|
Sušička ovoce, 14.3.2018 Jakým způsobem sušíte maso? Jaké a jak ho potomm připravujete? |
|
Řez hrušně a jabloně, 14.3.2018 Ničeho se nebojte. Jestli máte dost času, tak počkejte, protože při pěkném počasí je práce příjemnější. Ale to je jediná výhoda. Já řežu stromy už od ledna, jinak bych to všechno nestihl. A i když to není ideální termín, nijak to stromům nevadí.... celý příspěvek > |
|
|
|
Denár nebo Nathusiovo holubí, 13.3.2018 Já ani jedno. Nathusiovo holubí znám jen z literatury, ale velké popularity nedosáhlo, nejspíš věděli proč. Denár mi nechutnal a odhaduji, že na vysokokmeni bude zdrobňovat plody. V době, kdy jsou na trhu - i pro vyšší kmenné tvary - zimní jablka... celý příspěvek > |
|
Stará jabloň s vlky, jak ji zachránit?, 13.3.2018 A co s vlky ve vršku v těch jemných větvičkách?
Těm se neříká vlky, to jsou letorosty, přírůstky, výhony (terminální, prodlužující, konkurenční...). Vlky jsou pruty vyrůstající ze spících pupenů na kmeni a silných větvích.
... celý příspěvek > |
|
Doporučte hrusen, 7.3.2018 Chcete-li menší a dobře tvarovatelnou hrušeň, volte Wiliamsovu. Pokud by měl být stromek ještě menší, nabízí se Karina s velkými červenýmim plody. |
|
Honeycrunch, 6.3.2018 Znám dvě odrůdy vyšlechtěné v Minnesotě. State Fair a Honeycrisp. Obě mi přijdou velmi vydařené a lze je pěstovat i v horší poloze. To by mohlo být dobré znamení. |
|
Ako uchovať vrúble, 6.3.2018 Přesně tak. Podmínkou úspěchu štěpování peckovin je, aby rouby byly v jarním vývinu zpožděné za podnoží. Proto se řežou začátkem zimy. Uskladněním roubů při vyšší teplotě se rouby mohou dostat naopak v rašení do předstihu, což může vést k... celý příspěvek > |
|
Řez hrušně a jabloně, 6.3.2018 Když raší nebo déle?
Je vidět, že jste z Čech. Na Moravě říkáme pozdějc. Roubovat můžete kdykoli, když teče míza a jde odchlípnout kůra. Na rozdíl od peckovin, které je třeba za kůru roubovat až v květu nebo později (dýl), je interval u... celý příspěvek > |
|
Řez hrušně a jabloně, 6.3.2018 Stáří 40-50-60 let není pro hrušeň na semenáči fatálně mnoho, ale je to přece jen starý strom. Přeroubování takového je jednak pracné, ani výsledek nemusí být zaručen.
Clappovu od Wiliamsovy poznáte celkem snadno. Strom Clappovy... celý příspěvek > |
|
Milwa - Diwa, 28.2.2018 Zkoušel jsem pěstovat odrůdy Alwa a Ariwa. Podle všudypřítomného W bych hádal podobný původ. Určitě to nejsou špatná jablka, ale nejlepší české odrůdy mi nepřekonaly. |
|
|
|
Mandy Inolov, 28.2.2018 O jejich rodičích a nárocích na pěstitelské podmínky jsou nějaké zprávy? |
|
Rosette, 28.2.2018 Baya Marisa mi až tak hnusná nepřipadá. Oproti lahůdkám, co před lety zaplavily náš trh - Red Love Circe, Red Love Era, Red Devil, atd., se dokonce dá i sníst.
Není nic hezčího než krásně červené jablko se smetanově bílou dužinou... |
|
Zpustlý sad, 21.2.2018 Větší plody Bláhovy oranžové jsou skutečně renetovitě plošší. Drobné plody při větší úrodě jsou kulaté, některé dokonce vyšší než širší. |
|
Zelí za 2 měsíce nezkvasilo, 21.2.2018 Jenže filozoficky: Když se zelí nekazí je konzervované - tedy vykysané. A čím je konzervované vykysané zelí? Jedině kyselinou mléčnou. Může kyselina mléčná nebýt kyselá? Nemůže. Je tedy zelí konzervováno, když neobsahuje dostatek konzervační... celý příspěvek > |
|
Problémy s plechovou udírnou, 20.2.2018 Je to ideální postup tzv. kombinovaného solení. Já bych akorát česnek rozetřel a vetřel do masa při solení nasucho. V maximálním množství 0,5 - 1 stroužek na kilo masa, raději méně. Soli dávám jen 2 dkg na kilo a do láku 25dkg na litr. Suché solení v... celý příspěvek > |
|