|
Cresthaven dozrává, 13.9.2015 Já zase u Cresthavenu (a nejen u něj) pozoruji rozdíly v tvrdosti plodů a tedy ve stupni zralosti. Některé zaměkají a pustí se plodonoše sotva se jich dotknu, jiné nejdou utrhnout ani silou. |
|
Síření sudů a bezpečnost práce, 8.9.2015 Dřevěné sudy se již nepoužívají a čistý plastový sířit netřeba. Hotový kvas se na povrchu zasířit může - pyrosiřičitanem či knotem. Ale lepší je ho vypálit. |
|
|
|
Síření sudů a bezpečnost práce, 8.9.2015 Masku, která by nepropustila oxid siřičitý neznám, možná plynová maska, nevím.
Nejsou mi jasné tři věci:
1. Naplnit sud pouhých15 cm pod okraj znamená, že při bouřlivém kvašení obsah vypění ven. Pokud tedy nejde o soudek pětilitrový.
2. Proč... celý příspěvek > |
|
Dozrávám hrušky na trávníku - vzniká ještě cukr?, 8.9.2015 Vám to nějak nedá spát, že zadavatel posbíral hrušky u silnice. Když vidím, kolik ovoce u silnic hnije v příkopech, nezlobil bych se tolik a čin viděl spíš jako záslužný.
|
|
Dá sa to aj takto?, 8.9.2015 Poklud nezahradničíte v nějaké extrémní poloze (na horách nebo v mokřině), není důvod, proč by se hrušním nemělo dařit. Párkrát se mi podařilo naroubovat roub hrušky na jabloň omylem. Pokaždé se po 1-2 roce přírůstek odhojil a zaschnul. Kamarádovi... celý příspěvek > |
|
Letní jablka dozrávají, 8.9.2015 Signe Tillisch? |
|
Althanova renklóda - problém s plody, 8.9.2015 Neříká se mi to dobře. Althanova je jednou z mála původních českých odrůd, ale v dnešní době je překonaná a do zahrady možná už ani nepatří.
Nevýhody:
1. Plodnost přichází později než u ostatních kulatých slív a renklód.
2. S výjimkou... celý příspěvek > |
|
Bystrická slivka, 8.9.2015 Ač Vám všem pěstitelům klasiky držím palce, podle mě tudy cesta nevede. Získávat kvalitní plody za cenu "stříkat, stříkat, stříkat" je sice možné, ale není to ekonomické, ekologické, zdravé a v konečném důsledku možná ani účinné.... celý příspěvek > |
|
Victoria, 8.9.2015 Já Viktorii fandím. Ne, že by chutí překonávala modré švestky, ale plodnost a velikost plodů jsou na vysoké úrovni, slušná je i tolerance k šarce. A protože zejména v chladných polohách se dobře uplatní, věřím, že se právě tam dočká většího... celý příspěvek > |
|
Broskvoň Modřinka, 7.9.2015 Jsem nadšená z chuti plodů, patří mezi naše nejchutnější broskve, ale musím se přidat, strašně rychle se otlačuje a podléhá zkáze, dokonce i v ledničce. O otlačování při transportu též ani nemluvím. |
|
|
|
Pantao, 4.9.2015 Já jsem letos postříkala při začátku vybarvování Teldorem, jak mi tu v minulosti někdo radil a světe div se, výrazně méně hniloby plodů než loni - to byla hrůza. Úspěch jsem tímto zaznamenala prakticky u všech dozrávajících odrůd meruněk a... celý příspěvek > |
|
Toptaste, 3.9.2015 Z čistých toptastů jsem nikdy slivovici nedělal. Ostatně z žádné jiné odrůdy. Na většině nových pološvestek - včetně Toptaste - mi chybí ta typická švestková vůně zralých plodů, která je pak cítit v destilátu. Proto bych víc očekával od směsi... celý příspěvek > |
|
Žluté slivoně, 3.9.2015 Vůbec mi připadá dělení na mirabelky (loupu se od pecky, jsou kulaté, "do prdelky") a myrobalány (neloupou se, jsou do špičky) poněkud nedokonalé
Ty rozdíly mezi mirabelkou a myrobalánem nejsou ani tak v plodech, tam se mnohdy stírají. Růst,... celý příspěvek > |
|
Je to Julie?, 3.9.2015 Máte v těch holkách zmatek. Ale není to ani Hana. Ta je výrazně žíHANÁ.
|
|
Pýchavka na zahradě, 2.9.2015 Já bych snědla 2 a jednu nechala vysemenit. |
|