|
Jakou odrůdu révy na Vysočinu?, 20.5.2010 Venus jsem ještě neochutnal a po jarních mrazících nevím, jestli ochutnám, ale podle ruské šlechtitelky révy S. Krasochiny je chuť této odrůdy příjemná (sama také nemá ráda isabelovou chuť). Ovocná určitě bude, ale pokud bude podobně jako Glenory... celý příspěvek > |
 |
Jakou odrůdu révy na Vysočinu?, 19.5.2010 Vanessa se dá sehnat v Polsku a časem bude i nás.
King of the North ale podle popisu na Iowa University nepatří k nejranějším, je u něj udávána druhá polovina září. Takže buď máte něco jiného nebo nevím. Navíc podle popisu je chuť u něj silně... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Vylomený výhon révy, 17.5.2010 Vedle hlavních pupenů zakládá réva vždy několik pupenů vedlejších, takže se běžně stává, že i po vylomení výhonu vyraší nový výhon z vedlejších pupenů. Letos jsem už několik sazenic skoro vyhodil poté, co uschl hlavní výhon, ale pokud měla sazenice... celý příspěvek > |
 |
Krystal - rada, 30.4.2010 Tubus je nevhodný, protože pokud bude přes den svítit slunce, sazenice se v něm spálí. Známý takhle dával na sazenice PETky a podařilo se mu tím hodně jich zlikvidovat. Zatím mrazy nehlásí, pokud by se situace změnila, stačí na noc dát na sazenici... celý příspěvek > |
 |
Co vaše réva?, 29.4.2010 U nás ani nikde jinde se odrůda Suručenskij nevyskytuje, vždy jen Suručenskij belyj. Rostlinolékařský pas nic z hlediska odrůdy neznamená, týká se jen zdravotního stavu. Nechci se dotknout praconíků ÚKZÚZ, ale kolik z jejich přehlížitelů ví, jak má... celý příspěvek > |
 |
Krystal - rada, 29.4.2010 Malé bobule jsou pravděpodobně bez semen, to znamená, že je problém s opylením. Napadá mě použít hnojivo s obsahem boru, třeba Rosabor. Také by mohlo pomoci ruční doopylení pomocí štětečku, ale to jen pokud hroznů není moc. |
 |
Co vaše réva?, 29.4.2010 Pokud je klasický Suručenskij růžový, proč se nedá vygooglit? Podle mého názoru existuje jediný Suručenský a to Suručenskij belyj. Ve Vitis databázi i nikde jinde jsem nenašel nic jiného. Jen jeden prodejce u nás má pouze Suručenský ale i ten je... celý příspěvek > |
 |
Vinná réva nám pláče, 26.4.2010 Pupeny se mohou vylamovat kdykoliv, ale nejlepší je, když jsou malé, aby nevznikly moc velké jizvy. Z vylomených pupenů míza neteče. |
 |
Postřiky a hnojiva, 22.4.2010 Nejsem přívrženec pesticidů, kvůli tomu pěstuji interspecifické odrůdy, ale to co navrhujete je nesmysl. Vždyť v systému integrovanéného pěstování révy je povolená dávka mědi 2 kg/ha, což představuje pouze jedno ošetření Championem nebop Kuprikolem... celý příspěvek > |
 |
Stolní odrůdy, 21.4.2010 Ten růvek neboli krtičinec chrání rašící révu před mrazíky. Doporučil bych ho odstranit až po "zmrzlých", a to velmi opatrně, aby se křehké výhony neulámaly. |
 |
|
 |
Šlechtění révy vinné, 20.4.2010 Pokud umíte anglicky:
Typy květů révy.
Detailní návod na křížení.
Detailní návod na další postup. |
 |
Krystal - rada, 20.4.2010 Ze země jdou sice dva kmínky, ale z jednoho keře. To znamená, že jsem nechal růst dva pupeny. Ale je úplně jedno, jestli necháte jeden kmínek se dvěma tažni, nebo dva kmínky každý s jedním tažněm anebo jeden kmínek s jedním dlouhým tažněm. Vzdálenost... celý příspěvek > |
 |
Výsadba révy vinné, 17.4.2010 Jen ten Vostorg má jeden malý háček, a sice že podle mého názoru to určitě není Vostorg. Neodpovídá tvar listů ani bobulí. |
 |
Výsadba révy vinné, 14.4.2010 Spodní očko bych rozhodně při zakořeňování ve vodě vyslepil, v naprosté většině ve vodě zhnije a pak je stejně nejlepší se ho zbavit. Takže nechat jen narašené očko nahoře, úplně to stačí. |
 |
Výsadba révy vinné, 14.4.2010 Určitě nedoporučuji zasypat i s takto narašeným očkem. V zemině dochází často ke zničení takového očka. Také bych nedoporučil v tomto chladném období sázet ven, na to je ještě zima. Nejlepší bude nechat řízky za oknem ve sklenici s vodou (stačí 1-2... celý příspěvek > |
 |