|
První klobásky, 21.11.2016 S tím nelze, než souhlasit. Jen jsem chtěl poukázat na to, že i když někdo umí skvělé klobásy, není jeho způsob jediný možný. A platí to jak pro teplotu kouře, tak pro papriku.
Osobně nepovažuji Pragandu - obzvlášť v... celý příspěvek > |
|
První klobásky, 21.11.2016 Pořád se snažíme jako vzorové dogma brát postupy našich dědů a pradědů. Jenže oni měli maso z jiných zdrojů než my, měli dost času na přípravu, měli levnější dřevo na uzení, taky chladné komory a spíže. Ovšem mnohdy neměli dostupné čerstvé maso... celý příspěvek > |
|
|
|
Rozela, 21.11.2016 Rozela určitě není zapomenuta. Pro nás - pěstitele z chladných končin je to jedna z páteřních opdrůd, neboť i v méně příznivých podmínkách přinesou plody plně srovnatelné s jablky z teplých poloh. |
|
Gabrovská se Bulharům povedla, 21.11.2016 Já si dovolím hodnotit odrůdu jen pokud mám od ní alespoň 10 stromů..
Mně tedy pro hodnocení odrůdy přije úplně jedno, jestli hodnotím deset stromků po 10 kilech ovoce nebo jeden strom s metrákem plodů. Jsou-li stromy vedle sebe, vždy jsou... celý příspěvek > |
|
Kdy postřik proti kadeřavosti?, 21.11.2016 Jestli má nebo nemá smysl, to neumím říci a snad to ani nejde. Projevy kadeřavosti se v jednotlivých letech liší naprosto diametrálně. A to i při stejných postřikových vzorcích. Ještě se mi nikdy nestalo, že by choroba na listech nebyla vůbec. Jestli... celý příspěvek > |
|
Co je to za hrušeň a jak ji namnožit, 16.11.2016 Nemáte-li pláňku, vysejte jadérka z této hrušky a semenáč pak naštěpujte z toho stromu. Lhostejno, zda očkem nebo roubem. |
|
Elena, 16.11.2016 Určitě nebolelo. Mnohem víc bolí, že má poloha je na tak pozdní švestku moc studená a sladkost tak byla slabší. I když lepší než v jiných letech. |
|
České ovocnářství zní: Titanik se potápí a na palubě se zpívá, 15.11.2016 Troufnu si říci, že naši školkaři produkují kvalitní materiál. Jenže většina stromků se neprodává u nich, nýbrž u prodejců, kteří sadbu kupují (často z nejistých zdrojů).a přeprodávají, Český školkař není schopen obsáhnout celý sortiment včetně... celý příspěvek > |
|
Elena, 15.11.2016 je vhodná na pálenie aj na lekvár-povidla... je veľmi úrodná
Ano.
Nehodí sa do vysokých polôh
Jednoznačně nehodí.
Je odolná na moníliovú hnilobu plodov
Asi 20% plodů mi letos zlikvidovala monilie. |
|
Rez marhule, 15.11.2016 Strejda na videu si měl rány po sobě zamáznout.
Nikdo neprokázal, že zatírání ran má smysl. Bez ohledu na to, že to mnozí dělají (já taky). Zatírat rány při zakracování výhonů zazelena je zcela zbytečné.
Z pěkného stromku udělal pahýl, na... celý příspěvek > |
|
|
|
Starší jabloň, 15.11.2016 Máte pravdu, že nahrazení novým stromkem je řešení. Navíc, pokud starý stromek vykopete, vznikne slušná jáma, v níž lze půdu dobře vylepšit. Vysazením stromku na malý kopeček lze částečně eliminovat nepříznivý vliv jílovité půdy a spodní vody. Jinak... celý příspěvek > |
|
Packham‘s Triumph, 15.11.2016 Ochutnal. Letos byly ale všechny hrušky dobré, při dozrávání bylo teplo. |
|
Rez marhule, 15.11.2016 Jak které. Dlouhověké meruňky určitě nejsou, ale nepěstuji je tak dlouho jako jabloně, hrušně a švestky. Snažím se najít chráněné místo, vykopu hluboké jámy, neštřímm pískem do nich, stromky sázím na kopeček. Radši stromek oběsit, aby koukaly kořeny... celý příspěvek > |
|
O jakou jde chorobu slivoně?, 15.11.2016 Ing. Mezey píše, že po sklizni plodů se má hnojit komplexy vápníku a dusíku. Já osobně ctím doporučení, že v druhé polovině vegetace již dusíkem - kvůli dobrému vyzrání dřeva - se hnojit nemá. Jedině snad těsně před opadem listí v říjnu 5%ní... celý příspěvek > |
|
Očko čerešne, 15.11.2016 dařilo se mu vše, klidně přerouboval starý strom, dal na silné větve víc roubů a všechno mu šlo.
Což o to, ono se to ujme skoro vždycky. Horší je, že rána na starém stromu se nezahojí. Je to obvykle tím, že našinec přeroubovává velký strom -... celý příspěvek > |
|