|
Vyhodím ohryzané stromky - jakou menší odrůdou nahradit?, 24.3.2010 Jestli máte pozemek takto ohrožen, pak nevím, bude-li Vám nová výsadba zakrslých stromečků co platná.Abyste je dopěstovala do stádia plodnosti, budete muset vynaložit proti okusu hodně úsilí.To pak lze řešit také několika málo polokmeny, kde je... celý příspěvek > |
|
Boscova flaška, 24.3.2010 Máte pravdu, strupovitost je protivná, deformuje i větve, ale je léčitelná.Pokud jste si kaménkovitost nepřenesl ze školky se sazenicí, nemusíte se hned z ní obávat.Na tu by pak platil jen oheň. AB |
|
|
|
Dotaz na vinnou revu, 22.3.2010 Bez obav zkracujte loňské výhony na 2 očka, staré,nebo vymrzlé réví odstraňte úplně.Poznáte to podle barvy na řezu.Hnědá=zmrzlá(suchá),zelená barva = OK.Příště začněte s řezem dříve. |
|
Dotaz na vinnou revu, 22.3.2010 Určitě je to možné.Vysoko v horách nad Calgary je kotlovitá proláklina, na jejích terasách víno dozrává na 26° cukernatosti.Kdo nevěří, ať tam běží.Víno se musí ředit vodou na optimální cukernatost.Velký význam má také proudění vzduchu,... celý příspěvek > |
|
Roubování špendlíků, 17.3.2010 Někdy přebývá semenáček broskvoně.I na něm špendlík poroste.Jeho dlouholetost pojistím "utopením" naroubované části tak, aby zapustila pravé kořeny. AB |
|
Podnož M9, 16.3.2010 Zpravokořenit-toť způsob jak z malého zákrsku vytvořit větší, ne-li obrovský, což např. právě u Floriny přichází v úvahu.To možná tazatel ani moc nechce... AB |
|
Nejlepší stolní a moštová odrůda révy - kvíz?, 14.3.2010 Mám jako pergolu chrupku červenou.Je raná, plodí i v méně příznivých podmínkách a i víno z ní není k zahození(je v oblibě u Švýcarů). Má přes 20 let.Stejně starý Irsay Oliver v daných podmínkách neobstál. |
|
Podnož M9, 14.3.2010 O Florině píší, že roste silně, vhodnější jsou slaběji rostoucí podnože. Plodí raně, hojně, pravidelně. Pro teplejší polohy. Rezistentní ke strupovitosti.M9 by měla být vyhovující, jsou i zakrslejší podnože. AB |
|
Zakalena slivovice, 10.3.2010 Na pořádný mráz mrazničky (-18°C) a přefiltrovat.Jinak vím, že mírný zákal "sedne" časem sám(pokud se nevypije). AB |
|
Jakou odrůdu brambor doporučujete, 10.3.2010 Cením si Vaši zásluhy na srovnávací tabulce a těším se na ni.Nikde není jako velmi raná zmíněna AGÁTA, kterou jsem jako sadbu letos koupil.Dost mě na pěstování odrazuje strupovitost (asi je v půdě).Nerad používám jakékoliv preparáty a chtěl bych... celý příspěvek > |
|
|
|
Zahrada den po dni. Co jste dnes dělali?, 5.3.2010 Ledárna přišla i na jižní Moravu, vinaři už začali se střihem vinné révy.Jsou hodně zvědaví, jak dalece letorosty vymrzly.Shrábnul jsem a spálil strupovité listí hrušní a čekám, kdy "ledárna" přejde, abych mohl pokračovat... celý příspěvek > |
|
Jak se zbavit studny, 2.3.2010 Jsou mezi námi různá individua.Někteří shromažďují splašky do zakázaných septiků , ty pak pravidelně vyprazdňují čerpadlem a hadicí do veřejné kanalizace.Kanalizační přípojku si nezbudují.Bránit by se měli jak provozovatelé kanalizace, tak i... celý příspěvek > |
|
Co je to za odrůdu?, 27.2.2010 Připomíná mi to Grávštýnské červené, které má více variet a u nás trpí střídavou plodností. |
|
Jak se zbavit studny, 27.2.2010 Studna je dnes domovním pokladem.Úvahu o jejím zasypání bych nikdy nepřipustil.Vlastní zdroj vody už jen pro zalévání a splachování WC je dnes slušným přínosem.Ušetříte na vodném, stočné Vás asi nemine, obzvlášť když vypouštíte splašky kanalizací do... celý příspěvek > |
|
Aky vykon kotla na vykurovanie foliovnika?, 27.2.2010 Podle Vašich údajů jde o dost velký "hangár" zhruba 5x 80x 2 m.Tam nebudou stačit jedna kamínka.Pokud máte možnost získat piliny z dřevařské firmy, umístil bych uvnitř alespoň dvoje pilinová kamna, kde nemusíte tak často přikládat.Na plyn... celý příspěvek > |
|