014 V loňském roce dorostly Presidenty do velikosti 120 g, opravdu macky. |
 |
|
 |
Moniliová hniloba, 20.9.2014 Monilií trpí převážná většina švestek, Durancie, Domácí, President, Hamanova, Chrudimská, Gabrovská, Tuleu Gras a jiné. Po postřiku Horizonem při vybarvování plodů nejméně trpěl Top Taste, Čačanská Rodná a Stanley. |
 |
Gabrovská - chutná švestka, 7.9.2014 Mně Gabrovká hnije každý rok i když ji ošetřím Horizonem při vybarvování plodů. Pokaždé vyhodím asi třetinu plodů. Co se týče plodnosti a chuti jsem velmi spokojen. |
 |
Lipnická švestka, 5.9.2014 Lipnická zatím vyrůstá ze špičáku, zvyšuji kmen na cca 150 cm. Příští rok založím korunu a budu čekat co z toho bude. |
 |
Špačci na švestkách, 3.9.2014 Pravda je, že špačci jsou letos nějací nenasytní, mně sežrali i pozdní třešně Hedelfingenské, kterých nikdy ani nedotkli. Na švestky ale chodí zase sojky. |
 |
Stanley - jedna z nejužitečnějších odrůd minulosti, 3.9.2014 Já mám zatím Stanley na stromě. Po jednom postřiku horizonem nehnije ale zatím není zralý. U nás ale žádné vyšší chuťové kvality nedosahuje, 450 m n.m. je asi hodně vysoko. Jiné odrůdy jsou i přes ten letošní deštivý a chladný rok velice dobré.... celý příspěvek > |
 |