|
Broskve 2022, 17.4.2022 I dnes na Boží hod velikonoční krásně kvetou broskvoně, vážení přátelé. |
|
Nejchutnější odrůdy meruněk, 15.1.2022 ale jsem zvyklý konzumovat meruňky i tzv. nahniličko, a v tom jsou meruňky Veselky bohužel vyloženě nechutné,
U mě jsou naopak úplně rozměklé Veselky naprosto luxusní. Jedny z nejchutnějších. Ovšem z neznámého důvodu se do takového stavu většinou... celý příspěvek > |
|
|
|
Švestky 2021, 30.12.2021 Švestky - podzimní výsadba:
Čačanská najbolja, Emper, Bluebell, Dapple Dandy, Kamyr (jaro). Ance (jaro). |
|
Orangered, 29.12.2021 Přibývají dotazy ohledně meruňky Orangered. Pravděpodobně se zvyšuje její popularita. Je to jedna z mých nejoblíbenějších meruněk i přesto, že zmrzá v květu a citlivost na moniliový úžeh je také větší. V tomto roce byla úroda meruněk nadprůměrná u... celý příspěvek > |
|
Podzimní termín výsadby broskvoní, 29.12.2021 Letošní podzimní výsadba broskvoní:
SUNCREST (GF-677)
SPRINGCREST (GF-677)
SRG ... celý příspěvek > |
|
Švestky 2021, 28.12.2021 ...rozhodně lepší než ranější (Herman, lepotica, tipala.)..
Na první zralou odrůdu v sezóně je Herman dobrý až dost. Nechválil bych něco, co mně nechutná. Nebo je dobrý jen tady u mě. Švestková chuť tam je a většinou je i přiměřeně sladký. Tipala... celý příspěvek > |
|
Matčino, 31.10.2021 Matčino má velice příjemnou, líbivou chuť s omezenou kyselostí, přitom nikoliv s žádnou fádní sladkostí, jak rád opakuju - prostě stará originální sorta. S pěstilem Matčina jsme společně v minulosti provedli několik soukromých ochutnávek a prakticky... celý příspěvek > |
|
Slivoň Stanley, 31.10.2021 STANLEY tady dlouhá léta sloužila jako odrůda tolerantní k šarce, když ještě žádné ty moderní německé polotovary neexistovaly. Nemůžu potvrdit nějakou vyšší náchylnost k moniliové hnilobě než u jiných odrůd. Plodnost je vysoká, pravidelná, plody jsou... celý příspěvek > |
|
Macoun, 30.10.2021 Tak teď nevím, kdo je autorem předchozího příspěvku. Před časem jsem měl možnost ochutnat Macoun od pána, který tady o něm už psal. Nejdříve jsem si říkal, že to není vůbec žádná "mekintošovina", ale hned jsem si chtěl dát další. Bylo to zřejmě v... celý příspěvek > |
|
Čistecké lahůdkové, 30.10.2021 Stejně jako český název Matčino, tak i Čistecké lahůdkové vzbuzuje dojem, že se jedná o nějakou "obyčejnou" českou odrůdu. Přitom se jedná o odrůdu kanadskou pocházející z 19. století se synonymem Princezna Luisa. Zatím se zdá, že i v nadmořské výšce... celý příspěvek > |
|
|
|
Matčino, 30.10.2021 Nikdo neaplauduje odrůdě Matčino, já však ano, a to proto, že jsem tyto plody dlouhá léta neochutnal. Velmi příjemná originální chuť staré odrůdy z USA. Na druhou stranu chápu, že jablek jsou všude "mraky". |
|
Kombinace odrůdy a podnože do jílovité půdy a 250 m.n.m, 29.10.2021 Zatím jsem zde na fóru zaznamenal, že odrůda Bergeron by byla nejspíš vhodná. Další v pořadí jsou Veharda, Harlayne, Leskora. Bergeron se dá rozumně sehnat a to na podnožích Myrobalán a Ryngle zelená.
Dobrý výběr. Osobně mě letos velice... celý příspěvek > |
|
Švestky 2021, 29.10.2021 Já snad poprvé musím pochválit Elenu od té doby, co jí mám. Ptáci mně milostivě tentokrát plody ponechali a koncem řijna jsou hlavně ty větší plody velice slušné. V chuti se někdy dá pozorovat dokonce i ta Vlaška, nebo-li taková ta dobrá sladká... celý příspěvek > |
|
Odolná švestka Chrudimská - bývalá Vaňkova, 29.10.2021 Já jsem naštěstí žádné další plody s červenou dužninou neměl. Chuť plodů byla velice příjemná, nasládlá, nikoliv však fádní. Prostě originální stará sorta. Co bude v dalších letech, to se uvidí. |
|
Tardibelle, 3.10.2021 Dobrý den, Herr Walter. K těm všem Springcrestům by se jedna velmi pozdní broskvoň určitě hodila, co říkáte. Vám by navíc lépe dozrála, máte všechno dříve zralé. Tento plod sice byl ještě podtržený, ale již byl na velmi slušné broskvové výši. A to na... celý příspěvek > |
|