|
Poznej půdu, 17.8.2015 Zelená organická hmota bývá rozkládána hlavně bakteriemi, které pro svůj pohyb vylučují sliz, který je zásaditý, takže předpokládám, že kompost z trávy bude mít tendenci k mírné zásaditosti. Naproti tomu pokud by byl kompost tvořen spíš hnědými... celý příspěvek > |
 |
Houba ve skleníku?, 13.8.2015 Podle mě nějaká hlenka (Fuligo septica?). Podle všeho se živí mikroorganismy. |
 |
|
 |
Indiánská černozem, 12.6.2015 Člověk samozřejmě ovlivňuje přirozené koloběhy živin. Neřekl bych, že to je tím, že odnáší živiny. To dělají všichni živočichové. Problém je spíš v tom, že je nevrací zpátky - z pochopitelných důvodů (výkaly a mrtvá těla).
Důležitější věc je, že... celý příspěvek > |
 |
Rakytník - keř, nebo strom?, 8.1.2015 Nebo ho můžete přehnojit a bude pak náchylnější k nemocem nebo mrazu. Navíc pokud do půdy dodáte najednou větší množství živin, tak vytvoříte prostředí, které mnohem víc vyhovuje ruderálním rostlinám (např. jednoletým bylinám) než dřevině,... celý příspěvek > |
 |
Rakytník - keř, nebo strom?, 8.1.2015 Rakytník roste na chudých půdách, na jeho kořenech žijí bakterie (většinou se tam nějak dostanou), které vážou vzdušný dusík a dodávají ho rostlině. Takže hnojit není třeba. |
 |
Kompost, 19.11.2014 Ze vzdušného CO2 je uhlík použit k biosyntéze (hlavně sacharidů).
Nerad bych se mýlil, ale ze vzduchu si pro biosyntézu rostlina bere celý CO2 a ne jen uhlík. |
 |
Příprava pozemku na výsadbu vinice, 11.11.2014 jestli se vlastní vahou a deštěm neutužil sám
Ono hodně záleží na tom, jak bylo během těch desetiletí s pozemkem nakládáno. V přírodě se to má obecně tak, že se v čase půda zlepšuje. Trvalý rostlinný povrch chrání půdu před kinetickou energií... celý příspěvek > |
 |
Jaká organická hnojiva používat?, 7.11.2014 Jehličí k jehličnanům. |
 |
Biozahrada?, 6.11.2014 Zásobárna živin. Něčím se živí, takže přispívají k regulaci hostitele. Něco se živí jimi (ať už za živa - čímž si nejsem jistý, nebo za mrtva - bakterie). Přenášejí ve svém těle i na jeho povrchu mikroorganismy. Asi i další... |
 |
Biozahrada?, 6.11.2014 Dřív bylo obdělávání půdy náročné především na fyzickou práci, konvenční zemědělství je náročné na neobnovitelné zdroje a tento typ je náročný na informace. |
 |
|
 |
Biozahrada?, 6.11.2014 Lepší termín by byl samoúdržbová nebo částečně samoúdržbová. |
 |
Pravokořenné stromy, 31.10.2014  Chtěl bych je zkusit vypěstovat (ke koupi asi nejsou). Našel jsem jeden popis v knize Ekozahrady od pana Svobody - metodu Františka Bordovského z roku 1949 (panem Svobodou v praxi používanou). Chtěl bych to zkusit, ale nevím, jakou použít odrůdu, aby... celý příspěvek > |
 |
Pravokořenné stromy, 29.10.2014 Dobrý den,
Příští rok budu zakládat zahradu u RD, jižní morava, 200 mnm, 1000 m2. Chtěl bych tam 2 jabloně jako dominanty - tzn. polokmen nebo vysokokmen. Pohrávám si také s myšlenkou pravokořenných jabloní a chtěl bych se zeptat, jestli s... celý příspěvek > |
 |
Rajčata - kdy budete končit rajčatovou sezónu a jak?, 20.10.2014 Technicky vzato už to nejsou Goldkrone ale Vimonky . |
 |
Co mi v půdě chybí, že mi toho tolik hnije?, 24.9.2014 Neřekl bych, že je to paradox. Podle mě lidská činnost zásadním způsobem (většinou negativně) ovlivňuje množství a složení mikrobů v krajině a narušuje rovnováhu ve prospěch agresivnějších druhů (těch parazitických).
Zdravý strom je pokryt... celý příspěvek > |
 |